Voorwoord

Als nieuwe wethouder van Financiën mag ik u, namens het college, de Programmabegroting 2025–2028 presenteren. Voor deze collegeperiode is dit inmiddels de derde programmabegroting.

Als ‘nieuweling’ vallen me een paar zaken op, waarvan ik er twee kort aanstip.
Allereerst de deskundigheid van het ambtelijk apparaat. Tot in detail weten ze te informeren en te duiden. Complimenten! Ook het inwerken van mij als nieuwe wethouder is wat mij betreft vakkundig en prettig verlopen, al moet deze wethouder natuurlijk nog wel wat ‘draaiuren’ maken om het predicaat ‘deskundig’ te mogen voeren.

Ten tweede de relatie Rijk en gemeente is wel een heel bijzondere en dat werd versterkt door het nieuwe kabinet dat, juist bij mijn start als wethouder aantrad. Iedereen (landbouwers, bedrijfsleven en burgers) schreeuwt om voorspelbaarheid en lange termijn beslissingen, zo ook de gemeentelijke overheid en het lijkt dat onvoorspelbaarheid juist toeneemt. Schier onmogelijk om dan een vaste koers uit te zetten. 

We leven in een wereld die sowieso al onvoorspelbaar is. De oorlogen in Oekraïne en in het Midden-Oosten beïnvloeden Europa, Nederland en ook Heerde. Een hapering in de economie van Duitsland heeft zo maar gevolgen voor Nederland. Hoogconjunctuur kan zo weer afgelopen zijn en schaarste aan grondstoffen en arbeid kan ook weer veranderen in leegstand of werkloosheid.

Wat u van ons als college mag vragen is met de meest beschikbare kennis zo goed mogelijk (financiële) keuzes voor te stellen en te maken, ook al weten we dat de werkelijkheid er over een tijdje zeker weer anders uit zal zien. 
Voortbordurend op mijn voorganger die bekend stond als een degelijke wethouder van Financiën wil ook ik sturen op financiële stabiliteit, voorspelbaarheid en transparantie, zodat uw Raad de juiste informatie heeft om keuzes te maken.

Voor deze programmabegroting hebben we wat scherper begroot dan hoe we gewend waren. Dat resulteert in positieve resultaten voor de jaren 2025 en 2026 en (relatief) kleine negatieve resultaten voor 2027 en 2028. Consequentie hiervan is wel dat we iets meer risico lopen dat inkomsten tegenvallen en/of uitgaven overschreden worden. De kans op meevallers in de uiteindelijke resultatenrekeningen neemt aanzienlijk af, maar volgens ons is dat een acceptabel risico en kunnen we dat dragen. 

Er is enkel ruimte voor nieuwe wensen en ambities als er tussentijds financiële ruimte ontstaat of als ‘nieuw voor oud’ toegepast wordt. 
We zullen goed volgen en ook (indien mogelijk) gezamenlijk optrekken met zogenaamde andere nadeelgemeenten om een extra korting vanuit het gemeentefonds af te wenden of erop te anticiperen zodra er hier duidelijkheid over is. 

Een begroting is belangrijk, maar het is geen doel op zich. Uiteindelijk willen we er mee bereiken dat wij onze samenleving versterken in al zijn facetten. We mogen samenleven, we mogen samendoen. Als college spreken we de wens uit dat deze begroting hieraan mag bijdragen. Hartelijk dank aan iedereen die een bijdrage leverde aan het tot stand komen.

Wij zien uit naar een plezierig en constructief debat met uw Raad over deze concept-Programmabegroting. 

Namens het college van B&W,
Klaas Harink,
Wethouder Financiën.