Toelichting

--

Kwaliteit

Op 15 januari 2020 stelde het Algemeen Bestuur van de VNOG de Toekomstvisie vast waarbinnen het in stand houden van de brandweerkazernes in zowel Heerde als Wapenveld gegarandeerd is. Wel is ingeleverd op materieel, maar de VNOG garandeert handhaving van het huidige veiligheidsniveau. De komende jaren wordt gewerkt aan de uitvoering van diverse bestuursopdrachten binnen de kaders van de visie.  Dit op basis van een begroting met daarin investeringen en besparingen die gefaseerd worden uitgevoerd. Door de coronacrisis heeft in 2020 de uitvoering van een paar opdrachten vertraging opgelopen. Het belang van lokale betrokkenheid en nabijheid van de  brandweer blijven we benadrukken vanuit het uitgangspunt dat de wettelijke aanrijdtijden blijvend moeten worden gerealiseerd.

Op 14 december 2020 stemde de gemeenteraad in met deelname aan een werkgeversvereniging door de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Deze zal namens de veiligheidsregio’s overleggen met de vakbonden over de toekomstige arbeidsvoorwaarden voor beroepspersoneel en brandweervrijwilligers. Dit als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren.

Het voornemen is om de brandweerkazerne in Wapenveld onder te brengen in de nieuw te realiseren MFA in Wapenveld zodat deze kazerne ook weer voldoet aan de eisen van deze tijd.

Op basis van een in 2021 vast te stellen huisvestingsvisie streeft VNOG naar uniform, efficiënt en veilig ingerichte brandweerkazernes die in eigendom van de gemeenten blijven.