Jaarrekening

Grondslagen voor waardering

Terug naar navigatie - Grondslagen voor waardering

Foutenherstel via correctie beginbalans per 01-01-2023

In de jaarrekening 2023 is een materiële fout hersteld ten aanzien van de activeerde applicaties M2A en Zaakgericht Werken met een effect van € 873.753. De oorzaak van de materiële fout is dat bij de controle van de jaarrekening 2023 is geconstateerd dat de in het verleden geactiveerde kosten voor de applicaties M2A en Zaakgericht Werken ten onrechte zijn geactiveerd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er sprake zou zijn van een On Premise oplossing (applicatie in eigendom van gemeente). Gaandeweg is dit veranderd in een zogeheten Software As A Service oplossing (SAAS), waarbij de applicatie geen eigendom is van de gemeente. Volgens de BBV voorschriften mogen implementatiekosten van SAAS applicaties echter niet worden geactiveerd. Het herstellen van de materiële fout heeft een effect van in totaal € 873.753 op de algemene reserve en is als correctie op het beginsaldo algemene reserve per 01-01-2023 verwerkt.

I. Activa
Voor zover niet anders vermeld, zijn de activa gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs. De verkrijgingsprijs omvat de inkoopprijs en de bijkomende kosten. De vervaardigingsprijs omvat de aanschaffingskosten van de gebruikte grond- en hulpstoffen en de overige kosten, die rechtstreeks aan de vervaardiging kunnen worden toegerekend. In de vervaardigingsprijs kunnen voorts worden opgenomen een redelijk deel van de indirecte kosten. Indien in de vervaardigingsprijs de rente is opgenomen over het tijdvak dat aan de vervaardiging van het actief kan worden toegerekend, dient te worden toegelicht dat deze rente is geactiveerd. Op vaste activa met een beperkte gebruiksduur wordt jaarlijks afgeschreven volgens een stelsel dat is afgestemd op de verwachte toekomstige gebruiksduur.

Immateriële vaste activa
De immateriële vaste activa zijn gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs verminderd met de afschrijvingen en/of eventuele beschikkingen over reserves voor zover het investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut betreft. De afschrijvingstermijn van kosten onderzoek en ontwikkeling bedraagt ten hoogste vijf jaar. De bijdrage in activa in eigendom van derden worden gewaardeerd tegen het bedrag van de verstrekte bijdrage, verminderd met afschrijvingen. 

Materiële vaste activa
Economisch nut 
De materiële vaste activa met een economisch nut zijn gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs verminderd met afschrijvingen en/of bijdragen van derden (voor zover er een directe relatie bestaat met het actief).

Economisch nut, waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven 
De materiële vaste activa met een economisch nut zijn gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs verminderd met afschrijvingen en/of bijdragen van derden (voor zover er een directe relatie bestaat met het actief).

Maatschappelijk nut
De materiële vaste activa met een maatschappelijk nut zijn gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs verminderd met afschrijvingen en/of bijdragen van derden (voor zover er een directe relatie bestaat met het actief). De geactiveerde investeringen in activa met een maatschappelijk nut zijn geactiveerd op basis van het gestelde in de verordening ex art. 212 dan wel op basis van afzonderlijke raadsbesluiten. De afschrijvingsmethode is vastgelegd in de door de raad vastgestelde verordening ex art. 212. Indien hierop extra wordt afgeschreven wordt dit toegelicht.

In erfpacht uitgegeven gronden
De in erfpacht uitgegeven gronden zijn gewaardeerd tegen uitgifteprijs van (eerste) uitgifte.

Financiële vaste activa
Kapitaalverstrekkingen leningen, overige langlopende leningen en overige uitzettingen worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs onder aftrek van eventuele aflossingen. Deelnemingen worden in afwijking hiervan gewaardeerd tegen marktwaarde, indien deze waarde lager is dan de verkrijgingsprijs. Uitzettingen met een looptijd korter dan één jaar worden opgenomen onder de vlottende activa. Uitzettingen met een oorspronkelijke looptijd van langer dan één jaar worden gedurende de gehele looptijd onder de financiële vaste activa opgenomen.

Voorraden
Voorraden worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs. Indien de marktwaarde lager is dan de verkrijgings- of vervaardigingsprijs wordt een verliesvoorziening getroffen voor het verschil tussen de boekwaarde en de lagere marktwaarde of wordt afgewaardeerd naar deze lagere marktwaarde. Voor bepaling van de winst wordt de voorgeschreven ‘percentage-of-completion’ methode voor het nemen van winsten gehanteerd.

De rente wordt berekend conform de BBV voorschriften. Het gehanteerde rentepercentage voor 2023 is 0,64%.  Administratieve lasten en interne uren worden  doorberekend op basis van de geraamde urenverdeling. Een uitgebreide toelichting over parameters is opgenomen in het niet openbare MPG.

Bij het vaststellen van de parameters kostenstijging en opbrengstenstijging wordt aansluiting gezocht bij de Outlook Grondexploitaties 2023 van Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling. Dit adviesbureau stelt jaarlijks een advies op voor het toepassen van de parameters kosten- en opbrengstenstijging. Hierbij gebruikt Metafoor de meest recente jaarcijfers en prognoses van een aantal toonaangevende instanties, de meest recente marktinformatie en de gegevens uit de goed gevulde eigen database. De voorgestelde parameters zijn opgedeeld in verschillende categorieën: bedrijventerrein, kantoren en top-, midden- en basiswoningmarktgebied. Ook wordt er een minimaal en een maximaal percentage aangegeven.

Vorderingen
De vorderingen zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde. Voorzieningen wegens oninbaarheid worden met de nominale waarde van de vorderingen in mindering gebracht.

Liquide middelen
De liquide middelen zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde.

Overlopende activa
De overlopende activa zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde.

II. Passiva
Voor zover niet anders vermeld, zijn passiva gewaardeerd tegen nominale waarde.

Eigen vermogen
Het eigen vermogen bestaat uit de reserves en het resultaat na bestemming volgend uit de programmarekening.

Voorzieningen
Voorzieningen worden gevormd ter afdekking van: 
- Verliezen waarvan de omvang op de balansdatum onzeker is, doch redelijkerwijs is in te schatten;
- Op de balansdatum bestaande risico’s ter zake van bepaalde te verwachten verplichtingen of verliezen waarvan de omvang redelijkerwijs is in te schatten;
- Kosten die in een volgend begrotingsjaar zullen worden gemaakt, mits het maken van die kosten zijn oorsprong mede vindt in het begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar en de voorziening strekt tot gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal begrotingsjaren.
De pensioenvoorziening (ex)bestuurders is gewaardeerd tegen contante waarde.

Vaste schulden
Vaste schulden worden gewaardeerd tegen de nominale waarde, vermindert met gedane aflossingen. De vaste schulden hebben een rentetypische looptijd van langer dan één jaar.

Vlottende schulden
De vlottende schulden zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde.

Overlopende passiva
De overlopende passiva zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde.

Grondslagen voor resultaatbepaling
Onder 'baten' worden verstaan de baten die rechtstreeks aan het jaar zijn toe te rekenen. De lasten worden bepaald met inachtneming van de hiervoor reeds vermelde grondslagen voor waardering en toegerekend aan het verslagjaar waarop zij betrekking hebben. Lasten worden verantwoord in het jaar waarin de goederen zijn geleverd c.q. de diensten zijn verricht. Verliezen worden in aanmerking genomen in het jaar waarin deze voorzienbaar zijn. De afschrijvingen geschieden tijdsevenredig op basis van de verwachte economische levensduur. Op aanschaffingen in het verslagjaar wordt naar tijdsgelang afgeschreven. Afschrijvingen geschieden onafhankelijk van het resultaat van het boekjaar op basis van de door de raad vastgestelde afschrijvingsmethoden/afschrijvingstermijnen.

 

Begrotingsrechtmatigheid

Begrotingsrechtmatigheid

Terug naar navigatie - Begrotingsrechtmatigheid
Begrotingsrechtmatigheid exploitatie
in €
Programma Totaal begrote lasten Werkelijke lasten Afwijking Toelichten
1. Bestuur 7.801.342 7.973.680 -172.338 ja
2. Ruimte, wonen en ondernemen 19.706.605 17.702.247 2.004.358 nee
3. Sociaal maatschappelijk 26.876.260 26.920.936 -44.676 ja
4. Bedrijfsvoering 2.254.331 335.894 1.918.437 ja
5. Overhead 12.552.651 12.467.661 84.990 ja
6. Algemene dekkingsmiddelen 769.732 822.277 -52.545 nee
7. Onvoorzien 20.000 - 20.000 nee
Totaal 69.980.921 66.222.695 3.758.226
1. Bestuur
De hogere lasten komen voort uit de fors hogere energiekosten voor de Noodopvang Oekraïne. Tevens is er een toename te zien in de griffie- en proceskosten.
2. Ruimte, wonen en ondernemen
De lagere lasten komen voort uit het onderdeel Duurzaamheid (€ 280.000). Voor de op- en afrit A28 is een lager bedrag uitgegeven dan geraamd (€ 158.000) omdat er geen BTW verschuldigd was over deze kosten. Tevens is er minder aan rentelasten doorberekend € 533.000. De lasten grondbedrijf zijn niet in de begroting opgenomen.
3. Sociaal Maatschappelijk
De lagere lasten komen met name voort uit een verminderde doorberekening van rentelasten. De lasten voor uitvoering van SPUK subsidies waren hoger dan begroot, maar worden gedekt door hogere baten.
4. Bedrijfsvoering
De werkelijke lasten zijn € 1.918.000 lager dan begroot. Dit komt met name door het voorlopig rekeningsaldo 2023 welke in de begroting is opgenomen.
5. Overhead
Met name de uitgaven voor ICT waren minder dan begroot.
Alle genoemde afwijkingen passen binnen het bestaande beleid en worden deels gecompenseerd door extra opbrengsten. Onrechtmatig maar telt niet mee in het rechtmatigheidsoordeel.

