Risicoparagraaf

In deze paragraaf wordt een opsomming gegeven van risico’s die hun weerslag kunnen hebben op de gepresenteerde meerjarenraming en de financiële positie van de gemeente.

Gemeentefonds
Op dit moment is er sprake van een demissionair kabinet en is het wachten op de verkiezingen, de vorming van een nieuwe kabinet en regeerakkoord. In de tussenliggende periode is het onwaarschijnlijk dat de gemeenten duidelijkheid krijgen over de ontwikkeling van het gemeentefonds. In het voorjaar van 2024 moet echter wel een keuze worden gemaakt 'hoe nu verder'. Kunnen we de bestaande voorzieningen, en daarmee de leefbaarheid binnen de gemeente, in stand houden of moet er rigoureus worden bezuinigd met verstrekkende gevolgen die amper zijn te overzien? 

Regionale ambities
De gemeente Heerde maakt deel uit van zowel de Regio Zwolle/Kop van de Veluwe als de Cleantech Regio. Beide regio’s hebben een strategische agenda. Om de doelen van de agenda’s te realiseren zal de triple-helix binnen beide regio’s maatregelen en acties moeten ontplooien. Deze regionale ambities sluiten aan bij onze lokale doelstellingen, waardoor we er vooralsnog van uitgaan dat eventuele te leveren bijdragen worden gedekt uit de bestaande begroting. Wel vergt het acteren in twee regio’s veel van zowel bestuurders als ambtelijke organisatie.

Overhead
Nog steeds ervaren we druk als het gaat om het kunnen vervullen van al onze taken. Binnen een aantal taakvelden krijgen we vacatures nog steeds niet ingevuld. Bijvoorbeeld binnen infra, auditing/control en ruimtelijk ontwikkeling. En dat is lastig als we kijken naar onze ambities. Om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden is geïnvesteerd in een recruiter; een specialist op het gebied van werving en selectie en profilering op de arbeidsmarkt. We proberen zichtbaarder voor de buitenwereld te worden in wat we doen en hoe we dat doen. De medewerkerstevredenheid is hoog maar we zijn er nog niet zo goed in dit aan de buitenwereld te durven laten zien. We moeten de sterke punten van het werken bij een kleine gemeente meer laten zien! Daar wordt aan gewerkt door bijvoorbeeld het organiseren van open huizen waarbij we het letterlijk onze deuren open zetten voor geïnteresseerden. We merken dat grotere overheidsorganisaties op het vlak van arbeidsvoorwaarden en persoonlijke ontwikkeling net wat meer kunnen bieden. Vacatures worden momenteel ook ingevuld door externe inhuur, maar dit is duurder en tijdelijk. Daardoor ontstaat geen duurzame arbeidsrelatie. Wel werken we met traineeprogramma’s, deze trainees kunnen doorgroeien tot volwaardige medewerkers. Dat gebeurt in de praktijk regelmatig. We zijn niet de enige die te kampen heeft met deze problematiek: we vissen met andere gemeenten in dezelfde vijver.

Inflatie en hoge energieprijzen
De stelposten die vorig jaar in de begroting waren opgenomen om eventuele onvoorziene prijsstijgingen mee op te vangen zijn voor het nieuwe begrotingsjaar opgeheven. Dit betekent echter niet dat dit probleem nu is opgelost; op nagenoeg alle (beleids)terreinen is nog steeds sprake van een hoge inflatiecijfers met onzekerheid en extra (financiële) druk op de gemeentelijke begroting tot gevolg. Door realistisch te ramen en goed de uitputting van de budgetten te monitoren proberen we deze onzekerheden  zoveel mogelijk weg te nemen en beheersbaar te houden. 

Investeringen in vastgoed
De gemeente Heerde is op dit moment volop bezig met voorbereidingen te treffen voor de bouw van een  MFA in Wapenveld en met de verbouw/nieuwbouw van scholen in het kader van het IHP.  Het risico dat geplande/wenselijke investeringen duurder worden dan vooraf gepland is groter dan ooit tevoren. Bouwbedrijven hebben te maken met extreme prijsstijgingen door schaarste van materialen en door kwaliteitsverbeteringen op het gebied van duurzaamheid. Uit de aanbestedingen zal pas duidelijk worden of de geplande investeringsbedragen toereikend zijn om de geplande investeringen te realiseren.