3. (Openbare) ruimte, ondernemen en wonen
Toelichting op programma (Openbare) ruimte, ondernemen en wonen
Dit programma gaat over duurzaamheid, het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en het bos, ruimtelijke ontwikkelingen, economie, recreatie en toerisme en bouwen en wonen. Onder dit programma valt ook het opstellen van de omgevingsvisie, een instrument in het kader van de nog vast te stellen omgevingswet. Met het toepassing van uitnodigingsplanologie hebben we ons al voorbereid op deze wet. Onze rol bij ruimtelijke vraagstukken is daarmee veranderd. De omgevingsvisie maken we samen.
Collegeprogramma (openbare) ruimte, ondernemen en wonen
Wat willen we bereiken?
Leefbaar buitengebied
- Behoud van de kwaliteiten van het (agrarisch) landschap en leefbaarheid van de buitengebieden van de gemeente.
Wat gaan we er voor doen?
- Bestaande agrarische bedrijven krijgen ruimte voor ontwikkelingen voor zover deze bijdragen aan het behoud en verbetering van de kwaliteit van het landschap en aan een schone en gezonde leefomgeving.
- De agrarische belangen en belangen van natuur en milieu mogen niet los van elkaar gezien worden. Wij overleggen hierover met bewoners en agrariërs.
- Onze bermen houden we vrij van jonge opslag om de aantrekkelijkheid voor wild te verkleinen.
- We beheren bermen en slootkanten ecologisch en communiceren waarom we dat doen.
- We gaan duurzaam om met de natuurlijke kwaliteiten, onder andere door invulling te geven aan het bestaande landschapsontwikkelingsplan (LOP). Landschapsontwikkeling wordt onderdeel van de omgevingsvisie. .
- We werken samen met andere partijen in de uitvoering van het klimaatadaptatieplan (waterrobuustheid en klimaatbestendigheid).
- We werken samen met partijen in het project Hattemerpoort (inclusief herontwikkeling Ennerveld) en aan de Visie Hoenwaard.
- We werken volgens de gedragscode bestendig beheer groenvoorzieningen, bosbeheer en natuurbeheer.
Openbare ruimte en mobiliteit
- Inwoners, ondernemers, bezoekers en toeristen kunnen rekenen op goed onderhouden en veilige wegen, fiets- en voetpaden en openbare ruimte, die voldoende verlicht zijn.
- Bij herinrichting wordt de openbare ruimte inclusief ingericht.
Wat gaan we er voor doen?
- (Her)inrichting van de openbare ruimte vindt, in overleg met aanwonenden en ondernemers, plaats binnen de wettelijke kaders en het gemeentelijk beleid.
- Bij herstructureringsprojecten in de openbare ruimte afwegen of auto’s te gast kunnen zijn.
- De beheerplannen voor de openbare ruimte zijn actueel.
- De werkgroep Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid (BTB) van het Platform Gehandicaptenbeleid wordt standaard uitgenodigd voor advies bij herinrichtingsprojecten.
- Het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) actualiseren.
- Samen met de regiogemeenten bij de provincie aandringen op maatregelen op de kwaliteit van het openbaar vervoer op peil te houden en waar nodig te verbeteren.
- Samen met de regiogemeenten dringen we bij provincie en rijk aan op maatregelen om filevorming op de A50 te voorkomen.
- Samen met inwoners, ondernemers en VVN inventariseren van verkeersonveilig situaties in de gemeente.
- We staan open voor initiatieven die de beleefbaarheid van het Apeldoorns Kanaal stimuleren
- We vervangen bruggen wanneer ze afgeschreven zijn en de (verkeers)veiligheid in gevaar komt.
Omgevingsvisie
- Een integrale toekomstbestendige omgevingsvisie.
Centra Heerde en Wapenveld
- Inwoners, ondernemers, bezoekers en toeristen vinden onze centra in Wapenveld en Heerde bruisend.
Wat gaan we er voor doen?
- Besluitvorming over versterking van het centrum van Wapenveld met Hof van Cramer.
- De gemeente participeert in de Nieuwe Winkelstraat.
- Duidelijkheid krijgen over de ruimtelijke economische opgave door o.a. actualisatie van het verkeerscirculatieplan centrum Heerde, inzicht in de parkeerbehoefte en afweging volgens de ladder voor duurzame verstedelijking.
- Het autoluw maken van dorpscentrum Heerde (auto te gast) bij evenementen wordt, in overleg met ondernemers, uitgewerkt in een verkeerscirculatieplan.
- Ondernemers in Heerde oriënteren zich op een ondernemersfonds, de gemeente wordt in dat geval het (wettelijke) heffingsorgaan.
- Ondernemers worden in staat gesteld om de dorpscentra te laten bruisen. De gemeente benut de mogelijkheden om hen hierin te faciliteren.