Balans

Balans

Terug naar navigatie - Balans
Balans Balans
in € 31-12-2023 01-01-23 31-12-2022 in € 31-12-2023 01-01-23 31-12-2022
VASTE ACTIVA VASTE PASSIVA
1.1 Immateriële vaste activa 1.057.177 1.318.635 1.318.635 EIGEN VERMOGEN 30.162.464 30.520.967 31.394.720
- Kosten van onderzoek en ontwikkeling - 115.721 115.721 6.1 Algemene reserve 10.743.407 9.573.929 10.447.682
- Bijdrage aan activa in eigendom van derden 1.057.177 1.202.914 1.202.914 6.2 Bestemmingsreserves 17.845.081 15.796.787 15.796.787
1.2 Materiële vaste activa 64.088.050 60.673.431 61.547.184 6.3 Resultaat 1.573.976 5.150.251 5.150.251
- Investeringen met een economisch nut 39.950.715 37.432.588 38.306.341
- Investeringen met een economisch nut, waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven 12.492.689 12.266.276 12.266.276 VREEMD VERMOGEN 55.527.464 53.384.958 53.384.958
- Investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut 10.784.646 10.114.567 10.114.567 7 Voorzieningen 8.832.464 8.269.958 8.269.958
- In erfpacht uitgegeven gronden 860.000 860.000 860.000 8 Vaste schulden
1.3 Financiële vaste activa 2.682.460 1.664.270 1.664.270 - Binnenlandse banken en overige financiële instellingen 45.945.000 43.615.000 43.615.000
- Kapitaalverstrekking deelnemingen 6.000 6.000 6.000 - Openbare lichamen 750.000 1.500.000 1.500.000
- Kapitaalverstrekking overige verbonden partijen 60.013 60.013 60.013
- Leningen overige verbonden partijen 475.102 475.102 475.102
- Overige langlopende leningen 2.141.345 1.123.155 1.123.155
TOTAAL VASTE ACTIVA 67.827.687 63.656.336 64.530.089 TOTAAL VASTE PASSIVA 85.689.928 83.905.925 84.779.678
VLOTTENDE ACTIVA VLOTTENDE PASSIVA
2 Voorraden 1.191.760 1.382.718 1.382.718 9 Vlottende schulden < 1 jaar 2.087.103 1.809.537 1.809.537
- Onderhanden werken, waaronder bouwgrond in exploitatie 1.191.760 1.382.718 1.382.718 - Kasgeldleningen - - -
- Banksaldi 100 84 84
3 Uitzettingen < 1 jaar 21.645.544 18.034.444 18.034.444 - Overige schulden 2.087.003 1.809.453 1.809.453
- Vorderingen openbare lichamen 2.542.315 4.857.569 4.857.569
- Kasgeldleningen openbare lichamen 1.500.000 2.000.000 2.000.000
- Rijks schatkist 17.045.193 10.684.305 10.684.305 10 Overlopende passiva 6.949.539 3.856.693 3.856.693
- Overige vorderingen 558.036 492.570 492.570 - Nog te betalen bedragen 4.858.728 3.201.195 3.201.195
4 Liquide middelen 241.117 255.277 255.277 - Ontvangen voorschotbedragen met een specifiek bestedingsdoel 2.036.613 608.157 608.157
- Kassaldi 3.633 4.275 4.275 - Overige vooruitontvangen bedragen 54.198 47.341 47.341
- Banksaldi 237.484 251.002 251.002
5 Overlopende activa 3.820.462 6.243.380 6.243.380
- Vooruitbetaald aan publiekrechtelijke lichamen 1.040.825 534.992 534.992
- Nog te ontvangen bedragen 2.243.896 5.182.815 5.182.815
- Overige vooruitbetaalde bedragen 535.741 525.573 525.573
TOTAAL VLOTTENDE ACTIVA 26.898.883 25.915.819 25.915.819 TOTAAL VLOTTENDE PASSIVA 9.036.642 5.666.230 5.666.230
TOTAAL GENERAAL 94.726.570 89.572.155 90.445.908 TOTAAL GENERAAL 94.726.570 89.572.155 90.445.908
Verliescompensatie vennootschapsbelasting 182.203 159.497 159.497 Gewaarborgde geldleningen 21.981.693 23.077.917 23.077.917
Correctie beginbalans 01-01-2023 Materiële Vaste Activa en Algemene Reserve
De boekwaarde van de materiële vaste activa op 1 januari 2023 is gewijzigd ten opzicht van de boekwaarde op 31 december 2022 volgens de gecertificeerde jaarrekening 2022. Er heeft een correctie plaats gevonden van de waardering van de geactiveerde software. Voor verdere toelichting verwijzen we naar de grondslagen.
Concreet betekent dit dat zowel de materiële vaste activa (activakant balans) als de algemene reserve (passivakant balans) met € 873.753 zijn verlaagd.

Toelichting op de balans

1.1 Immateriële vaste activa

Terug naar navigatie - 1.1 Immateriële vaste activa
De vaste activa bestaan uit de onderdelen immateriële vaste activa (IVA), materiële vaste activa (MVA) en financiële vaste activa (FVA).
De immateriële vaste activa zijn als volgt ingedeeld:
1.1 Immateriële vaste activa
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Vermeerdering Vermindering Afschrijving Boekwaarde 31-12-2023
Kosten van onderzoek en ontwikkeling 115.721 - -115.721 - -
Bijdrage aan activa in eigendom van derden 1.202.914 - -15.543 -130.194 1.057.177
Totaal 1.318.635 - -131.264 -130.194 1.057.177
Voor een specificatie van de vermeerdering en de vermindering verwijzen wij u naar bijlage 4. Investeringen/kredieten. Hier wordt tevens aangegeven welke investeringen naar 2024 worden doorgeschoven en welke investeringen worden afgesloten.

1.2 Materiële vaste activa

Terug naar navigatie - 1.2 Materiële vaste activa
De materiële vaste activa zijn als volgt ingedeeld:
1.2 Materiële vaste activa
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 01-01-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Investeringen met economisch nut 39.950.715 37.432.588 38.306.341
Investeringen met economisch nut en heffingsmogelijkheden 12.492.689 12.266.276 12.266.276
Investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut 10.784.646 10.114.567 10.114.567
In erfpacht uitgegeven gronden 860.000 860.000 860.000
Totaal 64.088.050 60.673.431 61.547.184
Correctie beginbalans 01-01-2023 Materiële Vaste Activa en Algemene Reserve
De boekwaarde van de materiële vaste activa op 1 januari 2023 is gewijzigd ten opzicht van de boekwaarde op 31 december 2022 volgens de gecertificeerde jaarrekening 2022. Er heeft een correctie plaats gevonden van de waardering van de geactiveerde software. Voor verdere toelichting verwijzen we naar de grondslagen.
Concreet betekent dit dat zowel de materiële vaste activa (activakant balans) als de algemene reserve (passivakant balans) met € 873.753 zijn verlaagd.

1.2.1 Investeringen met economische nut

Terug naar navigatie - 1.2.1 Investeringen met economische nut
De materiële vaste activa met economisch nut zijn als volgt ingedeeld:
1.2.1 Investeringen met economisch nut
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Boekwaarde 01-01-2023 Vermeerdering Vermindering Afschrijving Boekwaarde 31-12-2023
Gronden en terreinen 5.369.004 5.369.004 3.697 - - 5.372.701
Woonruimten 14.280 14.280 - - -1.246 13.034
Bedrijfsgebouwen 29.989.685 29.989.685 3.293.689 - -942.500 32.340.874
Grond, weg en waterbouwkundige werken 601.454 601.454 60.185 - -69.830 591.809
Vervoermiddelen 184.939 184.939 143.510 - -28.890 299.559
Machines, apparaten en installaties 465.433 465.433 145.416 - -65.472 545.377
Overige materiële vaste activa 1.681.546 807.793 34.788 - -55.220 787.361
Totaal 38.306.341 37.432.588 3.681.285 - -1.163.158 39.950.715
Correctie beginbalans 01-01-2023 Materiële Vaste Activa en Algemene Reserve
De boekwaarde van de materiële vaste activa op 1 januari 2023 is gewijzigd ten opzicht van de boekwaarde op 31 december 2022 volgens de gecertificeerde jaarrekening 2022. Er heeft een correctie plaats gevonden van de waardering van de geactiveerde software. Voor verdere toelichting verwijzen we naar de grondslagen.
Concreet betekent dit dat zowel de materiële vaste activa (activakant balans) als de algemene reserve (passivakant balans) met € 873.753 zijn verlaagd.
De grootste investering heeft betrekking op een investeringskrediet voor school De Noordgouw.
Voor een specificatie van de vermeerdering en de vermindering verwijzen wij u naar bijlage 4. Investeringen/kredieten. Hier wordt tevens aangegeven welke investeringen naar 2024 worden doorgeschoven en welke investeringen worden afgesloten.

1.2.2 Investeringen met economisch nut en heffingsmogelijkheden

Terug naar navigatie - 1.2.2 Investeringen met economisch nut en heffingsmogelijkheden
De materiële vaste activa met economisch nut waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing wordt geheven, zijn als volgt ingedeeld:
1.2.2 Investeringen met economisch nut en heffingsmogelijkheden
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Vermeerdering Vermindering Afschrijving Boekwaarde 31-12-2023
Bedrijfsgebouwen 19.597 - - -3.341 16.256
Grond, weg en waterbouwkundige werken 12.246.679 654.096 -13.134 -411.208 12.476.433
Overige materiële vaste activa - - - - -
Totaal 12.266.276 654.096 -13.134 -414.549 12.492.689
Voor een specificatie van de vermeerdering en de vermindering verwijzen wij u naar bijlage 4. Investeringen/kredieten. Hier wordt tevens aangegeven welke investeringen naar 2024 worden doorgeschoven en welke investeringen worden afgesloten.

1.2.3 Investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut

Terug naar navigatie - 1.2.3 Investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut
De materiële vaste activa met maatschappelijk nut zijn als volgt ingedeeld:
1.2.3 Investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Vermeerdering Vermindering Afschrijving Boekwaarde 31-12-2023
Grond, weg en waterbouwkundige werken 10.114.567 1.119.532 -14.923 -434.530 10.784.646
Totaal 10.114.567 1.119.532 -14.923 -434.530 10.784.646
De grootste investeringen hebben betrekking op reconstructie wegen en vernieuwen openbare verlichtingen.
Voor een specificatie van de vermeerdering en de vermindering verwijzen wij u naar bijlage 4. Investeringen/kredieten. Hier wordt tevens aangegeven welke investeringen naar 2024 worden doorgeschoven en welke investeringen worden afgesloten.

1.2.4 In erfpacht uitgegeven gronden

Terug naar navigatie - 1.2.4 In erfpacht uitgegeven gronden
1.2.4 In erfpacht uitgegeven gronden
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Vermeerdering Vermindering Afschrijving Boekwaarde 31-12-2023
In erfpacht uitgegeven gronden 860.000 - - - 860.000
Totaal 860.000 - - - 860.000
De in erfpacht uitgegeven gronden hebben betrekking op de Koerberg en het dorpshuis Heerde.

1.3 Financiële vaste activa

Terug naar navigatie - 1.3 Financiële vaste activa
De financiële vaste activa zijn als volgt ingedeeld:
1.3 Financiële vaste activa
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Kapitaalverstrekking deelnemingen 6.000 6.000
Kapitaalverstrekking overige verbonden partijen 60.013 60.013
Leningen overige verbonden partijen 475.102 475.102
Overige langlopende leningen 2.141.345 1.123.155
Totaal 2.682.460 1.664.270
De kapitaalverstrekking deelneming heeft betrekking op het startkapitaal van de ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek. De kapitaalverstrekking overige verbonden partijen heeft betrekking op de aandelen van Vitens (16.023), BNG (9.126), RGV Holding/Leisurelands (3.726) en de NV Rova (272).

1.3.1 Leningen aan overige verbonden partijen

Terug naar navigatie - 1.3.1 Leningen aan overige verbonden partijen
De leningen aan de overige verbonden partijen zijn als volgt ingedeeld:
1.3.1 Leningen aan overige verbonden partijen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Vermeerdering Vermindering Aflossing Boekwaarde 31-12-2023
Achtergestelde lening ROVA 475.102 - - - 475.102
Totaal 475.102 - - - 475.102
De achtergestelde lening ROVA is in februari 2011 afgesloten met een looptijd van 10 jaar. De overeenkomst wordt
stilzwijgend verlengd met telkens 5 jaar.

1.3.2 Overige langlopende leningen

Terug naar navigatie - 1.3.2 Overige langlopende leningen
De overige langlopende leningen zijn als volgt ingedeeld:
1.3.2 Overige langlopende leningen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Vermeerdering Vermindering Aflossing Boekwaarde 31-12-2023
Hypothecaire leningen ambtenaren 115.644 - - -9.783 105.861
Stimuleringsfonds toekomstbestendig wonen 499.492 1.024.235 - -8.291 1.515.436
Startersleningen 500.819 14.429 - - 515.248
Lening kleedaccommodatie De Gemzen 7.200 - - -2.400 4.800
Totaal 1.123.155 1.038.664 - -20.474 2.141.345
Het aandeel schuldrest van het stimuleringsfonds toekomstbestendig wonen per 31-12-2023 bedraagt € 903.485. Op 31-12-2023 heeft de gemeente bij het SVN nog een rekening courant tegoed van € 611.951. In 2023 zijn 54 nieuwe leningen verstrekt. Het aantal lopende leningen is 143.
Het aandeel schuldrest van de door de gemeente verstrekte startersleningen per 31-12-2023 bedraagt € 137.200. Op 31-12-2023 heeft de gemeente bij het SVN nog een rekening courant tegoed van € 378.048. In 2023 zijn geen nieuwe leningen verstrekt. Het aantal lopende leningen is 18.

