Voorwoord

2023 is voorbij. En ondertussen zijn de boeken opgemaakt, is er alles aan gedaan om de financiën van dit jaar ordentelijk te presenteren. Deels was het een jaar van plannen maken, deels was het een jaar van uitvoering. Er is enorm veel werk verzet. In de verschillende hoofdstukken van deze jaarrekening hebben we dat nog eens in het kort uiteengezet. Grote ruimtelijke plannen passeerden uw raad, de zorg aan onze inwoners ging onverminderd verder en op regionaal niveau werden samenwerkingsagenda’s afgerond in de Kop van de Veluwe en de Stedendriehoek.

De jaarrekening sluit met een positief, incidenteel resultaat. In het meerjarenperspectief is verscherpte dijkbewaking nodig vanaf 2026. Wat zou het een kopzorg schelen als het Rijk alle gemeenten naast nieuwe taken ook het bij behorende budget zou verstrekken. Die scheefgroei in het Gemeentefonds duurt ondertussen vele jaren.  

De jaarrekening is zoals gebruikelijk opgezet volgens de bekende voorschriften van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). De financiële overzichten worden – zoals de raad dat graag ziet – op product- en subproductniveau gepresenteerd. Bovendien presenteren we deze rekening volledig digitaal in de inmiddels vertrouwde app.

Het is mijn laatste Jaarrekening. Ik dank onze medewerkers voor de plezierige samenwerking en het vele werk dat opnieuw is verzet. 

We zien uit naar een plezierig en constructief debat met uw raad over deze jaarrekening 2023.

Namens het College van BenW,

Wolbert Meijer
Wethouder financiën