Toelichting

--

Kwaliteit

Het actieplan Heerde circulair is in september 2020 vastgesteld door het college, waarna het plan in oktober 2020 ter advisering is voorgelegd aan de commissie Ruimte. Zij heeft het actieplan voorzien van een positief advies. Toegezegd is om de ontwikkelingen jaarlijks met de commissie te bespreken. Ondertussen is de stand van zaken van de in het actieplan benoemde acties in beeld gebracht. Voor veel acties geldt dat er al langere tijd aan gewerkt wordt. Vaak zijn dan geen extra middelen nodig omdat acties onderdeel zijn van de reguliere werkzaamheden. Geconstateerd is dat er in ieder geval stappen gezet moeten worden als het gaat om bewustwording. Acties zijn veelal onderdeel van de reguliere werkzaamheden, maar worden nog niet genoeg onder de aandacht gebracht. Daarom wordt gewerkt aan een communicatieplan waarmee we vanuit onze voorbeeldrol acties in beeld brengen, maar ook goede voorbeelden uit de samenleving onder de aandacht brengen. Op die manier wordt het belang van de transitie naar een circulaire economie en de wijze waarop iedereen daarin zijn/haar steentje bij kan dragen duidelijker.
Een aantal acties in actieplan zijn wel echt ‘nieuw’; daarvoor zijn in de toekomst mogelijk wel extra middelen nodig. Ondertussen is er een wormenhotel aangeschaft als onderdeel van het creëren van meer bewustwording. Ook wordt in dat kader in het najaar van 2021 een ‘dag van Heerde circulair’ georganiseerd waarin jongeren kennis zullen maken met verschillende circulaire thema’s.
Een aantal acties die in 2020 uitgevoerd zouden worden is  niet uitgevoerd. Door de coronacrisis was aan deze acties geen behoefte of er was simpelweg geen mogelijkheid toe. Denk bijvoorbeeld aan de actie ‘exposeren van goede circulaire voorbeelden in de hal van het gemeentekantoor’ en een aantal acties gerelateerd aan duurzame mobiliteit.