2.0 Voorraad

Terug naar navigatie - 2.0 Voorraad
De voorraden zijn als volgt ingedeeld:
2.1 Voorraden
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Uitgaven Inkomsten Winstneming Boekwaarde 31-12-2023 Voorziening Balanswaarde 31-12 2023
Complex Eeuwlandseweg noord 1.746.959 26.466 -1.157 - 1.772.268 - 1.772.268
Complex Eeuwlandseweg zuid 16.457 10.177 - - 26.634 -17.493 9.141
Complex Gebiedsontwikkeling Veldweg -242.914 41.630 -267.942 199.299 -269.927 - -269.927
Complex Bovenkamp II -137.784 89.838 -880 48.826 - - -
Complex Centrumplan Heerde - 623.352 - - 623.352 -943.074 -319.722
Totaal 1.382.718 791.463 -269.979 248.125 2.152.327 -960.567 1.191.760
Mutatie voorziening 2023 -960.567
Resultaat 2023 -712.442
In de onderstaande tabel is de verwachte eindwaarde (een minbedrag is een voordelige eindwaarde) opgenomen. Het betreft een extrapolatie van
de verwachte baten en lasten tot en met de verwachte einddatum van de complexen.
2.1.1 Verwachting toekomstig verloop voorraad grondexploitatie
in €
Omschrijving Balanswaarde 31-12-2022 Toekomstige lasten Toekomstige baten Winstneming Afgesloten complexen Geraamde eindwaarde
In exploitatie genomen gronden 1.191.760 4.847.568 -6.969.078 929.750 - -
Totaal 1.191.760 4.847.568 -6.969.078 929.750 - -

3.0 Uitzetting < 1 jaar

Terug naar navigatie - 3.0 Uitzetting < 1 jaar
De vorderingen openbare lichamen zijn als volgt ingedeeld:
3.1 Vorderingen openbare lichamen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Belastingdienst 2.430.748 3.713.987
Provincie Gelderland 162.098
Overige openbare lichamen 111.567 981.484
Totaal 2.542.315 4.857.569
De gemeente Heerde heeft een overeenkomst met de belastingdienst afgesloten inzake de afwikkeling van suppleties over oude jaren (2015-2020). De afwikkeling heeft deels in 2023 plaatsgevonden, de rest vindt in 2024 plaats. Het te ontvangen bedrag betreft met name de afwikkeling BCF over 2023.
Van de vorderingen openbare lichamen staat op 09-04-2024 nog een bedrag open van € 3.493.551. Dit betreft de afrekening m.b.t. het BTW Compensatiefonds. Dit bedrag is hoger dan het saldo per 31-12-2023 dit komt door de afwikkeling van voornoemde suppleties over de jaren 2015-2020.
De middelen die op grond van het schatkistbankieren worden aangehouden in rekening-courant bij het ministerie van Financiën bedragen:
3.2 Kasgeldleningen openbare lichamen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Kasgeldlening gemeente Boekel - 2.000.000
Kasgeldlening Gemeenschappelijke regeling De Som 1.500.000 -
Totaal 1.500.000 2.000.000
3.3 Rijks schatkist
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Rijks schatkist 17.045.193 10.684.305
Totaal 17.045.193 10.684.305
Het drempelbedrag voor het schatkistbankieren voor de gemeente Heerde bedraagt € 1.055.241 in 2023.
Voor het overzicht cf artikel 52c (drempelbedrag schatkistbankieren en het verloop van de aangehouden middelen) verwijzen wij naar de praragraaf Financiering.
De overige vorderingen zijn als volgt ingedeeld:
3.4 Overige vorderingen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Debiteuren Soza 281.472 306.805
Voorziening dubieuze debiteuren Soza -236.875 -253.519
Debiteuren belastingen 294.827 197.786
Overige debiteuren 396.916 422.470
Voorziening dubieuze debiteuren belastingen en overige -178.304 -180.972
Overige vorderingen - -
Totaal 558.036 492.570
Van de overige vorderingen staat op 09-04-2024 nog een bedrag open van € 316.872.

4.0 Liquide middelen

Terug naar navigatie - 4.0 Liquide middelen
De liquide middelen bestaan uit:
4.0 Liquide middelen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Legeskas 1.024 1.977
Kas STIP 2.609 2.298
Totaal kassaldi 3.633 4.275
ING 79.162 79.162
BNG 99.954 99.954
Saldo simpledcards 11.660 -
Rabo 46.708 71.886
Totaal banksaldi 237.484 251.002
Totaal 241.117 255.277

5.0 Overlopende activa

Terug naar navigatie - 5.0 Overlopende activa
De overlopende activa zijn als volgt ingedeeld:
5.1 Vooruitbetaald aan publiekrechtelijke lichamen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Bijdrage BVO H2O 1.005.463 502.065
Contributie VNG 35.362 32.927
Totaal 1.040.825 534.992
5.2 Nog te ontvangen bedragen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Belastingdienst 28.049 29.084
Gemeente Hattem 319.938 113.493
Gemeente Oldebroek 572.629 187.234
Gemeente Epe 5.040 -
Gemeente Elburg 3.864 -
Provincie Gelderland - 111.000
Bedrijfsvoeringsorganisatie H2O 70.289
Belastingaanslagen, containerledigingen 374.818 380.535
Belastingaanslagen, toeristenbelasting - 1.251
Gemeente Apeldoorn, beschermd wonen 161.043 284.228
Bouwleges 244.674
Plus OV, afrekening vervoer 62.504 141.076
Ministerie BZK, gemeentefonds 16.719 391.383
Ministerie Justitie en Veiligeheid, opvang ontheemden Oekraïne - 3.028.321
Overige nog te ontvangen bedragen 384.329 515.210
Totaal 2.243.896 5.182.815
5.3 Overige vooruitbetaalde bedragen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
ROVA inzameling januari 2022 125.427 123.524
PlusOV vraagafhankelijk vervoer, 1e kwartaal 2022 -
Overige vooruitbetaalde bedragen 410.314 402.049
Totaal 535.741 525.573

6.0 Eigen vermogen

Terug naar navigatie - 6.0 Eigen vermogen
Het eigen vermogen bestaat uit:
6.0 Eigen vermogen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 01-01-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Algemene reserve 10.743.407 9.573.929 10.447.682
Bestemmingsreserves 17.845.081 15.796.787 15.796.789
Resultaat 1.573.976 5.150.251 5.150.251
Totaal 30.162.464 30.520.967 31.394.722
Correctie beginbalans 01-01-2023 Materiële Vaste Activa en Algemene Reserve
De boekwaarde van de materiële vaste activa op 1 januari 2023 is gewijzigd ten opzicht van de boekwaarde op 31 december 2022 volgens de gecertificeerde jaarrekening 2022. Er heeft een correctie plaats gevonden van de waardering van de geactiveerde software. Voor verdere toelichting verwijzen we naar de grondslagen.
Concreet betekent dit dat zowel de materiële vaste activa (activakant balans) als de algemene reserve (passivakant balans) met € 873.753 zijn verlaagd.
Het verloop van het eigen vermogen is als volgt:
6.1 Verloop Eigen vermogen
in €
Omschrijving Boekwaarde 01-01-2023 Resultaat voorgaand jaar Toevoegingen Onttrekkingen Resultaat begrotingsjaar Boekwaarde 31-12-2023
Algemene reserve 9.573.929 2.488.251 - -1.318.773 - 10.743.407
Bestemmingsreserves 15.796.787 2.662.000 507.971 -1.121.677 - 17.845.081
Resultaat 5.150.251 -5.150.251 - - 1.573.976 1.573.976
Totaal 30.520.967 - 507.971 -2.440.450 1.573.976 30.162.464
Het verloop van de Algemene reserve is als volgt:
6.1.1 Verloop Algemene reserves
in €
Omschrijving Boekwaarde 01-01-2023 Resultaat voorgaand jaar Toevoegingen Onttrekkingen Resultaat begrotingsjaar Boekwaarde 31-12-2023
Algemene reserve geblokkeerd 9.573.929 2.488.251 - -1.318.773 - 10.743.407
Totaal 9.573.929 2.488.251 - -1.318.773 10.743.407
De mutaties in de Algemene reserve zijn:
6.1.2 Specificatie Algemene reserves
in €
Omschrijving Resultaat voorgaand jaar Toevoegingen Onttrekkingen Resultaat begrotingsjaar Saldo mutaties
Stand per 31-12-2022 9.573.929
Resultaatbestemming 2022 2.488.251 - - - 2.488.251
Extra middelen AVSLH - - -597.154 - -597.154
Jongerenwerk - - -70.000 - -70.000
Budgetoverheveling - - -651.619 - -651.619
Stand per 31-12-2023 2.488.251 - -1.318.773 - 10.743.407
Toelichting Algemene reserves
De algemene reserve (geblokkeerd) dient als weerstandsvermogen voor de normale exploitatie. Er is € 597.154 onttrokken voor Wmo huishoudelijke verzorging en daarnaast € 70.000 voor het jongerenwerk. Tevens heeft er budgetoverheveling plaatsgevonden naar 2024,
De bestemmingsreserves bestaan uit:
6.2 Verloop Bestemmingsreserves
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Resultaat voorgaand jaar Toevoegingen Onttrekkingen Resultaat begrotingsjaar Boekwaarde 31-12-2023
Reserve grondexploitatie 1.120.001 - - - - 1.120.001
Reserve Afkoop graven 1.240.165 - - -63.060 - 1.177.105
Reserve Afvalstoffenheffing 179.184 - 22.309 - - 201.493
Reserve Startersleningen 475.441 - - - - 475.441
Reserve Klompenpadennetwerk 20.493 - - - - 20.493
Reserve Infrastructuur, kunstwerken HWG 3.811.859 - - -114.657 - 3.697.202
Reserve Afrit A28 bedrijventerrein H2O 1.000.000 - - -750.000 - 250.000
Reserve Duurzaamheid 206.460 112.000 - - - 318.460
Reserve Collegeprogramma - - 268.500 - - 268.500
Reserve T.b.v. investeringen 1.415.720 - - -63.604 - 1.352.116
Reserve Privatisering zwembad 119.551 - - -2.953 - 116.598
Reserve Sociaal Domein 854.780 - 113.182 - - 967.962
Reserve Corona 472.985 - - -90.000 - 382.985
Reserve ICT 1.100.000 - - - 1.100.000
Reserve Omgevingsplan - 450.000 - - 450.000
Reserve sociale woningbouw 9.000 - - - 9.000
Reserve Gebouwen 565.204 - - -17.403 - 547.801
Reserve Rhijnsberg 346.720 - 35.700 - - 382.420
Reserve De Heerd 456.811 - 68.280 - - 525.091
Reserve Renovatie Raadhuis 293.555 - - -20.000 - 273.555
Reserve Aanpak 0-100 8.858 - - - - 8.858
Reserve De Noordgouw 2.100.000 2.100.000 - - - 4.200.000
Totaal 15.796.787 2.662.000 507.971 -1.121.677 - 17.845.081
Toelichting bestemmingsreserves
De reserve afkoop graven dient voor de bekostiging van het onderhoud van de afgekochte graven. Het saldo van de storting en de onttrekking ad. € 63.060 is op basis van het jaarrekeningresultaat (conform de Financiële verordening gemeente Heerde 2019).
De reserve afvalstoffenheffing dient voor het opvangen van de jaarlijkse tekorten van de exploitatie van de huishoudelijke afvalstoffen. De toevoeging van € 22.309 is het gerealiseerde resultaat 2023 (conform de Financiële verordening gemeente heerde 2019).
De reserve startersleningen dient als buffer voor de uitgezette startersleningen. In 2023 heeft er geen mutatie plaatsgevonden in deze reserve.
De reserve klompenpadennetwerk dient voor het herstellen van het klompenpadennetwerk en wordt gevoed door sponsorbijdragen. In 2023 heeft er geen mutatie plaatsgevonden in deze reserve.
De reserve infrastructuur, kunstwerken HWG dient voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur en kunstwerken van het voormalig projectgebied Hoogwatergeul. Voor het beheer en onderhoud van dit gebied is in 2023 € 114.657 aan deze reserve onttrokken (conform primaire begroting 2021).
De reserve afrit A28 bedrijventerrein H2O is bestemd voor de gemeentelijke bijdrage aan dit op- en afrittenstelsel. In 2023 is er een bedrag van € 750.000 onttrokken uit de reserve.
De reserve duurzaamheid is bij de najaarsnota 2018 gevormd. Vanuit het resultaat 2022 is er een toevoeging aan deze reserve gedaan.
De reserve collegeprogramma is gevormd in 2023. Er is een toevoeging gedaan van € 268.500.
In 2023 is aan de reserve sociaal domein een bedrag van € 113.182 toegevoegd.
De reserve Corona dient ter dekking van de lasten van de Covid-19 pandemie. Er is een bedrag van € 90.000 onttrokken.
De reserve ICT is ter dekking van het project Zaakgericht Werken. Er is € 1.100.000 toegevoegd cf besluit in de najaarsnota 2022. In 2023 is hierop geen mutatie geweest.
De reserve omgevingsplan is ontstaan vanuit de resultaatsbestemming 2022 voor een bedrag van € 450.000.
De reserve sociale woningbouw is in 2023 niet gemuteerd.
De reserve gebouwen dient als dekking van het (onvoorzien) groot onderhoud met als doel het voorkomen van achterstallig onderhoud. In 2023 is € 17.403 onttrokken ten behoeve van diverse reparaties.
De reserve Rhijnsberg dient als dekking van het (onvoorzien) groot onderhoud met als doel het voorkomen van achterstallig onderhoud. In 2023 is € 35.700 toegevoegd, conform primaire begroting.
De reserve De Heerd dient als dekking van het (onvoorzien) groot onderhoud met als doel het voorkomen van achterstallig onderhoud. In 2023 is, conform primaire begroting, € 68.280 toegevoegd.
De reserve renovatie raadhuis is een reserve van waaruit de toekomstige (meer)kosten van de renovatie van het raadhuis worden gedekt. Hieraan is in 2023 € 20.000 ontrokken conform primaire begroting.
De reserve aanpak 0-100 jaar is een reserve van waaruit de (toekomstige) voorbereidingskosten van het loket 0-100 jaar worden betaald. In 2023 heeft er geen mutatie plaatsgevonden in deze reserve.
Reserve De Noordgouw dient ter dekking van de onverwachte kosten voor de renovatie. Vanuit de resultaatbestemming 2023 is € 2.100.000 toegevoegd aan deze reserve.
Het totale exploitatieresultaat wordt gesplitst in het resultaat m.b.t. de complexen grondexploitatie en het reguliere resultaat.
6.3 Verloop resultaat
in €
Omschrijving Resultaat 2023 Resultaat 2022
Exploitatie 1.342.287 5.014.598
Complexen grondexploitatie 231.689 135.653
Totaal 1.573.976 5.150.251

