Als verbonden partij aan de Samenwerkingsovereenkomst toeristische marketing Veluwe 2018-2021 uitvoering geven aan de agenda via een collectieve marketingaanpak en een duurzame groei in de vrijetijdseconomie op de Veluwe.



Toelichting

--

Kwaliteit

Samen met alle partners op de Veluwe worden binnen ‘Veluwe op 1’ flinke stappen gezet in de verwezenlijking van de ambities uit de Veluwe Agenda 2030 met drie pijlers centraal: 1) In stand houden en versterken van natuur, landschap en erfgoed op de Veluwe 2) Streven naar excellente gastvrijheid en een gezonde vrijetijdseconomie en 3) versterken van de betrokkenheid van bewoners.
Vanuit het uitvoeringsprogramma van Veluwe op 1 draagt Heerde op verschillende manieren bij aan het realiseren van de ambities uit de Veluwe Agenda. In 2021 is de inzet vanuit Heerde met name gericht op de volgende thema’s/projecten:
1. Het masterplan IJsselvallei. Is er een mogelijkheid om de flanken van het Veluwemassief – zoals de IJsselvallei – te gebruiken om de toeristenstroom op de Veluwe te ontlasten en een economische en ruimtelijke kwaliteitsimpuls te geven? Dat is de centrale vraag in het masterplan IJsselvallei. In 2020 is met een interdisciplinaire stuurgroep en projectgroep en aan de hand van verschillende gebiedsateliers in beeld gebracht welke kansen voor ontwikkeling de IJsselvallei biedt. Dit heeft eind 2020 geresulteerd in de oplevering en vaststelling van het masterplan IJsselvallei: een integrale gebiedsvisie, waarin meerdere kansrijke projecten in het gebied staan beschreven. Met het vastgestelde ontwerp wordt in 2021 de eerste stap naar uitvoering van het masterplan gezet. Aan de hand van vijf gebiedsateliers wordt in de tweede helft van 2021 onderzocht of en hoe de kansrijke projecten tot uitvoering kunnen worden gebracht. Eind 2021 leidt dit tot een concrete uitvoeringsagenda en investeringsagenda. Heerde is vertegenwoordigd in de stuur- en projectgroep en is penvoerder voor het project.
2. Routenetwerk, routebureau. Voor het Routebureau wordt in 2021 toegewerkt aan een nieuwe juridisch status en zelfstandige eenheid. Hiervoor zijn in de afgelopen periode de verschillende mogelijkheden verkend en ambtelijk/bestuurlijk besproken. In het verlengde van de organisatieontwikkeling worden ook de contouren van de ontwikkeling van het recreatieve netwerk op de Veluwe steeds zichtbaarder en zijn we nu in de fase dat de kostenplaatjes in steeds definitievere vorm op tafel komen.
3. Ambachtelijke Veluwe. In 2019 en 2020 is een verkenning gedaan naar ‘belevingsgebieden’ op de Veluwe. Uitgangspunt daarbij was dat ieder stukje Veluwe ook eigen accenten heeft om te beleven. Heerde is onderdeel geworden van de ‘ambachtelijke Veluwe’. In 2021 is het vervolg op deze verkenning gestart. Er wordt in beeld gebracht hoe de ‘ambachtelijke beleving’ in het gebied versterkt kan worden. Dit wordt vervolgens uitgewerkt in de ontwikkeling van nieuwe toeristische producten en diensten voor de korte en lange termijn. Uiteraard kent dit een sterke samenhang met de opening van Zuivelmuseum Erve IJzerman in Wapenveld. De oplevering van het plan voor ontwikkelingen in de ‘ambachtelijke Veluwe’ vindt plaats in het najaar van 2021.
4. Recreatiezonering. Op initiatief van de provincie maar in nauwe samenwerking met Veluwe op 1 wordt gewerkt aan ‘recreatiezonering’. Hierdoor zal de Veluwe opgedeeld gaan worden in verschillende zones. In de ene zone moet natuur en rust voorop staan, in de andere is intensievere recreatie mogelijk. Het doel van deze zonering is het creëren van een betere balans tussen natuur en recreatie. Eind 2021/begin 2022 wordt door GS besloten over het zoneringsplan. Heerde is in samenwerking met Epe, Hattem, TBO’s en de provincie Gelderland gestart met een gebiedsproces. Hierin wordt onderzocht welke (soorten) maatregelen mogelijk zijn om invulling te geven aan de zonering. Het gesprek met de gemeenteraad over deze mogelijke maatregelen is ondertussen op gang gebracht.