De Woningwet schrijft voor dat er jaarlijks tussen gemeente, corporaties en huurders afspraken gemaakt moeten worden over de te leveren prestaties. Er zijn drie corporaties actief in de gemeente: Habion, Triada en Woonzorg Nederland.



Toelichting

--

Kwaliteit

Jaarlijks moet er een bod liggen van de corporatie voor 1 juli. Met Triada zijn de afspraken voor het bod 2021 op 17 mei 2021 ambtelijk in breed verband (tripartite overleg) voorbereid en besproken. In september wordt er vervolgens zowel bestuurlijk als ambtelijk gesproken over het bod om te komen tot nieuwe prestatieafspraken in 2022.

Dit jaar worden er voor het eerst meerjarige prestatieafspraken gemaakt. Het proces rondom de prestatieafspraken wordt zo efficiënter aangezien veel afspraken over een langere periode gaan. Ook met de gemeente Epe en Hattem worden meerjarige prestatieafspraken gemaakt.
Met Woonzorg Nederland worden al meerjarige prestatieafspraken gesloten. Dit jaar dienen er nieuwe afspraken gemaakt te worden voor 2022 e.v. Insteek is om wederom meerjarige prestatieafspraken te maken met elkaar.
Met Habion zijn in 2018 op regionaal niveau gesprekken gestart over de prestatieafspraken met de afzonderlijke gemeenten. Dit omdat het neergelegde bod van Habion in iedere gemeente te algemeen en nagenoeg gelijk is. De regio wilde in gesprek met Habion om meer maatwerkprestaties op te stellen. Dit is niet gelukt, waardoor er door de afzonderlijke gemeenten geen prestatieafspraken getekend zijn. Ook in 2020 en 2021  zijn er geen prestatieafspraken gemaakt. Na veel aandringen van onze zijde, staat voor dit jaar een eerste overleg met Habion ingepland om met elkaar de situatie rondom de prestatieafspraken te bespreken.