7.0 Verloop voorzieningen

Terug naar navigatie - 7.0 Verloop voorzieningen
De voorzieningen zijn als volgt ingedeeld:
7.1 Verloop voorzieningen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2022 Resultaat voorgaand jaar Toevoegingen Onttrekkingen Vrijval Boekwaarde 31-12-2023
Pensioenvoorziening bestuurders 2.660.156 69.972 -155.140 - 2.574.988
Voorziening wachtgeldverplichting college 340.765 895.694 -131.706 - 1.104.753
Voorziening riolering 5.174.537 - -267.332 - 4.907.205
Voorziening parkeerfonds 22.500 - 89.735 - 112.235
Voorziening bijdrage sociale woningbouw 72.000 - 36.000 - 108.000
Voorziening verlofsparen - - 25.283 - 25.283
Totaal 8.269.958 - 1.116.684 -554.178 - 8.832.464

8.0 Vaste schulden

Terug naar navigatie - 8.0 Vaste schulden
De vaste schulden zijn als volgt ingedeeld:
8.1 Verloop van de vaste schulden
in €
Omschrijving/laatste jaar/rente Boekwaarde 31-12-2022 Opname Aflossing Boekwaarde 31-12-2023 Rentelasten
Binnenlandse banken en overige financiële instellingen
BNG-2025-4,65% 1.274.999 -566.667 708.332 47.141
BNG-2025-3,56% 1.600.001 -533.333 1.066.668 41.614
BNG-2032-3,445% 4.500.000 -450.000 4.050.000 141.689
BNG-2023-2,07% 1.000.000 -1.000.000 - 14.632
BNG-2025-0,58% 3.000.000 -1.000.000 2.000.000 13.968
BNG-2027-0,647% 3.500.000 -700.000 2.800.000 19.717
BNG-2029-0,375% 4.900.000 -700.000 4.200.000 16.311
BNG-2032--0,072% 10.000.000 -1.000.000 9.000.000 -7.200
BNG-2032-0,105% 6.000.000 -600.000 5.400.000 6.300
BNG-2048-1,115% - 10.000.000 10.000.000 111.500
NWB-2029-4,675% 840.000 -120.000 720.000 36.465
NWB-2029--0,239% 7.000.000 -1.000.000 6.000.000 -15.781
Subtotaal 43.615.000 10.000.000 -7.670.000 45.945.000 426.356
Openbare lichamen cf artikel 1a Wet Fido
Provincie NB-2024-1,12% 1.500.000 -750.000 750.000 15.051
Subtotaal 1.500.000 - -750.000 750.000 15.051
Totaal 45.115.000 10.000.000 -8.420.000 46.695.000 441.407
Het gemiddeld rentepercentage in 2023 bedraagt 0,87% (in 2022 was dit 1,1%).
De met de BNG overeengekomen, nog niet opgenomen, langlopende geldleningen zijn:
8.2 Overzicht nog niet opgenomen langlopende geldleningen
in €
Omschrijving/laatste jaar/rente Bedrag Rentepercentage
BNG 20.000.000 1,196
Totaal 20.000.000 1,196

9.0 Vlottende schulden <1 jaar

Terug naar navigatie - 9.0 Vlottende schulden <1 jaar
De vlottende schulden < 1 jaar zijn als volgt ingedeeld:
9.0 Vlottende schulden < 1 jaar
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Kasgeldleningen aangegaan bij openbare lichamen - -
Banksaldi 100 84
Overige vlottende schulden 2.087.003 1.809.453
Totaal 2.087.103 1.809.537
Specificatie per overlopende passiva op hoofdlijnen:
9.1 Kasgeldleningen aangegaan bij openbare lichamen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Triodos Bank N.V. - -
Totaal - -
9.2 Banksaldi
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Diverse BNG-rekeningen (debet saldi) 100 84
Totaal 100 84
9.3 Overige schulden
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Schulden aan openbare lichamen 266.086 453.177
Schulden aan overige crediteuren 1.820.917 1.356.276
Totaal 2.087.003 1.809.453
9.3.1 Specificatie schulden aan openbare lichamen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Belastingdienst - 285.235
Omgevingsdienst 214.312 -
Gemeente Hattem 13.467 13.300
Gemeente Oldebroek 6.371 -
Gemeente Noordenveld 241 13.547
GGZ Noord- en Oost Nederland 5.543 -
Gemeente Apeldoorn 18.620 8.661
Overig 7.532 132.434
Totaal 266.086 453.177
9.3.2 Specificatie schulden aan overige crediteuren
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Crediteuren WIZ 132.442 109.912
Lucrato 23.064 52.437
Maandag Interim 53.616 49.237
Van der Scheer - Timmerman VOF 148.225 -
Stichting Proo 113.847 -
Premie aanvulling WW 38.501 31.098
Verian 27.655 169.273
Lagemaat Sloopwerken B.V. 122.834
Veluwenkamp Bedrijven BV 75.788
Overig 1.084.945 944.319
Totaal 1.820.917 1.356.276

10.0 Overlopende passiva

Terug naar navigatie - 10.0 Overlopende passiva
De overlopende passiva zijn als volgt ingedeeld:
10.0 Overlopende passiva
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
10.1 Nog te betalen 4.858.728 3.201.195
10.2 Ontvangen voorschotbedragen met een specifiek bestedingsdoel 2.036.613 608.157
10.3 Overige vooruitontvangen bedragen 54.198 47.341
Totaal 6.949.539 3.856.693
Specificatie per overlopende passiva op hoofdlijnen:
10.1 Specificatie nog te betalen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Algemene uitkering 174.252 -
AVSLH 212.277 181.397
Begeleiding 85.918 90.584
Belastingdienst afw boekenonderzoek 200.464 -
Belastingdienst loonheffing 767.919 742.453
Berghuizerbad 148.518 -
Brede spuk (H30) 35.783 -
Bedrijfsvoeringsorganisatie H2O 82.730 109.960
Cambium - vergoeding gebruikerslasten 150.394 -
Energiekosten Groot Stokkert 60.000 -
Gemeente Epe 161.624 -
Gemeente Hattem 29.258 -
Gemeente Oldebroek - Kosten uitkeringsadministratie - 5.315
Gemeente Oldebroek - Kosten O&I 75.606 101.285
Gemeente Oldebroek 30.215 24.670
GGD IJsselland 40.000 55.000
Jeugd (Zorg in Natura) 276.025 349.731
Lucrato 133.403 -
Pensioenen 149.134 -
PlusOV 226.688 54.955
Rente langlopende geldleningen 307.805 245.349
SPUK corona toezicht en handhaving 19.453 19.453
SPUK Onderwijsroute - 16.116
SPUK Sport 956 15.517
SPUK toezicht coronatoegangsbewijzen 15.022 46.946
SPUK Wet inburgering - 66.738
SPUK zwem- en ijsbanen - 8.033
ROVA - 12.983
Overig 1.475.284 1.054.710
Totaal 4.858.728 3.201.195
10.2 Specificatie van de van de Europese en Nederlandse overheidslichamen ontvangen voorschotbedragen voor uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Ministerie O&W - Covid gerelateerde onderwijsvertraging 173.438 130.115
Ministerie O&W - Bijdrage onderwijs achterstanden beleid 24.779 -
Ministerie SZW - Bijstandsbesluit zelfstandigen - 4.788
Ministerie SZW - Wet Inburgering 182.620 -
Ministerie SZW - Onderwijsroute 6.886 -
Ministerie VWS - SPUK ijsbanen en zwembaden 8.033
Ministerie VWS - Brede SPUK 39.386 -
Ministerie VWS - SPUK sportakkoorden 10.000 20.000
Ministerie VWS - Specifieke uitkering voor lokale sportakkoorden en leefstijlinterventies 956 18.858
Ministerie VWS - Specifieke uitkering voor lokale sportakkoorden en leefstijlinterventies -
Ministerie VWS - Specifieke uitkering voor lokale sportakkoorden en leefstijlinterventies 10.000 5.000
Provincie Gederland - Regeling reductie energiegebruik 9.273 9.273
Provincie Gederland - Regeling reductie energiegebruik 10.146 9.295
Provincie Gelderland - Impuls biodiversiteit 2021-2024 40.705 27.536
Provincie Gelderland - Instandhouding gemeentelijke monumenten 51.458 36.148
Provincie Gelderland - Project organiserend vermogen 20.680
Ministerie BZK - Nationaal Isolatieprogramma 561.839 -
Ministerie BZK - Start Bouwimpuls 325.000 -
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - Huisvesting aandachtsgroepen 204.000 -
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - Regeling reductie energiegebruik 10.488 10.488
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - Energiearmoede 333.793 266.097
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - Regeling reductie energiegebruik 20.660 20.660
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - Uitkering Ventilatiescholen 21.186 21.186
Totaal 2.036.613 608.157
10.2.1 Verloopoverzicht vooruitontvangen bedragen
in €
Beschikking Saldo 31-12- 2022 Ontvangen bedragen Vrijgevallen bedragen Terugbetalingen Saldo 31-12- 2023
Provincie Gelderland
Regeling reductie energiegebruik 9.273 9.273 - - - 9.273
Regeling reductie energiegebruik 2022 9.295 9.295 9.295 -8.444 - 10.146
Organiserend Vermogen - 20.680 - -20.680 - -
Impuls biodiversiteit 2021-2024 65.839 27.536 13.169 - - 40.705
Instandhouding gemeentelijke monumenten 60.203 36.148 24.605 - -9.295 51.458
Ministerie SZW
Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 4.788 4.788 -4.788 -
Wet Inburgering - 225.958 -43.338 182.620
Onderwijsroute - 34.396 -27.510 6.886
Ministerie VWS
SPUK ijsbanen en zwembaden 2022 8.033 8.033 -8.033 -
Specifieke uitkering lokale preventieakkoorden en preventieaanpakken 20.000 20.000 -10.000 10.000
Specifieke uitkering voor lokale sportakkoorden en leefstijlinterventies 18.858 18.858 -17.902 956
Specifieke uitkering voor lokale sportakkoorden en leefstijlinterventies 25.000 5.000 -5.000 -
Specifieke uitkering voor lokale sportakkoorden en leefstijlinterventies - 10.000 10.000
Brede spuk - 339.104 -263.935 -35.783 39.386
Ministerie OC&W
Covid gerelateerde onderwijsvertraging 312.742 130.115 111.897 -68.574 - 173.438
Onderwijsachterstandenbeleid 23-26 349.851 - 350.223 -325.444 - 24.779
Ministerie BKZ
Nationaal Isolatieprogramma 561.839 - 561.839 - - 561.839
Bouwimpuls 325.000 - 325.000 - - 325.000
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Regeling reductie energiegebruik 137.808 10.488 - - - 10.488
Huisvesting aandachtsgroepen 204.000 - 204.000 - - 204.000
Regeling Aanpak energie armoede 369.893 266.097 103.796 -36.100 - 333.793
Regeling reductie energiegebruik 20.660 20.660 - - - 20.660
Uitkering Ventilatiescholen 591.186 21.186 - - - 21.186
Totaal 3.094.268 608.157 2.313.282 -829.960 -54.866 2.036.613
10.3 Overige vooruitontvangen bedragen
in €
Omschrijving Boekwaarde 31-12-2023 Boekwaarde 31-12-2022
Overig 54.198 47.341
Totaal 54.198 47.341

Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Terug naar navigatie - Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Jaarlijks dient de gemeente in de toelichting op haar balans haar belangrijkste financiële verplichtingen te vermelden. Dit zijn rechten en verplichtingen waaraan de gemeente voor de toekomstige jaren is verbonden (art. 53, lid a BBV). In onderstaand overzicht zijn de belangrijkste opgenomen (bedragen > € 40.000 restant totale looptijd contract).