- Toepassen van de centrumvisie Heerde.
- Voortvarende herontwikkeling van het hart van Heerde (gemeentewerf, Van Setten van Loenen).
Toerisme
- Heerde staat bij (verblijfs)recreanten en toeristen bekend als gastvrij en natuurvriendelijk, een bloeiende gemeente op de overgang van Veluwe en IJsselvallei.
- Ecotoerisme in de natuurlijke omgeving, de keuze en beschikbaarheid van streekproducten en organisatie van kleinschalige evenementen benadrukken Natuurlijk Heerde.
Wat gaan we er voor doen?
- Cittaslow-keurmerk ook digitaal promoten en Cittaslow-ambassadeurs benutten en verbinden om de gezamenlijke ambitie van Wij zijn Heerde, (recreatie)ondernemers en gemeente te bereiken.
- De infrastructuur in het gemeentelijk bosgebied willen wij in stand en toegankelijk houden.
- Met ondernemers die bijdragen aan het ondernemersfonds bespreken we hoe geld uit dit fonds gebruikt kan worden voor het verbeteren van de leefomgeving om recreanten en toeristen (nog meer) te verleiden tot een bezoek aan en verblijf in onze gemeente.
- Promotie en marketing van de gemeente financieel faciliteren wij via Wij zijn Heerde (inclusief een betaalde kracht voor 2018-2020) en Visit Veluwe.
- Promotie van cultuurhistorische lokale ‘parels ‘stimuleren.
- Samen met Wij zijn Heerde, Visit Veluwe, recreatiebedrijven, cultuurpartners en overige ondernemers dragen wij bij aan de ambitie van de Veluwe op 1 in de Veluweagenda.
- Wij nemen deel aan het Programma Vitale Vakantieparken met als doel vakantieparken te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.
- Wij willen uitbreiding van verblijfsrecreatie en toerisme mogelijk maken, met name de vestiging van een hotel.
Economie
- Ondernemers ervaren de gemeente als een partner die meedenkt en faciliteert en samen met hen bouwt aan een sterke, vitale en duurzame economie.
Wat gaan we er voor doen?
- De innovaties in energetische duurzaamheid, de energietransitie, de zorg en de circulaire economie zien we als mogelijkheden om lokaal en regionaal werkgelegenheid te creëren.
- De verkeersverbindingen in en van de gemeente met de regio en daarbuiten zijn kwalitatief goed.
- Een aangenaam vestigingsklimaat bieden zodat ondernemers naar de gemeente komen of hier blijven en dit faciliteren binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft.
- Er worden bedrijfsbezoeken gebracht waarin verwachtingen ten aanzien van een duurzaam gezonde arbeidsmarkt met elkaar worden besproken.
- Het ondernemersloket willen we voortzetten.
- In de arbeidsmarktregio vragen we blijvend aandacht voor een goede aansluiting tussen onderwijs en ondernemers om jonge inwoners een goede kans te bieden op de arbeidsmarkt.
- Lokaal participeert de gemeente in het GOO (Gezamenlijk Ondernemers Overleg), regionaal in de economische regio’s Zwolle en Cleantech Regio Stedendriehoek.
- Met het ondernemersevent zetten ondernemers, onderwijs en overheid zich op de kaart, ontmoeten zij elkaar en wisselen zij informatie uit hoe zij elkaar kunnen versterken.
- Samen met gemeenten en provincies (blijven) zorgen we voor voorwaarden en condities om het H2O bedrijventerrein zo snel mogelijk te vullen met daarbij oog voor onze eigen positie.
- Wij houden vast aan de zondagsrust voor winkels (detailhandel) en stimuleren dat op werkdagen de openstelling van winkels zo veel mogelijk uniform is.
- Wij nemen deel aan een regionaal werkgeversservicepunt.
- Wij stimuleren de transitie naar duurzaam en circulair (agrarisch) ondernemerschap.
- Wij zijn gesprekspartner voor ondernemers over revitalisering van bestaande bedrijventerreinen.
Duurzaamheid
- Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties nemen we onze verantwoordelijkheid om binnen enkele decennia energieneutraal te wonen en zo min mogelijk afval te produceren, om ons duurzaam te verbinden aan de toekomst.
Wat gaan we er voor doen?
- Bewustwording bevorderen van de noodzaak om duurzaam voor onze aarde te zorgen, inwoners en ondernemers te prikkelen om hier een bijdrage aan te leveren en initiatieven te stimuleren en te faciliteren.
- De Kadernota lokaal klimaatbeleid 2017-2021 en de Contourennota lokaal klimaatbeleid 2017-2021 geven inzicht in de bestaande situatie.
- Deelname aan de uitvoering van het Gelders Energie Akkoord inclusief het Energieloket Veluwe Duurzaam.
