Voorwoord

Dit is de eerste begroting die de coalitie van GBP, CDA en CU-SGP presenteert. Daarin hebben we geprobeerd onze ambities uit het coalitieakkoord ‘Samen leven, samen doen’ zorgvuldig financieel te vertalen. We zijn met enthousiasme begonnen aan nieuwe uitdagingen en zetten met plezier bestaande voort. Om maar eens wat te noemen: we willen de MFA-Wapenveld realiseren, inzetten op handhaving door meer BOA’s in te zetten, mensen in kwetsbare leefomstandigheden helpen bestaanszekerheid te behouden, een inclusieve gemeente zijn waarin iedereen erbij hoort, de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren door zorgvuldig om te gaan met bodem, water en natuur, de digitale dienstverlening aan onze inwoners verbeteren, ruimhartig Oekraïense en andere vluchtelingen opvangen en statushouders huisvesten, verder werken aan nieuwe plannen om te wonen in Heerde, Wapenveld en Veessen, en zijn trots op onze cultuur en ons erfgoed. 
We leveren actief onze bijdrage in de Kop van de Veluwe, de Regio Zwolle en de CleantechRegio en werken plezierig samen met onze buurgemeenten. Maar er speelt veel meer. Dat is het boeiende van een gemeente waarin ook veel partners in de samenleving en het bedrijfsleven een rol van betekenis spelen. We dragen graag samen met uw raad bij aan de ontwikkeling van onze gemeente, want: ‘Samen zijn wij Heerde!’.

Dat doen we tegen de achtergrond van ontwikkelingen die ons best zorgen baren: klimaatverandering, oorlog in Oekraïne, groeiende armoede, energiecrisis, inflatie- en rentestijging, stikstof, etc. hebben ook hun invloed op onze gemeente. Daar reserveren we een flink bedrag voor. Een lokale overheid dient haar taken ruimhartig in te kunnen vullen, zonder zich zorgen te maken over de financiën die het van het rijk ontvangt. En dat hebben we wel. Onze taken zijn fors toegenomen, maar de rijksvergoedingen volgen maar mondjesmaat en vaak later dan dat we ze nodig hebben. Onderzoek van Berenschot laat zien dat we desondanks het prima op de rit hebben in Heerde. Wat zou het plezierig zijn als het rijk ons langjarig, ruimere vergoedingen geeft voor ons bestaande takenpakket en voor nieuwe taken die het Rijk ons toebedeelt. Dat is nu niet zo. We zijn nadeelgemeente, weten niet hoe het verder gaat met de Opschalingskorting en hebben dringend noodzakelijk helderheid nodig over het jaar 2026. 
Tegen die achtergrond hebben wij naast onze ambities ook een aantal risico’s begroot. Wij besturen graag onze gemeente. Tegelijk rekenen we op het rijk, zodat we ons niet jaarlijks zorgen hoeven te maken hoe we onze ambities financieren. 

Deze begroting is de eerste van deze raadsperiode. De kaders voor deze begroting heeft uw Raad vastgelegd in de Perspectiefnota 2023-2026. Die kaders hebben wij zorgvuldig ingevuld. De opzet van deze begroting is ook nieuw en vormt de start van een nieuwe begrotingscyclus, uiteraard ook opgezet volgens de voorschriften van het Besluit Begroting en Verantwoording. Daarmee heeft uw Raad een prima vernieuwd sturingsinstrument in handen.

Wij spreken de wens uit dat alle voorgenomen maatregelen in deze begroting bijdragen tot versterking van onze Heerder samenleving en onze lokale economie.
Hartelijk dank aan allen die een bijdrage leverden aan het tot stand komen van deze begroting.
Wij wensen u veel leesplezier en zien uit naar een plezierig en constructief debat met uw Raad over deze concept-Programmabegroting. 

Namens het College van B en W,
Wolbert Meijer,
Wethouder Financiën.