Jaarlijks dient de gemeente in de toelichting op haar balans haar belangrijkste financiële verplichtingen te vermelden. Dit zijn rechten en verplichtingen waaraan de gemeente voor de toekomstige jaren is verbonden (art. 53, lid a BBV). In onderstaand overzicht zijn de belangrijkste opgenomen (bedragen > € 40.000 restant totale looptijd contract).
Niet uit balans blijkende rechten en verplichtingen
in €
Omschrijving Rechten/Verplichtingen Looptijd
Pink Roccade, diverse applicaties 219.167 deels wordt jaarlijks herzien (stilzwijgend), iBurgerzaken t/m 2028
ETP, gebruiksfase onderhoude Warme Koude Opslag De Rhijnsberg 91.115 t/m 2028
Jaarrekeningcontrole externe accountant 205.500 tm 2024 (incl. optie tot verlenging 2 jaar)
Born Bos- en Faunabheer 52.500 t/m 2024 (stilzwijgend verlenging)
Dynniq, onderhoud openbare verlichting 56.780 t/m 2026
Brandverzekering 151.218 t/m 2024 (stilzwijgend verlenging)
Bedrijfsarts 43.000 t/m 2024 (3 optiejaren)(stilzwijgend verlengd)
VismaReat Youforce 1.471.510 t/m 2032
Aevitea, ziektekostenverzekering 42.000 01-01-2022 t/m 01-01-2025 (stilzw. verlenging per 2 jaar
Xxllnc (voorheen TOG Nederland Zuid, WOZ taxaties) 55.000 t/m 2024
SDV Zwolle (Stadsbank) 20.000 Stilzwijgende verlenging
Unit 4 96.517 t/m 2030 (optie 2x2 jaar verlenging t/m 2034)
Djuma 120.320 t/m 2031
ISPNext 49.500 Start 2024 t/m 2026 (stilzwijgend weer 3 jaar verlenging)
Totaal 2.674.127

Gebeurtenissen na balansdatum

Overzicht van baten en lasten

Terug naar navigatie - Overzicht van baten en lasten
Lasten Begroting Realisatie
Primaire begroting Begrotings wijzigingen Begroting na wijzigingen Voor Storting in reserve Na
PR 1 Bestuur € 3.870.275 € 3.931.067 € 7.801.342 € 8.869.374 € - € 8.869.374
PR 2 Ruimte, ondernemen en wonen € 12.958.839 € 6.747.766 € 19.706.605 € 17.679.938 € 22.309 € 17.702.247
PR 3 Sociaal Maatschappelijk € 23.690.031 € 3.186.229 € 26.876.260 € 26.703.774 € 217.162 € 26.920.936
PR 4 Bedrijfsvoering € 2.444.423 € -190.092 € 2.254.331 € 67.394 € 268.500 € 335.894
PR 5 Overhead € 9.021.239 € 3.531.412 € 12.552.651 € 12.751.222 € - € 12.751.222
PR 6 Algemene dekkingsmiddelen € 727.244 € 42.488 € 769.732 € 822.277 € - € 822.277
PR 7 Onvoorzien € 50.000 € -30.000 € 20.000 € - € - € -
- Te betalen vennootschapsbelasting € - € - € - € - € -
Totaal € 52.762.051 € 17.218.870 € 69.980.921 € 66.893.979 € 507.971 € 67.401.950
Baten Begroting Realisatie
Primaire begroting Begrotings wijzigingen Begroting na wijzigingen Voor Onttrekking uit reserve Na
PR 1 Bestuur € -261.990 € -5.076.000 € -5.337.990 € -5.334.516 € -66.000 € -5.400.516
PR 2 Ruimte, ondernemen en wonen € -6.257.031 € -6.332.339 € -12.589.370 € -9.408.557 € -969.122 € -10.377.679
PR 3 Sociaal Maatschappelijk € -4.252.240 € -613.399 € -4.865.639 € -4.659.076 € -670.107 € -5.329.183
PR 4 Bedrijfsvoering € -66.402 € -651.500 € -717.902 € - € -715.104 € -715.104
PR 5 Overhead € -816.746 € -2.996.604 € -3.813.350 € -4.297.084 € -20.000 € -4.317.084
PR 6 Algemene dekkingsmiddelen € -41.107.642 € -1.549.028 € -42.656.670 € -42.836.361 € - € -42.836.361
PR 7 Onvoorzien € - € - € - € - € - € -
- Te betalen vennootschapsbelasting € - € - € - € - € - € -
Totaal € -52.762.051 € -17.218.870 € -69.980.921 € -66.535.593 € -2.440.333 € -68.975.926
Saldo Begroting Realisatie
Primaire begroting Begrotings wijzigingen Begroting na wijzigingen Voor Mutaties met reserve Na
PR 1 Bestuur € 3.608.285 € -1.144.933 € 2.463.352 € 3.534.858 € -66.000 € 3.468.858
PR 2 Ruimte, ondernemen en wonen € 6.701.808 € 415.427 € 7.117.235 € 8.271.381 € -946.813 € 7.324.568
PR 3 Sociaal Maatschappelijk € 19.437.791 € 2.572.830 € 22.010.621 € 22.044.698 € -452.945 € 21.591.753
PR 4 Bedrijfsvoering € 2.378.021 € -841.592 € 1.536.429 € 67.394 € -446.604 € -379.210
PR 5 Overhead € 8.204.493 € 534.808 € 8.739.301 € 8.454.138 € -20.000 € 8.434.138
PR 6 Algemene dekkingsmiddelen € -40.380.398 € -1.506.540 € -41.886.938 € -42.014.084 € - € -42.014.084
PR 7 Onvoorzien € 50.000 € -30.000 € 20.000 € - € - € -
- Te betalen vennootschapsbelasting € - € - € - € - € - € -
Totaal € - € - € - € 358.386 € -1.932.362 € -1.573.976 € 1.573.976 € -0
controle

Overzicht van de incidentele baten en lasten per programma

Terug naar navigatie - Overzicht van Incidentele baten en lasten per programma
In de jaarstukken 2023 zijn de onderstaande incidentele baten en lasten verantwoord:
Overzicht incidentele baten en lasten
in €
Omschrijving Programma Baten Lasten
Noodopvang Oekraïnse ontheemden Bestuur -5.027.000 3.637.000
Voorziening wachtgeld Bestuur 966.000
Subsidies Projecten duurzaamheid (SPUK) Ruimte, wonen en ondernemen -390.000 390.000
Bijdrage parkeerfonds Ruimte, wonen en ondernemen -90.000 90.000
Afkoop onderhoudskosten/vergoeding prullenbakken Ruimte, wonen en ondernemen -28.000
Subsidie toekomstbestendige bedrijventerreinen Ruimte, wonen en ondernemen -47.000 47.000
Exploitatiebijdragen woningbouwontwikkeling Ruimte, wonen en ondernemen -53.000
Omgevingswet Ruimte, wonen en ondernemen -115.000 193.000
Mutaties MFA Hof van Cramer Sociaal Maatschappelijk -306.000 226.000
Subsidie Winterfonds Sociaal Maatschappelijk -90.000 90.000
Subsidies sport (SPUK) Sociaal Maatschappelijk -356.000 356.000
Subsidie meerkosten energie openbare zwembaden Sociaal Maatschappelijk
MOBW gelden Sociaal Maatschappelijk -168.000
Continuïteitsbijdrage Coronacrisis Sociaal Maatschappelijk 28.000
Subsidie volksgezondheidszorg (SPUK) Sociaal Maatschappelijk -195.000 195.000
Subsidie IZA (SPUK) Sociaal Maatschappelijk 50.000
Subsidie stichting Leergeld Noord Veluwe Sociaal Maatschappelijk 50.000
Noodfonds energiearmoede Sociaal Maatschappelijk 737.000
Rente kort geld Algemene dekkingsmiddelen -419.000
Saldo incidentele baten en lasten -6.497.000 6.268.000
Totaal incidentele baten en lasten -229.000
De structurele mutaties in de reserves worden als volgt weergegeven:
Overzicht structurele mutaties reserves
in €
Omschrijving Toevoeging Onttrekking
Reserve afvalstoffen -22.309
Reserve De Rhijnsberg -35.700
Reserve De Heerd -68.280
Reserve Gebouwen 17.403
Reserve projectgebied Hoogwatergeul 114.657
Reserve Begraafplaatsen 63.060
Reserve Gebouwen 7.405
Reserve Privatisering zwembad 2.953
Reserve Sociaal domein 70.000
Reserve Raadhuis 20.000
Reserve investeringen 63.604
Totaal -126.289 359.082
Op basis van het overzicht incidentele baten en lasten alsmede de structurele mutaties in de reserves, wordt in de onderstaande tabel het structurele exploitatieresultaat berekend:
6.3.1 Structureel exploitatieresultaat 2023
in €
Omschrijving Realisatie
Saldo baten en lasten vóór bestemming 1.573.976
Structurele toevoegingen en onttrekkingen aan reserves (saldo) -232.793
Saldo van baten en lasten inclusief structurele mutaties in de reserves 1.341.183
Incidentele baten en lasten (saldo) -229.000
Structureel exploitatieresultaat 1.112.183

Rechtmatigheidsverantwoording

Rechtmatigheidsverantwoording

Terug naar navigatie - Rechtmatigheidsverantwoording

Verantwoordelijkheid college van burgemeester en wethouders
De baten en lasten alsmede de balansmutaties moeten getrouw in de jaarrekening worden opgenomen. Uit het getrouw opnemen van de baten en lasten alsmede de balansmutaties, blijken een drietal rechtmatigheidscriteria niet expliciet. Dit betreffen het begrotings-, voorwaarden-, en misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium. In deze rechtmatigheidsverantwoording licht het college van burgemeester en wethouders toe in hoeverre bij de in de jaarrekening verantwoorde baten en lasten, alsmede de balansmutaties het begrotings-, voorwaarden-, en misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium zijn nageleefd. Dit houdt in dat de verantwoorde baten en lasten, alsmede de balansmutaties in overeenstemming zijn met door de raad vastgestelde kaders zoals de begroting en gemeentelijke verordeningen en met bepalingen in de relevante wet- en regelgeving. Bij de waarderingsgrondslagen in de jaarrekening is het door de raad op 30 oktober 2023 vastgestelde normenkader van de relevante wet- en regelgeving verder toegelicht. 

Deze verantwoording hanteert een grensbedrag omdat alleen de van belang zijnde aspecten in de verantwoording hoeven te worden betrokken. Deze grens is door de raad bepaald en bedraagt 1% van de totale lasten inclusief toevoegingen aan de reserves en is daarmee vastgesteld op € 674.020. De grondslag voor deze verantwoording is de Kadernota Rechtmatigheid 2023 van de Commissie BBV van november 2023. 

