Toelichting

--

Kwaliteit

In overleg met ROVA in 2019 is een vervolgstrategie ontwikkeld voor de verdere uitrol van het omgekeerd inzamelen. Ons uitgangspunt is het realiseren van de doelstellingen van het Landelijk Afvalstoffenplan en het programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) en doorontwikkeling naar uiteindelijk een volledige circulaire inzameling van grondstoffen vanaf 2025.

Ons streven is 100% circulaire afvalinzameling in 2025. Als tussenstap is per 1 juli 2019 is een laagfrequente variant van het omgekeerd inzamelen ingevoerd. De inzamelingsfrequentie van het restafval is verlaagd van 1x per 4 weken naar 1x per 6 weken.  De evaluatie van de effecten van het invoeren van deze lagere frequentie is opgestart. De resultaten worden naar verwachting later in 2020 bekend. In 2019 werd 83% van het afval in onze gemeente gescheiden aangeleverd.

Binnen het actieplan Heerde Circulair wordt nagedacht over de volgende stappen gericht op het scheiden van grondstoffen en het circulair maken van grondstoffen.  Aandachtspunt hierin is  het verbeteren van de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen.