Technische maatregelen

Technische maatregelen

Terug naar navigatie - Technische maatregelen

De financiële positie van de gemeente Heerde geeft reden tot zorg voor de komende jaren. Een lagere algemene uitkering gecombineerd met een uitbreiding van taken en hoge indexeringen resulteert in forse tekorten vanaf het jaar 2026. Bij de komende begroting worden maatregelen uitgewerkt om deze tekorten geheel of gedeeltelijk op te lossen. Vooruitlopend hierop stellen wij voor om alvast bij deze perspectiefnota een pakket aan technische maatregelen door te voeren. Het idee hierachter is om incidentele middelen (reserves) deels in te zetten voor het verlagen van structurele kosten. Hiermee wordt de begroting in de toekomst ontlast en wordt alvast een begin gemaakt met het wegwerken van de tekorten zonder dat dit impact heeft op de samenleving of op de bedrijfsvoering van de gemeente Heerde. Deze maatregelen kunnen zonder nadelige gevolgen worden ingevoerd omdat er in de afgelopen jaren positieve jaarrekeningresultaten zijn behaald, en hierdoor de reservepositie sterk is verbeterd. Er blijft ruim voldoende geld over in de algemene reserve. Hieronder vindt u een uitwerking van de voorgestelde technische maatregelen.

Toevoeging aan de investeringsreserve De Noordgouw (structurele besparing €70.000,-)
Bij de resultaatbestemmingen over 2021 en 2022 is de lijn ingezet om een deel van het rekeningresultaat toe te voegen aan een investeringsreserve waaruit een deel van de afschrijvingskosten van de renovatie van deze school kunnen worden betaald. Voorgesteld wordt om deze lijn door te zetten en nogmaals €2.100.000,- vanuit de algemene reserve over te hevelen naar de investeringsreserve De Noordgouw. De renovatie wordt in 30 jaar afgeschreven; hierdoor wordt een jaarlijks exploitatievoordeel van €70.000,- behaald.

Stopzetten dotatie reserve De Rhijnsberg (structurele besparing €39.000,-)
Na afronding van de nieuwbouw van De Rhijnsberg is besloten om jaarlijks een bedrag vanuit de exploitatie aan een bestemmingsreserve toe te voegen zodat met dit geld, na 30 jaar en halverwege de verwachte gebruiksduur, het pand kan worden gerenoveerd/aangepast voor de volgende 30 jaar. Voorgesteld wordt om niet meer jaarlijks het bedrag van €39.000,- vanuit de exploitatie toe te voegen maar om deze reserve ineens te vullen door €1.000.000,- vanuit de algemene reserve over te hevelen naar de bestemmingsreserve De Rhijnsberg. 

Stopzetten dotatie reserve De Heerd (structurele besparing €74.000,-)
Na afronding van de nieuwbouw van De Heerd is besloten om jaarlijks een bedrag vanuit de exploitatie aan een bestemmingsreserve toe te voegen zodat met dit geld, na 30 jaar en halverwege de verwachte gebruiksduur, het pand kan worden gerenoveerd/aangepast voor de volgende 30 jaar. Voorgesteld wordt om niet meer jaarlijks het bedrag van €74.000,- vanuit de exploitatie toe te voegen maar om deze reserve ineens te vullen door €2.000.000,- vanuit de algemene reserve over te hevelen naar de bestemmingsreserve De Heerd. 

Kapitaallasten ICT-investeringen dekken uit investeringsreserve (structurele besparing €56.000,-)
De boekwaarde van de lopende ICT-investeringen is op 1 januari 2025 €337.000,-. De jaarlijkse afschrijvingskosten die hiermee zijn gemoeid bedragen €56.000,-. Voorgesteld wordt om het bedrag van de boekwaarde vanuit de algemene reserve over te hevelen naar een nieuwe investeringsreserve ICT. Vanuit deze reserve kunnen dan gedurende de restantlooptijd de kapitaallasten worden betaald en wordt de exploitatie ontlast.

Kapitaallasten bestaande investeringen inrichting/meubilair gemeentekantoor dekken uit investeringsreserve (structurele besparing €52.000,-)
De boekwaarde van de lopende investeringen inrichting/meubilair gemeentekantoor is op 1 januari 2025 €220.000,-. De jaarlijkse afschrijvingskosten die hiermee zijn gemoeid bedragen €52.000,-. Voorgesteld wordt om het bedrag van de boekwaarde vanuit de algemene reserve over te hevelen naar een nieuwe investeringsreserve inrichting/meubilair gemeentekantoor. Vanuit deze reserve kunnen dan gedurende de restantlooptijd de kapitaallasten worden betaald en wordt de exploitatie ontlast. 

Wanneer bovenstaande technische maatregelen worden overgenomen dan resulteert dit in een structurele besparing van €291.000,-. Wel betekent dit dat de algemene reserve daalt met €5.657.000,-, echter, dit is een verschuiving naar andere reserves. De totale reservepositie daalt jaarlijks gering met €70.000,- door de afschrijvingslasten van De Noordgouw. Daarnaast daalt de reservepositie de komende jaren met €557.000,- als gevolg van de uitname door de investeringsreserves voor ICT en het gemeentekantoor. De bestemmingsreserves voor De Rhijnsberg en De Heerd blijven na verwachting nog ruim 20 jaar intact.