Bevinding 
Het college is van mening dat de in deze jaarrekening verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties niet rechtmatig tot stand zijn gekomen binnen de daarvoor gestelde grens. De geconstateerde afwijkingen betreffen: 

De geconstateerde afwijkingen betreffen:  Begrotingscriterium  
1A. Overschrijding lasten programma's (of indien van toepassing een ander door het bestuur vastgesteld autorisatieniveau)  1.355.000 
1B. Overschrijding investeringsbudgetten (kredieten)  
2. Ongeautoriseerde reservemutaties p.s. veelal zijn dit ook getrouwe beeld fouten, die in de jaarstukken aangepast kunnen worden  
3. Overschrijding van baten en/of onderschrijding van lasten en baten die niet tijdig tot een begrotingswijziging hebben geleid of te laat aan het bestuur zijn gemeld (hangt af van de intern vastgestelde spelregels in bijvoorbeeld de financiële verordening art. 212 Gemeentewet over de Planning & Control cyclus, budgetafwijkingen, budgetoverheveling etc.    1.807.000
Totaal begrotingsonrechtmatigheden 3.162.000 
4. Totaal van de begrotingsonrechtmatigheden (van onderdeel 1 en 2) dat past binnen het vooraf vastgestelde beleid en daarmee vooraf als acceptabel is geduid vermelden en verwijzen naar dit vooraf vastgestelde beleid     350.000 
5. Resterende saldo aan begrotingsonrechtmatigheden (inhoudelijk hier toelichten in de paragraaf Bedrijfsvoering)   2.812.000 
Voorwaardencriterium  
Inkopen ten onrechte niet Europees aanbesteed (inhoudelijk hier toelichten en in de paragraaf Bedrijfsvoering), bestaande uit: 1.380.000 
M&O-criterium  
N.v.t.   
Totaal van onrechtmatigheden 4.192.000 

Toelichting punt 4: het vastgestelde beleid waarop deze onrechtmatigheid betrekking heeft vindt zijn grondslag in de Financiële verordening, artikel 6 Tussenrapportages: ‘De tussenrapportages zijn een belangrijk onderdeel van de planning- en controlcyclus. Op basis van tussenrepportages wordt het bestuur en de raden van de deelnemende gemeenten geïnformeerd over de uitputting van budgetten en investeringskredieten en de voortgang van de uitvoering van het beleid. Er is gekozen voor een tussenrapportage, een voorjaarsnota (eerste vier maanden) en een najaarsnota (eerste negen maanden)’. 

In de paragraaf bedrijfsvoering is op basis van de Kadernota rechtmatigheid van de commissie BBV en op basis van de afspraken met de raad aanvullende informatie opgenomen over de financiële rechtmatigheid. In deze paragraaf heeft het bestuur ook beschreven welke actie hij onderneemt om vermelde afwijkingen in de toekomst te voorkomen. Een toelichting op de overschrijdingen van het begrotingscriterium (punt 5 ad € 2.459.000) en het voorwaardencriterium (ad € 1.380.000) is opgenomen in de paragraaf bedrijfsvoering.

In onderstaand overzicht zijn de onrechtmatigheden > €50.000,- toegelicht (de rapporteringsgrens bedraagt €50.000,-). De onrechtmatigheden die betrekking hebben op bovengenoemde categorie 5 zijn hieronder vetgedrukt en cursief weergegeven. Een aanvullende toelichting hierop en de wijze waarop we deze onrechtmatigheden in de toekomst kunnen voorkomen is toegelicht in de paragraaf Bedrijfsvoering.

Programma Omschrijving Onrechtmatigheid
Bestuur (lasten) Herijking jaarlijkse pensioenvoorziening: als gevolg van de jaarlijkse herijking van de pensioenvoorziening (ex)bestuurders moet er €966.000,- aan deze voorziening worden toegevoegd. Deze voorziening fluctueert jaarlijks door rente- en waardedalingen en -stijgingen. -    € 966.000
Bestuur (lasten) Energiekosten noodopvang Oekraïne: de energiekosten voor de noodopvang Oekraïne vallen fors hoger uit dan vooraf was ingeschat. Hierdoor is er €168.000,- minder overgehouden dan bij de Najaarsnota 2023 was ingeschat (€1.558.000,-). Tenslotte is als gevolg van het uitbesteden van de publicatie van de verordeningen en een toename van griffie- en proceskosten ruim €20.000,- meer uitgegeven. Op pagina 6 van de najaarsnota 2023 wordt de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen gemeld. -    €188.000
Ruimte (lasten) Duurzaamheid: voor duurzaamheid is jaarlijks een budget van €120.000,- beschikbaar. Van dit budget is in 2023 €58.000,- uitgegeven; er resteert nog een saldo van €62.000,-. Voorgesteld wordt om dit bedrag bij de resultaatbestemming toe te voegen aan de 'reserve Duurzaamheid'. Het restantbudget van €62.000,- kan dan worden ingezet om dit uitvoeringsprogramma op te zetten. € 62.000
Ruimte (lasten)

Uitvoering beheerplan Openbaar Groen: in 2023 is er €57.000,- meer uitgegeven aan het beheerplan Openbaar Groen. Hiervoor zijn de volgende oorzaken aan te wijzen:

  • Er is meer ingezet op het gebied van natuurlijke bestrijding van de                           eikenprocessierups. Denk hierbij aan het aanbrengen van bloembollen, kruidenmengsels en beplantingsoorten waar de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups op af komen;
  • Het was noodzakelijk om, als gevolg van de extremere weersomstandigheden, extra  bomen te snoeien uit veiligheidsoverwegingen;
  • Het  groenareaal is digitaal op orde gemaakt  “basis op orde”;
  • Voor het extreme groeizame weer en de stormschade zijn extra kosten gemaakt.
€ 57.000
Bedrijfsvoering (lasten) Streekarchivariaat: voor dit onderdeel is €53.000,- minder uitgegeven door vertraging in het traject om tot een fusie van het Streekarchief Epe, Hattem, Heerde en het Streekarchief Noord West Veluwe te komen. Bij de voorbereidingen van de fusie is fors achterstallig onderhoud geconstateerd bij het Streekarchief EHH. Er wordt op dit moment een plan van aanpak gemaakt om dit op te lossen. Voorgesteld wordt om bovengenoemde onderschrijding bij de resultaatbestemming naar 2024 over te hevelen en in te zetten om een deel van het achterstallig onderhoud weg te werken. € 53.000
Overhead (lasten) Lasten: Bij de Voorjaarsnota 2023 is er €200.000,- bijgeraamd om de stijgende automatiseringskosten  op te kunnen vangen. In werkelijkheid is dit bedrag met €148.000,- overschreden omdat de in eerste instantie in 2023 geactiveerde kosten voor de projecten M2A en Zaakgericht Werken (€284.000,-) op last van de accountant alsnog in de exploitatie zijn geboekt. De overige ICT-kosten onderschrijden met €136.000,- Deze geringere besteding komt doordat de stijging bij de BVO H2O en bij O&I geringer is gebleken dan verwacht. Door het toenemende aantal personeelsleden én de extra kosten die moeten worden gemaakt om de cybercriminaliteit tegen te gaan blijft het echter lastig om de automatiseringskosten in de hand te houden. Op pagina 43 van de programmabegroting wordt benoemd dat op het product Overhead ook ICT onder dit onderdeel valt. -    € 148.000
Ruimte (baten) Ruimtelijke ontwikkeling: het bedrag dat initiatiefnemers betalen voor het behandelen van hun initiatieven via de legesverordening en het kostenverhaal verhoudt zich tot het bedrag dat wij aan de Omgevingsdienst ODNV betaald hebben voor het adviseren over ruimtelijke plannen (RO initiatieven van derden; €65.000,-). Daarnaast is er nog €53.000,- aan exploitatiebijdragen voor woningbouwontwikkeling ontvangen. € 118.000
Ruimte (baten) Gemeentelijke accommodaties: in december is van de woningstichting de bijdrage van €306.000,- ontvangen voor de grondkosten van het complex,  in verband met de realisatie van 17 appartementen op deze locatie. Doordat het niet was voorzien dat deze transactie in 2023 zou plaatsvinden, is hiervoor de raming niet bijgesteld.  € 75.000
Sociaal (baten)

STIP: bij STIP is €64.000,- extra inkomsten gegenereerd doordat er uitvoeringskosten voor de IZA zijn gedeclareerd bij de regio. Daarnaast zijn hier extra SPUK gelden ontvangen.

€ 64.000
Sociaal (baten)

WMO: de ontvangen gelden van het overschot voor MOBW worden voor een groot deel gecompenseerd doordat er minder aanvullende bijdrage uit de reservering AVSLH nodig was. De extra inkomsten van €74.000,- worden door meerkosten WMO licht overschreden.

€ 74.000
Overhead (baten)

Personeelskosten: totaliteit is er €437.000,- minder aan salarissen en overige personeelskosten uitgegeven dan geraamd. Deze onderschrijding heeft een drietal hoofdoorzaken. Doordat er steeds meer wordt samengewerkt met de gemeenten Hattem en Oldebroek, vindt er ook meer uitwisseling van personeel plaats. De gemeente Heerde heeft relatief veel personeel 'uitgeleend' waarvoor een (niet geraamde) vergoeding werd ontvangen. Daarnaast werd er veel tijd besteed aan diverse (automatiserings)projecten waar financiële dekking tegenover staat. Aangezien het lastig is om vervangend personeel te vinden voor de taken die hierdoor blijven liggen werd de oplossing vaak gezocht in overuren die op een later moment worden opgenomen en/of in een herprioritering van de lopende werkzaamheden. Als laatste is er minder geld uitgegeven aan reis- en verblijfskosten, studiekosten en representatiekosten.

€ 437.000
Algemene dekkingsmiddelen

Algemene uitkering: in 2023 is er €1.021.000,- meer aan Algemene uitkering ontvangen dan begroot. In hoofdzaak komt dit door de bedragen die binnengekomen zijn in de September- en Decembercirculaire 2023 (voornamelijk energietoelage, invoeringskosten Omgevingswet en een hogere Algemene Uitkering). Deze beide circulaires komen laat uit waardoor het niet meer mogelijk is om de wijzigingen nog in de begroting te verwerken.

€ 1.021.000
Algemene dekkingsmiddelen

Rente-inkomsten: bij de Najaarsnota 2023 was een voordeel vanuit rente-inkomsten van €500.000,- geraamd. In werkelijkheid was deze opbrengst €590.000,- echter, een boetrenteclaim van €200.000,- van de Belastingdienst was de oorzaak van het nadeel van €110.000,- ten opzichte van de najaarsnota. Er is inmiddels bezwaar aangetekend tegen de, ons inziens, onterechte claim. Onduidelijk is wanneer een uitspraak op dit bezwaar wordt ontvangen. In het kader van het voorzichtigheidsprincipe is deze claim verwerkt in de cijfers van 2023. 

-    € 110.000

Inkoop- en aanbesteding

Europese aanbestedingswet: op basis van een diepgaande crediteurenanalyse is vastgesteld dat voor een bedrag van € 1.380.000 is ingekocht tegen een niet juiste aanbestedingsprocedure. 

- € 1.380.000

 

Wet normering bezoldiging topfunctionarissen en semi publiek sector (WNT)

Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen en semi publieke sector (WNT)

Terug naar navigatie - Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen en semi publieke sector (WNT)

WNT-verantwoording 2023 gemeente Heerde

De Wet Normering Topinkomens (WNT) is van toepassing op de gemeente Heerde. De essentie is dat de topinkomens niet hoger zijn dan het inkomen van de minister-president. Voor de gemeente Heerde is het algemeen bezoldigingsmaximum van toepassing. Deze is voor 2022 vastgesteld op €223.000,-. Er zijn binnen de gemeente Heerde geen functionarissen met een bezoldiging op of over dit bedrag.

1. Bezoldiging topfunctionarissen

Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking en leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking vanaf de 13e maand van de functievervulling inclusief degenen die op grond van hun voormalige functie nog 4 jaar als topfunctionaris worden aangemerkt.

