Duurzaamheid omvat tenminste energietransitie, circulaire  economie en klimaatadaptatie.



Toelichting

--

Kwaliteit

Het proces rond de regionale Energie Strategie (RES) heeft door de coronacrisis vertraging opgelopen. Nadat uw raad over de uitgangspunten voor de  RES in het najaar van 2020 een oordeel geeft, volgt de verdere uitwerking. Dit moet leiden tot de RES 1.0 die in de zomer van 2021 vastgesteld moet worden.

Het actieplan Circulaire Economie, waarin aandacht is voor het verminderen en hergebruik van grondstoffen, is een dynamisch document waarvan u in het najaar van 2020 kennis heeft genomen.  Onderdelen van het plan zijn in uitvoering of staan op het punt om in 2021 uitgevoerd te worden. Het plan is opgesplitst in wat we al doen en wat we al meer kunnen doen als inwoners, ondernemers en organisaties en als gemeentelijke organisatie.

De speerpunten om ruimtelijk in te spelen op klimaatverandering staan in het Regionaal Adaptatie Plan (RAP). Hiermee wordt aangesloten op de landelijke systematiek van het deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Het plan is een leidraad voor de manifestpartners: 28 gemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe, Provincies Gelderland en Utrecht, veiligheidsregio's, Vitens en Rijkswaterstaat, die in 2017 het regionaal Manifest Ruimtelijke Adaptatie hebben ondertekend.  Het benoemt de ambities waar we naar toe werken en wat we samen, tot circa 2027, gaan doen.  Als gemeente hebben we een eigen verantwoordelijkheid als ruimtelijk regisseur of als bevoegd gezag als het gaat om de thema's: prettig wonen, werkende bedrijven, aangenaam recreëren, veiligstellen van basisfuncties en het natuurlijke systeem.  Het RAP wordt uitgewerkt in een regionaal werkplan.