- Het (potentieel) gebruik van zonne-energie en andere duurzame energiebronnen wordt als meerwaarde meegewogen bij toepassing van uitnodigingsplanologie.
- Inwoners en ondernemers vragen we om mee te denken over een communicatieplan om een duurzame gemeente vorm te kunnen geven en dit plan vervolgens uit te rollen.
- Mogelijkheden bij rijk, provincie, ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland en anderen benutten om duurzaamheidsambitie in te vullen en actieve deelname in de Cleantech Regio.
- Revolving fund Duurzaamheidslening particulieren en Stimuleringslening voor verenigingen/instellingen en non-profit organisaties instellen, voor zover de markt geen vergelijkbaar alternatief heeft.
- Samen met het bedrijfsleven, energiecorporatie(s) en inwoners een plan maken (gereed eind 2019) voor het toepassen van duurzame (wind- en zonne) energie in de gemeente of regio, waarin ook het draagvlak in potentiële gebieden is meegenomen.
- Te streven naar 100% circulaire afvalinzameling in 2025.
- Uitgangspunt is gasloos bouwen, tenzij.
- Wij maken een actieplan Heerde circulair samen met inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en betrekken de rijksambities daarbij.
Bouwen en Wonen
- Voldoende betaalbare koop- en huurwoningen, verduurzaming van de bestaande woningvoorraad en duurzame nieuw gebouwde woningen.
- Partijen die weten wat de woningbehoefte is, nemen deel aan het overleg om de woningbouwagenda te bepalen.
Wat gaan we er voor doen?
- Blijvend stimuleren en faciliteren van (kleinschalige) nieuwbouwprojecten in de dorpen op inbreidingslocaties met behoud van de identiteit van de dorpen.
- De mogelijkheden voor het financieel stimuleren van het collectief particulier opdrachtgeverschap door de provincie worden verkend.
- De woonvisie en het woningbehoefteonderzoek worden operationeel gemaakt om als leidend beginsel te dienen voor afspraken met eigenaren van sociale woningbouw en initiatiefnemers voor nieuwbouw.
- In prestatieafspraken en contacten met ontwikkelaars aandacht vragen om levensloopbestendig betaalbaar te bouwen voor jonge en oude inwoner, inwoners met een beperking, statushouder en inwoners die beschermd moeten wonen.
- Inventarisatie (gereed eind 2019) van de inbreidings- en uitbreidingslocatie in alle kernen en het voortvarend oppakken van zoeklocaties.
- Plannen voor andere (gemeenschappelijke) woonconcepten faciliteren.
- Prestatieafspraken met eigenaren van sociale woningbouw maken.
- Starterslening aanbieden.
- Vervangende nieuwbouw in het buitengebied mogelijk maken voor zover het de kwaliteit van het gebied verbetert.
- Wij faciliteren plannen voor duurzame nieuwbouw of verduurzaming van bestaande woningen.
- Woningcorporaties en makelaars nemen deel aan het overleg om de woningbouwagenda te bepalen.
- Woningsplitsing onder voorwaarden toestaan en hiervoor kaders maken.
Vliegveld Lelystad
- Herindeling van het luchtruim en zo min mogelijk overlast voor bewoners.
Wat gaan we er voor doen?
- Bestuurlijke bijdragen aan de lobby voor vervoer per internationale trein in Europa als alternatief voor het vliegverkeer.
- Op verzoek faciliteren van bestaande en nieuwe inwonersinitiatieven die verslechtering van het leefklimaat proberen te voorkomen.
- Wij blijven tezamen met regiogemeenten het gesprek met de minister over vliegveld Lelystad voeren.
Begraven
- Begraven moet betaalbaar en exploitabel blijven.
Duurzaamheid
Toelichting op product Duurzaamheid
De kosten van de ambtelijke capaciteit, eventuele externe advisering en de bijdrage aan het energieloket en regiotaken.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
521600 Duurzaamheid | 67.685 | 69.381 | 70.612 | 71.509 | 72.437 | 73.397 | |
Baten | |||||||
521600 Duurzaamheid | -6.495 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Resultaat | -61.190 | -69.381 | -70.612 | -71.509 | -72.437 | -73.397 |
Toelichting op de lasten en baten Duurzaamheid
Geen opmerkingen.
