Toelichting

--

Kwaliteit

In de zomer van 2018 startte het project van de gemeenten Heerde, Epe en Voorst voor de ontwikkeling van Korte Ketens in de voedselvoorziening.  In de loop van 2019 hebben zich een aantal producenten in dit kader verenigd. Ze richtten een coöperatie op voor die korte voedselketen:  Coöperatie Boerenhart 2.0. Naast de organisatie van de logistiek keken we ook naar de beleidsmatige versterking van korte ketens en het verduurzamen van het voedselaanbod. Vanuit de kernwaarden van Cittaslow zijn streekproducten en de ontwikkeling van korte ketens alleszins relevant.

In 2019 organiseerden wij meerdere netwerkbijeenkomsten voor de Cittaslow supporters. Tijdens deze bijeenkomsten zijn afspraken gemaakt over deelname aan lokale activiteiten en over het in de markt zetten van een Cittaslow souvenir; een Cittaslow schaap, waarbij wol van de schaapskudde wordt gebruikt.

In het landelijke Cittaslow netwerk werken wij aan de wijze waarop Cittalsow als keurmerk verder en concreter kan worden uitgedragen. Vier thema's worden uitgewerkt die voor Cittaslow Nederland van belang zijn:

1) Noaberschap en fijnschaligheid

2) Landschap, duurzaamheid en toerisme

3) Bewustwording en jeugd en

4) Cultuur, erfgoed en lokale voeding.

Vanuit de eigen identiteit van Heerde gaan we invulling geven aan deze vier thema's, met en actieve rol voor Visit Heerde. Eén activiteit in dit kader is het project met de Noordgouw, waarbij leerlingen onderzoek doen naar de wijze waarop Cittaslow concreter kan worden uitgedragen, wat gepland staat voor het schooljaar 20/21.