Gegevens 2023
bedragen x € 1 B. van Zuthem R. Hafkamp
Functiegegevens Gemeentesecretaris Griffier
Aanvang en einde functievervulling in 2023 01/01 – 31/12 01/07 - 31/12
Omvang dienstverband (als deeltijdfactor in fte) 1 1
Dienstbetrekking? Ja Ja
Bezoldiging
Beloning plus belastbare onkostenvergoedingen € 113.165 € 34.020
Beloningen betaalbaar op termijn € 19.192 € 3.588
Subtotaal € 132.357 € 37.608
Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum € 223.000 € 111.500
-/- Onverschuldigd betaald en nog niet terugontvangen bedrag N.v.t. N.v.t.
Bezoldiging € 132.357 € 37.608
Het bedrag van de overschrijding en de reden waarom de overschrijding al dan niet is toegestaan N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t.
Toelichting op de vordering wegens onverschuldigde betaling N.v.t. N.v.t.
Gegevens 2022
bedragen x € 1 B. van Zuthem H.C. Lankman
Functiegegevens Gemeentesecretaris Griffier
Aanvang en einde functievervulling in 2022 01/01 – 31/12 01/01 – 31/05
Omvang dienstverband (als deeltijdfactor in fte) 1 1
Dienstbetrekking? ja ja
Bezoldiging
Beloning plus belastbare onkostenvergoedingen € 109.696 € 35.092
Beloningen betaalbaar op termijn € 20.112 € 6.184
Subtotaal € 129.808 € 41.276
Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum € 213.000 € 89.359
Bezoldiging € 129.808 € 41.276

1b. Leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking in de periode maand 1 t/m 12

Terug naar navigatie - 1b. Leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking in de periode maand 1 t/m 12
1b. Leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking in de periode maand 1 t/m 12
bedragen x € 1 W. Damman
Functiegegevens Griffier (interim)
Kalenderjaar 2023 2022
Periode functievervulling in het kalenderjaar (aanvang – einde) 01/01 - 31/07 30/05 - 31-12
Aantal kalendermaanden functievervulling in het kalenderjaar 7 maanden 8 maanden
Omvang van het dienstverband in uren per kalenderjaar 1026 1236
Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum
Maximum uurtarief in het kalenderjaar € 212 € 206
Maxima op basis van de normbedragen per maand € 156.800 € 217.633
Individueel toepasselijke maximum gehele periode kalendermaand 1 t/m 12 € 374.433
Bezoldiging (alle bedragen exclusief btw)
Werkelijk uurtarief lager dan het maximum uurtarief? Ja
Bezoldiging in de betreffende periode € 86.116 € 64.428
Bezoldiging gehele periode kalendermaand 1 t/m 12 € 150.544
-/- Onverschuldigd betaald en nog niet terugontvangen bedrag N.v.t.
Bezoldiging € 150.544
Het bedrag van de overschrijding en de reden waarom de overschrijding al dan niet is toegestaan N.v.t. n.v.t.
Toelichting op de vordering wegens onverschuldigde betaling N.v.t.