Economie
Toelichting op product Economie
Ambtelijke capaciteit, externe advisering bijdrage vitale vakantieparken, bijdragen aan de Regio Zwolle en de Cleantech Regio, de huur van het plein van de Johanneskerk in Heerde en energieverbruik ten behoeve van de markt.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
533000 Economische zaken | 85.791 | 101.444 | 106.495 | 109.030 | 111.634 | 114.320 | |
533050 Markten | 31.161 | 20.397 | 15.513 | 15.841 | 16.172 | 16.508 | |
533100 Festiviteiten | 6.823 | 2.344 | 3.491 | 3.508 | 3.526 | 3.546 | |
Totaal Lasten | 123.774 | 124.185 | 125.499 | 128.379 | 131.332 | 134.374 | |
Baten | |||||||
533000 Economische zaken | -2.266 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
533050 Markten | 706 | -5.850 | -21.580 | -21.970 | -22.370 | -22.770 | |
533100 Festiviteiten | -2.852 | -1.200 | -1.230 | -1.250 | -1.270 | -1.290 | |
Totaal Baten | -4.413 | -7.050 | -22.810 | -23.220 | -23.640 | -24.060 | |
Resultaat | -119.361 | -117.135 | -102.689 | -105.159 | -107.692 | -110.314 |
Toelichting op de lasten en baten Economie
Lasten
533000 Economische zaken
De lagere raming in 2018 wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de budgetfreeze. Daarnaast zijn de salariskosten licht gestegen a.g.v. indexeringen.
Toerisme
Toelichting op product Toerisme
Faciliteren van ‘Wij zijn Heerde’, Visit Veluwe, promotie van Cittaslow en toeristische infrastructuur.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
533200 Toerisme & Recreatie | 262.939 | 313.683 | 374.962 | 379.425 | 383.662 | 388.498 | |
533201 Reserve Toerisme & Recreatie | 12.990 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Lasten | 275.929 | 313.683 | 374.962 | 379.425 | 383.662 | 388.498 | |
Baten | |||||||
533200 Toerisme & Recreatie | -32.990 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Resultaat | -242.939 | -313.683 | -374.962 | -379.425 | -383.662 | -388.498 |
Toelichting op de lasten en baten Toerisme
Lasten
533200 Toerisme & Recreatie
Voor 2019 e.v. worden de kapitaallasten voor het Rivierfront Veessen en voor verbetering van fietsvoorzieningen volledig doorberekend. Voor 2018 was dit nog voor 1/3 deel; hierdoor zijn de kosten m.i.v. 2019 ruim € 63.000,- hoger.
Bouwen en wonen
Toelichting op product Bouwen en Wonen
Ambtelijke capaciteit, beheerkosten startersleningen, bijdragen aan externe onderzoeken en aan de regionaal woonruimteverdeelcommissie, kosten voor de woonwagens die op het terrein Krimpenbos staan en leges WABO voor bouwvergunningen.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
545000 Volkshuisvesting | 91.407 | 86.778 | 74.204 | 76.226 | 78.323 | 80.506 | |
545050 Woonwagenkamp | 614 | 5.627 | 10.265 | 10.390 | 10.514 | 10.639 | |
545100 Vergunning & toezicht Bouwen | 433.142 | 375.458 | 396.381 | 409.802 | 423.685 | 438.036 | |
545250 Milieubeheer | 264.661 | 259.922 | 283.483 | 287.199 | 294.320 | 300.720 | |
Totaal Lasten | 789.824 | 727.785 | 764.333 | 783.617 | 806.842 | 829.901 | |
Baten | |||||||
545000 Volkshuisvesting | -11.113 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
545050 Woonwagenkamp | -3.520 | -4.940 | -5.060 | -5.150 | -5.240 | -5.330 | |
545200 Leges WABO | -532.621 | -403.000 | -503.000 | -403.000 | -403.000 | -403.000 | |
545250 Milieubeheer | -54.865 | -62.042 | -62.162 | -62.252 | -62.352 | -62.452 | |
Totaal Baten | -602.119 | -469.982 | -570.222 | -470.402 | -470.592 | -470.782 | |
Resultaat | -187.705 | -257.803 | -194.111 | -313.215 | -336.250 | -359.119 |
Toelichting op de lasten en baten Bouwen en Wonen
Lasten
545000 Volkshuisvesting
Bij dit subproduct is er geen raming meer opgenomen voor de Regio Noord-Veluwe van € 8.000,-. Daarnaast was er bij de Voorjaarsnota 2018 eenmalig een bijdrage van € 7.000,- opgenomen voor het oplossen van een huisvestingsprobleem.
545050 Woonwagenkamp
De lagere raming van € 5.000,- in 2018 bij dit subproduct is het gevolg van de budgetfreeze.
545100 Vergunning & toezicht Bouwen
In 2018 is er € 6.000,- bij de budgetfreeze afgeraamd bij dit onderdeel. De stijgende kosten voor de komende jaren zijn te relateren aan de herberekening en indexering van de salarissen; deze maken een substantieel onderdeel uit van deze post.
545250 Milieubeheer
De kosten bij Milieubeheer bestaan voor ongeveer 2/3 deel uit de bijdrage voor de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) en voor 1/3 deel uit eigen loonkosten en overige kosten. Indexering van deze begrotingsposten zorgen voor de stijgende lasten bij dit onderdeel.
Baten
545200 Leges WABO
Voor 2019 worden er € 100.000,- extra legesinkomsten geraamd op basis van realistisch ramen. De structurele verhoging van € 75.000,- die bij de ombuigingsplannen is opgenomen is hierin ook verwerkt alleen valt deze bijstelling niet op omdat voorheen de leges in de meerjarenprognose € 75.000,- lager waren geraamd.
Ruimtelijke ontwikkeling
Toelichting op product Ruimtelijke ontwikkeling
Ambtelijke capaciteit voor eigen plannen, initiatieven van derden en planschades en externe advisering hierover.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
547000 RO eigen plannen | 180.194 | 200.942 | 211.089 | 216.463 | 222.021 | 227.781 | |
547050 RO initiatieven van derden | 170.959 | 140.374 | 144.097 | 148.266 | 152.580 | 157.045 | |
547100 RO toezicht handhaving | 0 | 2.438 | 2.561 | 2.651 | 2.744 | 2.840 | |
547150 Planschades | 41.614 | 35.743 | 25.000 | 25.000 | 25.000 | 25.000 | |
Totaal Lasten | 392.767 | 379.497 | 382.747 | 392.380 | 402.345 | 412.666 | |
Baten | |||||||
547000 RO eigen plannen | 0 | -32.920 | -33.710 | -34.320 | -34.940 | -35.570 | |
547050 RO initiatieven van derden | -50.584 | -47.830 | -48.980 | -49.860 | -50.760 | -51.670 | |
547150 Planschades | -5.378 | -25.000 | -25.000 | -25.000 | -25.000 | -25.000 | |
Totaal Baten | -55.962 | -105.750 | -107.690 | -109.180 | -110.700 | -112.240 | |
Resultaat | -336.805 | -273.747 | -275.057 | -283.200 | -291.645 | -300.426 |
Toelichting op de lasten en baten Ruimtelijke ontwikkeling
Lasten
547000 RO eigen plannen
In 2018 is er € 9.000,- afgeraamd a.g.v. de budgetfreeze. Daarnaast stijgen de lasten door de loonindexeringen jaarlijks met gemiddeld € 5.000,-.
547050 RO initiatieven van derden
Dit onderdeel bestaat ook bijna volledig uit loonkosten; de indexeringen hiervan veroorzaken de jaarlijkse budgetstijgingen.
Accommodaties
Toelichting op product Accommodaties
Betreft accommodaties die zichtbaar en hoorbaar zijn in de openbare ruimte en de vrijkomende locaties als De Hank, 't Honk en Willem-Alexanderschool.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
502060 Carillion | 1.206 | 1.560 | 1.600 | 1.630 | 1.660 | 1.690 | |
502080 Podiumvoorziening dorpsplein Heerde | 0 | 0 | 1.040 | 1.060 | 1.080 | 1.100 | |
502120 Muziekkoepel Veessen | 1.379 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | |
502180 Stalling werf | 7.169 | 11.498 | 15.390 | 15.670 | 15.950 | 16.240 | |
502640 Flessenbergerweg 39 | 26.327 | 21.033 | 22.215 | 22.328 | 22.411 | 22.501 | |
502680 Villa Jacoba | 61.850 | 27.069 | 32.870 | 33.063 | 33.266 | 33.489 | |
502740 Nachtegaalweg 48 | 26.925 | 31.663 | 21.547 | 21.567 | 21.373 | 21.426 | |
549150 Onderhoudsplan gem. accommodaties | 198.593 | 164.226 | 150.392 | 152.696 | 155.525 | 158.460 | |
549200 Vrijkomende locaties | 459.457 | 67.356 | 48.500 | 49.370 | 50.260 | 51.170 | |
549201 Reserve vrijkomende locaties | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Lasten | 782.905 | 324.505 | 293.654 | 297.484 | 301.625 | 306.176 | |
Baten | |||||||
502180 Stalling werf | -150 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
502640 Flessenbergerweg 39 | -26.327 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
502680 Villa Jacoba | -61.890 | -17.327 | -17.054 | -17.360 | -17.670 | -17.990 | |
502740 Nachtegaalweg 48 | -26.925 | -1.829 | -1.800 | -1.830 | -1.860 | -1.890 | |
549150 Onderhoudsplan gem. accommodaties | -58.341 | -36.605 | -36.060 | -36.665 | -37.285 | -37.915 | |
549200 Vrijkomende locaties | -281.592 | -28.180 | -28.860 | -29.380 | -29.910 | -30.450 | |
549201 Reserve vrijkomende locaties | 0 | -47.230 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Baten | -455.225 | -131.171 | -83.774 | -85.235 | -86.725 | -88.245 | |
Resultaat | -327.680 | -193.334 | -209.880 | -212.249 | -214.900 | -217.931 |
Toelichting op de lasten en baten Accommodaties
Lasten
Algemeen
Bij veel gebouwen zijn in 2018 budgetten afgeraamd a.g.v. de budgetfreeze.
