Voorwoord

Langzaam maar zeker laten we de 1,5 metersamenleving achter ons. Daar is lang naar uitgezien, zeker ook in onze gemeente die zo hard getroffen is en nog bijkomt van de heftige ervaringen. Ondertussen veert de economie op. Zo stevig zelfs dat het een kunst is voldoende handen te vinden om al het werk uit te voeren. Een unieke situatie, zeker niet zonder zorg. Er is verbazend genoeg nog steeds geen kabinet. De enorme opgaven waarvoor ons land staat, raken ook onze lokale agenda: wonen, klimaat, het normaliseren na corona, energietransitie, de kloof tussen rijk en arm, stikstof, jeugdzorg, agrarisch ondernemerschap, regionaliseringsopgaven, herijking gemeentefonds. Stuk voor stuk thema’s die vragen om dienend leiderschap en moed in Den Haag (en ook in Heerde!), omdat er veranderingen dan wel transities nodig zijn.

We kijken bewust ook naar Den Haag omdat er veel onzeker is over wat onze gemeente precies aan financiële middelen van het rijk krijgt om onze lokale taken naar behoren te doen en de gemeenteraad een verantwoorde begroting te presenteren. Het is dringend gewenst dat de koek groter wordt en dat er langjarig ruimere vergoedingen komen voor ons bestaande takenpakket en voor nieuwe taken die het rijk ons toebedeeld. Daarover hebben college en uw gemeenteraad in het debat over de perspectiefnota in juli jl. al uitvoerig geopinieerd. De gemeenteraad vroeg om scenario’s. Die presenteren we bijgaand. Toen vanuit de hoop dat er na de zomer helderheid zou komen. Die kwam niet. De vragen rond (de toekomst van) het Gemeentefonds zijn tot op heden niet beantwoordt. Het enige positieve uit Den Haag kwam na afronding van de begroting: de Septembercirculaire pakt positief uit voor onze gemeente. In een nazending bij deze begroting doen wij een voorstel wat de betekenis is van deze circulaire en hoe we met die (beperkte) ruimte willen omgaan, daarmee tegemoetkomend aan een aantal wensen van uw raad.

We presenteren een sluitende concept-programmabegroting 2022 door te kiezen voor een behoedzaam scenario, zoals u van ons gewend bent. Daarmee sluiten – met verwerking van de Septembercirculaire – ook de jaren 2023 tot en met 2025. Daarmee bieden we een nieuwe raadsperiode naar onze overtuiging een goede start.

Ondertussen zijn wij volop betrokken bij het Investeringsprogramma van de Kop van de Veluwe, waarin 5 gemeenten, de provincie, de ondernemers en het onderwijs mee doen. Concrete projecten op het gebied van o.a. wonen, energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie, human capital, toekomstbestendige bedrijventerreinen worden opgepakt in de Regio Zwolle en CleanTech-regio. Ook verkennen wij (on)mogelijkheden van samenwerking in onze bedrijfsvoering om onze samenwerking sterker te maken en onze kwetsbaarheid te verkleinen.

Van ons college bent u gewend dat wij samen duurzaam verbinden. Dat is onze herkenningsmelodie. In ons doen en laten werken wij samen met al die partijen die onze gemeente en onze regio rijk zijn. Soms als initiator, soms als facilitator, soms kaderstellend, soms handhavend, soms ruimte biedend, altijd met het oog op het versterken van onze gemeente in al zijn facetten.

Deze begroting is de vierde en laatste begroting van deze raadsperiode. De kaders voor deze begroting heeft uw raad vastgelegd in de perspectiefnota 2022-2025. Die kaders hebben wij zorgvuldig ingevuld. De opzet van deze begroting is gelijk aan die van vorig jaar en daarbij opgezet volgens de voorschriften van het Besluit Begroting en Verantwoording. Daarmee heeft uw raad een prima sturingsinstrument in handen.

Wij spreken de wens uit dat alle voorgenomen maatregelen in deze begroting bijdragen tot versterking van onze Heerder samenleving en onze lokale economie.

Hartelijk dank aan allen die een bijdrage leverden aan het tot stand komen van deze begroting.

Wij wensen u veel leesplezier en zien uit naar een plezierig en constructief debat met uw raad over deze concept-programmabegroting.

Namens het college van B en W,
Wolbert Meijer
Wethouder Financiën.