Voorwoord

We presenteren bijgaand de begroting 2024. Deze begroting betreft de invulling en concretisering van de Perspectiefnota 2024-2027 die de Gemeenteraad in juli unaniem vaststelde. De Meicirculaire 2023 van het Rijk is verwerkt, evenals een aantal extra kosten die we gaan tegenkomen als het gaat om energie, rente en inflatie, CAO-ontwikkelingen en stijging van automatiseringskosten. De financiële vertaling van de plannen in het Coalitieakkoord zijn opgenomen tot en met 2025. 

Daarmee raken we aan een gevoelig onderwerp: 2026 is het jaar waarin de gemeenten structureel 3 miljard euro minder gaan ontvangen als het Rijk daar geen wijziging in aanbrengt. Het is zeer te hopen dat een nieuw kabinet de eerste overheid op waarde schat, er voor zorg draagt dat wij ons werk met voldoende middelen kunnen uitvoeren en niet steeds zorg hoeven te hebben of wij onze wettelijke taken kunnen blijven uitvoeren als gemeenten in Nederland. Uw raad heeft op initiatief van de fractie van D66/GroenLinks in een brief naar de verschillende Tweede Kamerfracties die zorg ook geadresseerd. Bij ongewijzigd beleid is het onontkoombaar dat het College bij de voorbereiding van de Perspectiefnota 2025-2028 met uw raad gesprekken start hoe de financiering in 2026 op orde te krijgen.   

Ondertussen werken we in 2024 verder aan het concreet maken van de bouwplannen voor Bovenkamp 3 en Hulsbergerlanden, starten we met de uitvoering van de Van Meurshof, ontwikkelen we Stip verder ten dienste van adequate zorg aan onze inwoners, werken we intensief samen met Lucrato aan het aan het werk helpen van mensen die geen werk hebben of begeleiding nodig hebben om een nieuwe uitdaging te vinden en zetten we in op het verduurzamen van vastgoed.

We leveren actief onze bijdrage in de Kop van de Veluwe, de Regio Zwolle en de Stedendriehoek en werken plezierig samen met onze buurgemeenten. Maar er speelt veel meer. Dat is het boeiende van een gemeente waarin ook veel partners in de samenleving en het bedrijfsleven een rol van betekenis spelen. We dragen graag samen met uw raad bij aan de ontwikkeling van onze gemeente, want: ‘Samen zijn wij Heerde!’.

Vorig jaar zijn we gestart met een nieuwe opzet van begroten en verantwoorden en gebruiken we Pepperflow om deze producten te presenteren. Uiteraard volgt deze opzet nauwgezet de voorschriften van het Besluit Begroting en Verantwoording. Daarmee heeft uw Raad een prima sturingsinstrument in handen.

Wij spreken de wens uit dat alle voorgenomen maatregelen in deze begroting bijdragen tot versterking van onze Heerder samenleving en onze lokale economie in al zijn facetten.

Hartelijk dank aan allen die een bijdrage leverden aan het tot stand komen van deze begroting.

Wij zien uit naar een plezierig en constructief debat met uw Raad over deze concept-Programmabegroting. 

Namens het College van BenW,
Wolbert Meijer,
Wethouder Financiën.