Baten
549201 Reserve vrijkomende locaties
De reserve vrijkomende locaties is leeg; voor 2019 e.v. kan hier geen geld meer uit worden onttrokken om de exploitatiekosten van deze vrijkomende locaties te betalen. Deze kosten maken vanaf dit jaar weer onderdeel uit van de reguliere exploitatie.
Gebiedsontwikkeling
Toelichting op product Gebiedsontwikkeling
De afwikkeling van de projecten Gebiedsontwikkeling Veessen-Wapenveld vindt in 2018 plaats.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
537000 Gebiedsontwikkeling | 162.667 | 19.505 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Baten | |||||||
537000 Gebiedsontwikkeling | -182.928 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Resultaat | 20.261 | -19.505 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Toelichting op lasten en baten Gebiedsontwikkeling
Algemeen
Voor de afronding van de Gebiedsontwikkeling wordt nog een gering aantal (beleids)uren geraamd.
Beheer en Onderhoud
Toelichting op product Beheer en Onderhoud
Beheer en onderhoud van kapitaalgoederen (wegen, fietspaden, groen, openbare verlichting, riolering, speeltoestellen) en grondzaken.
Wat gaat het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
502100 Zoutloods | 25.700 | 27.086 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
502500 Sportpark Molenbeek | 4.342 | 7.770 | 7.950 | 8.090 | 8.230 | 8.380 | |
502520 Sportpark Eeuwlanden | 8.431 | 5.010 | 5.120 | 5.210 | 5.300 | 5.390 | |
502540 Sportpark Monnikenbos | -579 | 6.470 | 6.630 | 6.750 | 6.870 | 6.990 | |
502560 Sportpark Veessen | 768 | 1.480 | 1.520 | 1.550 | 1.580 | 1.610 | |
502620 Aula en baarhuisjes | 18.151 | 24.150 | 24.730 | 25.180 | 25.640 | 26.100 | |
549300 Buitensportaccommodaties | 264.404 | 314.121 | 346.653 | 349.442 | 353.750 | 355.278 | |
551000 Gemeentelijke gronden | 106.652 | 67.247 | 67.291 | 69.089 | 70.949 | 72.876 | |
551050 Erfpachten | 10.251 | 10.031 | 9.890 | 9.460 | 9.030 | 8.600 | |
551100 Kadaster & Landmeten | 52.470 | 41.893 | 50.908 | 52.069 | 53.257 | 54.473 | |
551150 Straatreiniging&Gladheidbestrijding | 138.362 | 141.156 | 142.174 | 144.946 | 147.785 | 150.690 | |
551200 Beheerplan Wegen | 1.306.184 | 1.310.343 | 1.583.190 | 1.656.724 | 1.706.849 | 1.749.384 | |
551201 Reserve Beheerplan Wegen | 3.319.892 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
551220 Gronddepot | 19.068 | 56.044 | 54.659 | 55.398 | 56.149 | 56.908 | |
551250 Huisnummering/straatnaamborden | 647 | 227 | 1.790 | 1.820 | 1.850 | 1.880 | |
551350 Herstel degeneratieschade | 66.142 | 122.762 | 108.616 | 110.666 | 112.764 | 114.912 | |
551351 reserve Herstel degeneratieschade | 79.644 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
551400 Beheerplan Kunstwerken | 115.598 | 253.333 | 250.949 | 255.457 | 260.050 | 264.743 | |
551450 Verkeersmaatregelen | 72.066 | 98.652 | 117.556 | 123.296 | 129.104 | 135.993 | |
551600 Beheerplan Water | 80.850 | 74.187 | 96.725 | 98.604 | 100.513 | 102.463 | |
551650 Verkeers- en vervoersplan | 123.841 | 40.462 | 38.356 | 39.509 | 40.781 | 42.103 | |
551750 Beheerplan Verlichting | 222.769 | 217.363 | 230.187 | 233.481 | 237.045 | 241.521 | |
551800 Beheerplan Openbaar groen | 1.116.405 | 1.053.071 | 1.073.891 | 1.101.881 | 1.133.536 | 1.166.229 | |
551850 Beheerplan Speeltuinen | 87.261 | 75.930 | 77.091 | 79.992 | 82.638 | 85.320 | |
551900 Onderhoudsplan Begraafplaatsen | 356.937 | 329.093 | 393.340 | 405.199 | 417.583 | 427.984 | |
552000 Onderhoudsplan Reiniging | 1.378.804 | 1.447.199 | 1.466.328 | 1.468.816 | 1.471.390 | 1.474.059 | |
552100 Onderhoudsplan Riolering | 1.601.842 | 1.352.758 | 1.124.991 | 1.165.456 | 1.186.778 | 1.210.082 | |
552200 Huisaansluiting riolering | 5.089 | 1.799 | 1.858 | 1.923 | 1.991 | 2.060 | |
Totaal Lasten | 10.581.990 | 7.079.637 | 7.282.393 | 7.470.008 | 7.621.412 | 7.766.028 | |
