Aanpak zowel preventief als ook repressief.

Alcohol: de gemeente Heerde sluit  aan bij de integrale aanpak die de GGD in samenwerking met Tactus en Halt heeft ontwikkeld voor Heerde en Epe.

Drugs: we voeren een streng beleid als het gaat om het sluiten van woningen en bedrijven bij het aantreffen van meer dan gebruikershoeveelheden drugs in de woning of in andere panden. Uiteraard vervolgt de politie (justitie) het gebruik van drugs. Zij hebben goed zicht op de gebruikers en overlastlocaties worden in gezamenlijkheid met gemeente (sociaal domein, veiligheid) en Triada aangepakt.



Toelichting

--

Kwaliteit

De burgemeester heeft uitvoering gegeven aan het beleid  om woningen en bedrijfspanden, waar productie of handel van drugs plaatsvindt, tijdelijk te sluiten. Er zijn grenzen aan alcoholgebruik in het vergunningenbeleid, er is ontheffingenbeleid en misbruik in de horeca en in de openbare ruimte is via handhaving tegen gegaan.

We proberen steeds  meer zicht te krijgen op het drugsgebruik (met name de middelen GHB en Speed)  in de gemeente. En hoe de samenwerking is tussen gemeente en andere partners en wat we meer en anders kunnen doen aan preventie.  Derde kwartaal 2019 is gestart met een onderzoek door het Trimbosinstituut. De eerste resultaten en een plan van aanpak voor de komende jaren wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2020.