Baten | |||||||
502500 Sportpark Molenbeek | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
502520 Sportpark Eeuwlanden | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
502540 Sportpark Monnikenbos | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
502560 Sportpark Veessen | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
549300 Buitensportaccommodaties | -41.617 | -51.010 | -52.235 | -53.175 | -54.115 | -55.085 | |
551000 Gemeentelijke gronden | -114.983 | -62.016 | -63.727 | -64.340 | -64.960 | -65.590 | |
551050 Erfpachten | -47.748 | -42.899 | -38.899 | -39.600 | -40.310 | -41.040 | |
551100 Kadaster & Landmeten | -1.219 | -2.130 | -2.130 | -2.130 | -2.130 | -2.130 | |
551150 Straatreiniging&Gladheidbestrijding | -5.380 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
551200 Beheerplan Wegen | -3.352.071 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
551220 Gronddepot | -18.024 | -56.044 | -54.659 | -55.399 | -56.149 | -56.909 | |
551250 Huisnummering/straatnaamborden | -2.479 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
551350 Herstel degeneratieschade | -79.644 | -8.750 | -8.750 | -8.750 | -8.750 | -8.750 | |
551351 reserve Herstel degeneratieschade | 0 | -99.620 | -85.000 | -86.530 | -88.090 | -89.680 | |
551401 Reserve Beheerplan Kunstwerken | 0 | -180.657 | -180.657 | -114.657 | -114.657 | -114.657 | |
551600 Beheerplan Water | -5.159 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
551650 Verkeers- en vervoersplan | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
551750 Beheerplan Verlichting | -4.205 | -4.720 | -4.830 | -4.920 | -5.010 | -5.100 | |
551901 Reserve Begraafplaatsen | -3.635 | 68.792 | -43.068 | -58.565 | -74.120 | -89.671 | |
551950 Inkomsten begraafplaatsen | -482.938 | -489.659 | -497.493 | -497.493 | -497.493 | -497.493 | |
552001 Reserve Reiniging | -61.570 | -141.448 | -140.608 | -143.576 | -146.463 | -150.006 | |
552050 Inkomsten reiniging | -1.830.095 | -1.777.549 | -1.777.549 | -1.777.549 | -1.777.549 | -1.777.549 | |
552100 Onderhoudsplan Riolering | -19 | -1.799 | -66.417 | -117.317 | -144.858 | -176.314 | |
552150 Inkomsten riolering | -1.808.552 | -1.689.476 | -1.389.476 | -1.389.476 | -1.389.476 | -1.389.476 | |
552200 Huisaansluiting riolering | -11.200 | 0 | -1.858 | -1.923 | -1.991 | -2.060 | |
Totaal Baten | -7.870.538 | -4.538.985 | -4.407.356 | -4.415.400 | -4.466.121 | -4.521.510 | |
Resultaat | -2.711.452 | -2.540.652 | -2.875.037 | -3.054.608 | -3.155.291 | -3.244.518 |
Toelichting op de lasten en baten Beheer en Onderhoud
Lasten
502100 Zoutloods
In de ombuigingsnotitie is het voorstel opgenomen om de Zoutloods in 2018 te verkopen. Voor 2019 e.v. zijn daarom de exploitatielasten afgeraamd; een besparing van € 27.000,-.
549300 Buitensportaccommodaties
Voor 2019 e.v. is er € 33.000,- in de begroting bijgeraamd voor privatisering van de sportaccommodaties. Dit is het gevolg van een aframing van het budget voor Lucratomedewerkers (voorheen Felua) op het onderhoud groen in 2018.
551000 Gemeentelijke gronden
In 2018 is er bij dit subproduct € 13.000,- afgeraamd als gevolg van de budgetfreeze. Daarnaast heeft er een geringe urenverschuiving plaatsgevonden.
551200 Beheerplan Wegen
In 2018 is er € 317.000,- naar aanleiding van de budgetfreeze afgeraamd. Doordat er investeringen in 2019 zijn afgeschreven zijn de kapitaallasten in dit jaar € 22.000,- lager dan in 2018. Tegelijkertijd is sprake van een stijging van het budget als gevolg van areaaluitbreiding Hoogwatergeul. Daarnaast is er vanaf 2019 een bedrag van € 4.000,- verwerkt als ombuigingsvoorstel voor het vegen van de wegen en € 10.000,- verwerkt als ombuigingsvoorstel voor de verwerkingskosten van bouw- en sloopafval. Verder is op dit product het budget voor weginspecties als ombuigingsvoorstel afgeraamd met € 5.500,-.
551350 Herstel degeneratieschade
Het beschikbare bedrag is jaarlijks gebaseerd op de baten die in het voorgaande jaar worden ontvangen. Dit betekent dat het bedrag jaarlijks kan fluctueren en dat baten en lasten niet in evenwicht zijn omdat de baten in enig jaar in een volgend kalenderjaar tot lasten leiden. In werkelijkheid kunnen de uitgaven afwijken van de raming. Dit wordt bij de voorjaarsnota gecorrigeerd.
551400 Beheerplan kunstwerken
In 2018 is € 253.333,- uitgegeven (voorjaarnota 2018) in plaats van € 170.655,-. Verhoging van het budget ten opzichte van de primitieve begroting 2018 is het gevolg van areaaluitbreiding Hoogwatergeul en Gebiedsontwikkeling.
551450 Verkeersmaatregelen
De lagere raming van € 19.000,- in 2018 ten opzichte van de begroting 2019 bij dit subproduct is hoofdzakelijk het gevolg van de budgetfreeze. De raming 2019 is op het niveau van de primitieve begroting 2018 inclusief indexering.
551600 Beheerplan Water
De lagere raming van € 22.000,- in 2018 bij dit subproduct is het gevolg van de budgetfreeze. De oorspronkelijk primitieve raming was hoger. Deze oorspronkelijke raming is geïndexeerd. Vanaf 2019 is er een bedrag van € 10.000,- verwerkt als ombuigingsvoorstel voor de verwerkingskosten van het berm- en slootafval.
551750 Beheerplan Verlichting
De lagere raming van ruim € 12.000,- in 2018 bij dit subproduct is hoofdzakelijk het gevolg van de budgetfreeze.
551800 Beheerplan Openbaar groen
De kostenstijging bij dit subproduct betreft de indexering. Vanaf 2019 wordt een ombuiging voorgesteld van structureel € 11.000,- per jaar voor het opstellen van het beheerplan openbaar groen.
551900 Onderhoudsplan begraafplaatsen
Er heeft een personele wisseling plaatsgevonden (Wajonger in plaats van een medewerker van Lucrato) waardoor de personele kosten voor onderhoud en het beheer van de begraafplaatsen gestegen zijn. Het verschil in 2019 ten opzichte van de begroting 2018 is groter dan het verschil ten opzichte van de werkelijke kosten in de rekening 2017. Daarnaast zijn de lasten en baten geïndexeerd. Begraafplaatsen is net als 'Reiniging' en 'Riolering' een kostendekkende exploitatie. Dit betekent dat eventuele overschotten/tekorten worden afgedekt met de reserve/voorziening.
Bosbeheer
Toelichting op product Bosbeheer
Het beheer en onderhoud van het gemeentelijk bos- en heidegebied.
Wat mag het kosten?
Exploitatie | Realisatie 2017 | begroting 2018 (2019) | Primaire begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | |||||||
502200 Gebouwen Bosbedrijf | 9.420 | 4.534 | 8.796 | 8.910 | 9.025 | 9.152 | |
555000 Bosbeheer | 85.216 | 72.321 | 99.246 | 99.881 | 100.527 | 101.195 | |
555050 Recreatiebeheer | 9.507 | 11.858 | 4.129 | 4.274 | 4.423 | 4.578 | |
Totaal Lasten | 104.143 | 88.713 | 112.171 | 113.065 | 113.975 | 114.925 | |
Baten | |||||||
502200 Gebouwen Bosbedrijf | -3.637 | -4.475 | -4.475 | -4.555 | -4.637 | -4.720 | |
555000 Bosbeheer | -155.378 | -144.627 | -145.990 | -148.229 | -150.499 | -152.809 | |
555050 Recreatiebeheer | -22.395 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Baten | -181.411 | -149.102 | -150.465 | -152.784 | -155.136 | -157.529 | |
Resultaat | 77.268 | 60.389 | 38.294 | 39.719 | 41.161 | 42.604 |
Toelichting op de lasten en baten Bosbeheer
Lasten
502200 Gebouwen bosbedrijf
De lagere raming van € 4.000,- in 2018 bij dit subproduct is het gevolg van de budgetfreeze voor het budget onderhoud. Ten opzichte van 2017 is het bedrag licht gedaald (afschrijving).
555000 Bosbeheer
Er heeft een herschikking plaatsgevonden van het budget van recreatiebeheer naar bosbeheer. Daarnaast is sprake van een indexering van de kosten, inclusief de gewijzigde begroting 2018 voor overige niet duurzame goederen en diensten (kosten bosbeheerder). Het totale product bosbeheer (lasten versus baten) levert een voordeel op voor de exploitatie.