Overzicht Sisa

Sisa verantwoording

Terug naar navigatie - Sisa verantwoording
SiSa bijlage verantwoordingsinformatie 2023 op grond van artikel 3 van de Regeling informatieverstrekking sisa - d.d. 12-02-2024
Verstrekker Uitkeringscode Specifieke uitkering Juridische grondslag Ontvanger Indicator Indicator Indicator Indicator Indicator Indicator
JenV A16 Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne Vul in totaal cumulatief te ontvangen normbedrag per gerealiseerde gemeentelijke plek per dag (GOO) (jaar T) Vul in verschil bij hogere werkelijke bestedingen ten opzichte van de uitkomst van A16/01 (jaar T) - uitzonderingsbepaling (GOO) Vul in vrijwillige teruggave bij lagere werkelijke bestedingen ten opzichte van de uitkomst onder A16/01 (jaar T) – uitzonderingsbepaling (GOO) Besteding (jaar T) tbv de transitie - uitgezonderd uitvoeringkosten Besteding (jaar T) uitvoeringskosten tbv de transitie Besteding (jaar T) uitgekeerde verstrekkingen (POO)
Gemeenten
Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: A16/01 Indicator: A16/02 Indicator: A16/03 Indicator: A16/04 Indicator: A16/05 Indicator: A16/06
€ 4.998.675 € 0 € 0 € 0 € 0 € 3.545
Totaal bedrag vorderingen (/ onrechtmatig uitgekeerde) verstrekkingen (jaar T) POO Vul in totaal te ontvangen normbedrag uitvoeringskosten per geregistreerde persoon waaraan in een maand een verstrekking is gedaan (POO) (jaar T) Berekening totale besteding (jaar T) Cumulatieve besteding (t/m jaar T)
Som indicatoren 01/02/04/05/06/07 en 08
Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: A16/07 Indicator: A16/08 Indicator: A16/09 Indicator: A16/10
€ 0 € 0 € 5.002.220 € 8.030.541
FIN B2 Regeling specifieke uitkering gemeentelijke hulp gedupeerden toeslagenproblematiek Aantal (potentieel) gedupeerden die in aanmerking komt voor ondersteuning (jaar T) Cumulatief aantal (potentieel) gedupeerden die in aanmerking komt voor ondersteuning (t/m jaar T) Aantal uitgewerkte plannen van aanpak in (jaar T) Cumulatief aantal uitgewerkte plannen van aanpak (t/m jaar T) Normbedragen voor a, b, d en f (ja/nee)(vanaf 2021) Normbedragen voor e (ja/nee) (vanaf 2021)
Nee: reeks 1 / Ja: reeks 2 Nee: reeks 1/ Ja: reeks 2
Gemeenten
Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle D2 Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: B2/01 Indicator: B2/02 Indicator: B2/03 Indicator: B2/04 Indicator: B2/05 Indicator: B2/06
0 0 0 0 Nee Nee
Wijziging keuze per (2023/2024) Eindverantwoording (Ja/Nee) Reeks 1 Reeks 1
Besteding (jaar T) werkelijke kosten van onderdeel a, b, d en f (artikel 3) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) werkelijke kosten van onderdelen a, b, d en f (artikel 3)
Keuze werkelijke kosten Keuze werkelijke kosten
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: B2/07 Indicator: B2/08 Indicator: B2/09 Indicator: B2/10
2023 Ja 0 0
Reeks 1 Reeks 1 Reeks 1 Reeks 1 Reeks 1 Reeks 1
Besteding (jaar T) werkelijke kosten van onderdeel c (artikel 3) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) werkelijke kosten van onderdeel c (artikel 3) Besteding (jaar T) werkelijke kosten van onderdeel e (artikel 3) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) werkelijke kosten van onderdeel e (artikel 3) Besteding (jaar T) werkelijke kosten van onderdeel e met betrekking tot de kindregeling (artikel 3) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) werkelijke kosten van onderdeel e met betrekking tot de kindregeling (artikel 3)
Werkelijke kosten Werkelijke kosten Keuze werkelijke kosten Keuze werkelijke kosten Werkelijke kosten Werkelijke kosten
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: B2/11 Indicator: B2/12 Indicator: B2/13 Indicator: B2/14 Indicator: B2/15 Indicator: B2/16
€ 0 € 0 € 0 € 0 € 0 € 0
Reeks 2 Reeks 2 Reeks 2 Reeks 2 Reeks 2 Reeks 2
Normbedrag onderdeel a x aantal (potentieel) gedupeerden (jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel a x aantal (potentieel) gedupeerde cumulatief (t/m jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel b x aantal plannen van aanpak (jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel b x aantal plannen van aanpak cumulatief (t/m jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel d x aantal PvA's (jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel d x aantal nazorgtrajecten en/of PvA's cumulatief (t/m jaar T) (artikel 3)
Keuze normbedragen Keuze normbedragen Keuze normbedragen Keuze normbedragen Keuze normbedragen Keuze normbedragen
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: B2/17 Indicator: B2/18 Indicator: B2/19 Indicator: B2/20 Indicator: B2/21 Indicator: B2/22
Reeks 2 Reeks 2 Reeks 2 Reeks 2 Totaal
Normbedrag onderdeel e (afhankelijk van aantal (potentieel) gedupeerden), indien nog niet eerder opgegeven (jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel e (afhankelijk van aantal (potentieel) gedupeerden), indien nog niet eerder opgegeven (t/m jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel f x aantal driegesprekken (jaar T) (artikel 3) Normbedrag onderdeel f x aantal driegesprekken cumulatief (t/m jaar T) (artikel 3) Totale verantwoording (jaar T) voor de SPUK B2 regeling
Keuze normbedragen Keuze normbedragen Keuze normbedragen Keuze normbedragen
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: B2/23 Indicator: B2/24 Indicator: B2/25 Indicator: B2/26 Indicator: B2/27
€ 0
BZK C32 Regeling specifieke uitkering ventilatie in scholen Beschikkingsnummer /naam Besteding (jaar T) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) Start bouwactiviteiten uiterlijk 31 december 2023 (Ja/Nee) Toelichting (verplicht als bij start bouwactiviteiten (indicator 04) 'Nee' is ingevuld) Eindverantwoording (Ja/Nee)
Gemeenten
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle D2 Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: C32/01 Indicator: C32/02 Indicator: C32/03 Indicator: C32/04 Indicator: C32/05 Indicator: C32/06
1 SUVIS21-01014175 € 0 € 420.000 Ja Ja
2 SUVIS21-01234070 € 0 € 150.000 Ja Ja
3 SUVIS21-01740184 € 0 € 0 Nee Geen goedkeuring plan Nee
4
100
Kopie Beschikkingsnummer/Naam Zijn de begrotingsposten waarvoor een uitkering is aangevraagd uitgevoerd? (Ja/Nee/N.v.t.) Toelichting (verplicht als bij indicator 08 nee is ingevuld)
Aard controle n.v.t. Aard controle D2 Aard controle n.v.t.
Indicator: C32/07 Indicator: C32/08 Indicator: C32/09
1 SUVIS21-01014175 Ja
2 SUVIS21-01234070 Ja
3 SUVIS21-01740184 Nee geen goedkeuring plan
4
100
BZK C55 Aanpak energiearmoede Het aantal huishoudens in huurwoningen aan wie energiebesparende voorzieningen zijn verstrekt die kunnen leiden tot vermindering van energiegebruik/de energierekening Besteding (jaar T) van de onder indicator 01 gemoeide kosten Cumulatieve besteding (t/m jaar T) van de onder indicator 01 gemoeide kosten Het aantal huishoudens in koopwoningen aan wie energiebesparende voorzieningen zijn verstrekt die kunnen leiden tot vermindering van energiegebruik/de energierekening Besteding (jaar T) van de onder indicator 04 gemoeide kosten Cumulatieve besteding (t/m jaar T) van de onder indicator 04 gemoeide kosten
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: C55/01 Indicator: C55/02 Indicator: C55/03 Indicator: C55/04 Indicator: C55/05 Indicator: C55/06
12 € 5.355 € 5.355 4 € 2.892 € 2.892
Het aantal huishoudens dat ondersteuning –bijvoorbeeld via advies aan huis- heeft gekregen in de vorm van advies over vermindering van het energiegebruik voor zijn specifieke woningen waar de bewoner direct zijn/haar energieverbruik mee heeft kunnen verminderen. Besteding (jaar T) van de onder indicator 07 gemoeide kosten Cumulatieve besteding (t/m jaar T) van de onder indicator 07 gemoeide kosten
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: C55/07 Indicator: C55/08 Indicator: C55/09
31 € 27.852 € 27.852
Het aantal kleine gasbesparende maatregelen (w.o. radiatorfolie en tochtstrips) Het aantal kleine elektriciteitsbesparende maatregelen (w.o. LED-lampen) Het aantal grote(re) gasbesparende maatregelen (w.o. dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie etc.) Het aantal grote(re) elektriciteitsbesparende maatregelen (w.o. vervangen koelkasten, wasmachines etc.) Het aantal gegeven adviezen met directe verlaging energieverbruik/energierekening tot gevolg. Het aantal overige energierekening verlagende maatregelen
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: C55/10 Indicator: C55/11 Indicator: C55/12 Indicator: C55/13 Indicator: C55/14 Indicator: C55/15
5 8 0 2 15 1
BZK C62 Specifieke uitkering aan gemeenten voor de bekostiging van de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen van gedupeerden door de toeslagenaffaire Gederfde opbrengsten (jaar T) die voortvloeien uit het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen Eindverantwoording (Ja/Nee)
Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: C62/01 Indicator: C62/02
€ 0 Ja
BZK C92 Regeling specifieke uitkering Informatiepunten Digitale Overheid Besteding (jaar T) Bedrag doorgeschoven naar t+1 Aantal informatiepunten dat de gemeente financiert Aantal vragen dat in het afgelopen jaar bij de Informatiepunten in de gemeente behandeld is Aantal gebruikte leermiddelen
Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: C92/01 Indicator: C92/02 Indicator: C92/03 Indicator: C92/04 Indicator: C92/05
€ 18.970 € 0 2 79 2
BZK C94 Regeling houdende regels verstrekking specifieke uitkering aan gemeenten verduurzaming [...] van eigenaars, woonverenigingen en wooncoöperaties Beschikkingsnummer Besteding (jaar T) Het aantal slecht geïsoleerde woningen [...] , eventueel in samenhang met energiezuinige ventilatiemaatregelen zijn genomen [...] Het aantal slecht geïsoleerde woningen [...] ,eventueel in samenhang [...] met een WOZ-waarde boven het gemeentelijk gemiddelde (peildatum 2022) of een WOZ-waarde van € 429.300 Het aantal woningen waarbij een hogere bijdrage dan € 4.000 is toegekend, het aantal woningen dat daarvan niet voldoet aan de betreffende uitzonderingsgevallen [...] en Het totaalbedrag van de overschrijding boven de € 4.000 van die laatstbedoelde woningen
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: C94/01 Indicator: C94/02 Indicator: C94/03 Indicator: C94/04 Indicator: C94/05 Indicator: C94/06
1 LAI23-03497527 € 0 0 0 0 € 0
2
100
Bedrag dat vanuit de specifieke uitkering besteed is aan gerichte ondersteuning en/of het bedrag waarvoor derden met de benodigde expertise zijn ingeschakeld als bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel a, van de regeling Besteding van middelen ten behoeve van uitvoering als bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel b Bedrag dat vanuit de specifieke uitkering besteed is aan die energiebesparende isolatiemaatregelen, eventueel in samenhang met energiezuinige ventilatiemaatregelen. Eindverantwoording (ja/nee)
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: C94/07 Indicator: C94/08 Indicator: C94/09 Indicator: C94/10
1 € 0 € 0 € 0 Nee
2
100
BZK C105 Regeling specifieke uitkering startbouwimpuls Projectnummer Aantal woningen waarvan de bouw is gestart cumulatief (t/m jaar T) Afgesproken datum van start bouw gehaald? (Ja/Nee) - bij Nee is indicator 10 verplicht Aantal woningen dat is gerealiseerd cumulatief (t/m jaar T) Afgesproken datum van oplevering gehaald? (Ja/Nee) - bij Nee is indicator 10 verplicht Besteding (jaar T)
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle D1 Aard controle n.v.t. Aard controle D1 Aard controle R
Indicator: C105/01 Indicator: C105/02 Indicator: C105/03 Indicator: C105/04 Indicator: C105/05 Indicator: C105/06
1 Van Meurspark 0 Ja 0 Ja € 0
2 Van Meurspark - Klapperdijk 0 Ja 0 Ja € 0
20
Kopie projectnummer Cumulatieve besteding (t/m jaar T) Prijscategorieën woningen komen overeen met projectaanvraag (Ja/Nee) - bij Nee is indicator 10 verplicht Toelichting afwijking(en) van datum start bouw, datum van oplevering en/of prijscategorieën woningen Aantal betaalbare woningen waarvan de bouw gestart is cumulatief (t/m jaar T) Afgesproken aandeel van betaalbare woningen gehaald? (Ja/Nee)
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle D1
Indicator: C105/07 Indicator: C105/08 Indicator: C105/09 Indicator: C105/10 Indicator: C105/11 Indicator: C105/12
1 Van Meurspark € 0 Ja 0 Ja
2 Van Meurspark - Klapperdijk € 0 Ja 0 Ja
20
Kopie projectnummer Eindverantwoording (Ja/Nee)
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: C105/13 Indicator: C105/14
1 Van Meurspark Nee
2 Van Meurspark - Klapperdijk Nee
20
BZK C209 Meerjarige regeling voor huisvesting aandachtsgroepen Beschikkingsnummer Projectnaam Besteding (jaar T) per project Cumulatieve bestedingen (t/m jaar T) - per project Cumulatieve opbrengsten (t/m jaar T) - per project Aantal woonruimten waarvan de werkzaamheden zijn gestart in (jaar T)
Inclusief uitvoering door derde vanaf SiSa 2023
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle D2 Aard controle n.v.t.
Indicator: C209/01 Indicator: C209/02 Indicator: C209/03 Indicator: C209/04 Indicator: C209/05 Indicator: C209/06
1 RHA2023-03499279 24 Flexwoningen Heerde € 0 € 0 € 0 0
2
10
Kopie Projectnaam Aantal volledig gerealiseerde woonruimten (t/m jaar T) De uitvoering loopt volgens de planning (ja/nee) Zelfstandige uitvoering (ja/nee)
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R.
Indicator: C209/07 Indicator: C209/08 Indicator: C209/09 Indicator: C209/10
1 24 Flexwoningen Heerde 0 Ja Nee
2
10
Eindverantwoording (Ja/Nee)
Aard controle n.v.t.
Indicator: C209/11
Nee
OCW D8 Onderwijsachterstandenbeleid 2023-2026 (OAB) Besteding (jaar T) aan voorzieningen voor voorschoolse educatie die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen (conform artikel 159, eerste lid WPO) Besteding (jaar T) aan overige activiteiten (naast VVE) voor leerlingen met een grote achterstand in de Nederlandse taal (conform artikel 158 WPO) Besteding (jaar T) aan afspraken over voor- en vroegschoolse educatie met bevoegde gezagsorganen van scholen, houders van kindcentra en peuterspeelzalen (conform artikel 160 WPO) Correctie besteding (jaar T-1) Opgebouwde reserve ultimo (jaar T-1)
Gemeenten
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: D8/01 Indicator: D8/02 Indicator: D8/03 Indicator: D8/04 Indicator: D8/05
€ 228.890 € 83.282 € 13.272 € 0 € 372
Hieronder per regel één gemeente(code) selecteren en in de kolommen ernaast de verantwoordingsinformatie voor die gemeente invullen Aan andere gemeenten (in jaar T) overgeboekte middelen (lasten) uit de specifieke uitkering onderwijsachterstandenbeleid Hieronder per regel één gemeente(code) selecteren en in de kolommen ernaast de verantwoordingsinformatie voor die gemeente invullen Aan andere gemeenten (in jaar T) overgeboekte middelen (baten) uit de specifieke uitkering onderwijsachterstandenbeleid
Bedrag Bedrag
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle R
Indicator: D8/06 Indicator: D8/07 Indicator: D8/08 Indicator: D8/09
1
2
100
OCW D14 Regeling specifieke uitkering inhalen COVID-19 gerelateerde onderwijsvertragingen Besteding (jaar T) maatregelen artikel 3, lid 2, a t/m e samen opgeteld Besteding (jaar T) voor tijdelijke extra huur van bestaande huisvesting indien deze extra huisvesting nodig is voor de uitvoering van maatregelen die scholen of gemeenten in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs nemen Besteding (jaar T) voor ambtelijke capaciteit van de gemeente of inkoop van expertise voor de uitvoering van het Nationaal Programma Onderwijs Correctie besteding (jaar T-1) Opgebouwde reserve ultimo (jaar T-1)
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: D14/01 Indicator: D14/02 Indicator: D14/03 Indicator: D14/04 Indicator: D14/05
€ 46.203 € 0 € 22.371 € 0 € 150.796
Hieronder per regel één gemeente(code) selecteren en in de kolommen ernaast de verantwoordingsinformatie voor die gemeente invullen Aan andere gemeenten (in jaar T) overgeboekte middelen (lasten) uit de specifieke uitkering gemeenten t.b.v. het Nationaal Programma Onderwijs Hieronder per regel één gemeente(code) selecteren en in de kolommen ernaast de verantwoordingsinformatie voor die gemeente invullen Van andere gemeenten (in jaar T) overgeboekte middelen (baten) uit de specifieke uitkering gemeenten t.b.v. het Nationaal Programma Onderwijs
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle R
Indicator: D14/06 Indicator: D14/07 Indicator: D14/08 Indicator: D14/09
1
2
10
IenW E87B Tijdelijke regeling stimuleren maatregelen tweede fase Deltaprogramma zoetwater (SiSa tussen medeoverheden) Hieronder per regel één gemeente(code) uit (jaar T) selecteren en in de kolommen ernaast de verantwoordingsinformatie voor die gemeente invullen Beschikkingsnaam/nummer Totale besteding (jaar T) Cumulatieve totale besteding (t/m jaar T) Totale eigen bijdrage en bijdrage van derden (jaar T) Cumulatieve eigen bijdrage en bijdrage van derden (t/m jaar T)
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: E87B/01 Indicator: E87B/02 Indicator: E87B/03 Indicator: E87B/04 Indicator: E87B/05 Indicator: E87B/06
1 060246 Gemeente Heerde D2023-11-001154 0 0 0 0
2
10
Kopie beschikkingsnaam/nummer Eindverantwoording (Ja/Nee)
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: E87B/07 Indicator: E87B/08
1 D2023-11-001154 Nee
2
10
EZK F28 Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid Besteding apparaatskosten (jaar T) : salarissen en sociale lasten voor ambtelijk personeel Besteding apparaatskosten (jaar T): kosten voor ingeleend personeel Besteding apparaatskosten (jaar T): overige goederen en diensten Cumulatieve bestedingen (t/m jaar T) apparaatskosten Besteding (jaar T) overige kosten gerelateerd aan apparaatskosten Cumulatieve bestedingen (t/m jaar T) overige kosten gerelateerd aan apparaatskosten
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: F28/01 Indicator: F28/02 Indicator: F28/03 Indicator: F28/04 Indicator: F28/05 Indicator: F28/06
€ 134.325 € 139.448 € 78.052 € 351.825 € 2.055 € 2.055
Eindverantwoording (Ja/Nee)
Aard controle n.v.t.
Indicator: F28/07
Nee
SZW G2 Gebundelde uitkering op grond van artikel 69 Participatiewet_gemeentedeel 2023 Besteding (jaar T) algemene bijstand Baten (jaar T) algemene bijstand (exclusief Rijk) Besteding (jaar T) IOAW Baten (jaar T) IOAW (exclusief Rijk) Besteding (jaar T) IOAZ Baten (jaar T) IOAZ (exclusief Rijk)
Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente
Alle gemeenten verantwoorden hier het gemeentedeel over (jaar T), ongeacht of de gemeente in (jaar T) geen, enkele of alle taken heeft uitbesteed aan een Openbaar lichaam opgericht op grond van de Wgr I.1 Participatiewet (PW) I.1 Participatiewet (PW) I.2 Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) I.2 Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) I.3 Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) I.3 Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: G2/01 Indicator: G2/02 Indicator: G2/03 Indicator: G2/04 Indicator: G2/05 Indicator: G2/06
€ 2.606.845 € 27.800 € 98.634 € 554 € 0 € 0
Besteding (jaar T) Bbz 2004 levensonderhoud Baten (jaar T) Bbz 2004 levensonderhoud (exclusief Rijk) Baten (jaar T) WWIK (exclusief Rijk) Besteding (jaar T) Loonkostensubsidie o.g.v. art. 10d Participatiewet Baten (jaar T) Loonkostensubsidie o.g.v. art. 10d Participatiewet (exclusief Rijk) Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden schulden gebundelde uitkering Participatiewet in (jaar T) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire
Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente
I.4 Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (levensonderhoud) (Bbz 2004) I.4 Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (levensonderhoud) (Bbz 2004) I.6 Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) I.7 Participatiewet (PW) I.7 Participatiewet (PW) Participatiewet (PW)
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: G2/07 Indicator: G2/08 Indicator: G2/09 Indicator: G2/10 Indicator: G2/11 Indicator: G2/12
€ 8.028 € 3.490 € 0 € 345.879 € 2.301 € 0
Mutaties (dotaties en vrijval) voorziening dubieuze debiteuren als gevolg van kwijt te schelden schulden gebundelde uitkering Participatiewet (jaar T) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Volledig zelfstandige uitvoering (Ja/Nee)
Gemeente
Participatiewet (PW)
Aard controle D2 Aard controle n.v.t.
Indicator: G2/13 Indicator: G2/14
€ 0 Ja
SZW G3 Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (uitsluitend kapitaalverstrekking)_gemeentedeel 2023 Besteding (jaar T) kapitaalverstrekking Baten (jaar T) vanwege vanaf 1 januari 2020 verstrekt kapitaal (exclusief Rijk) Baten vanwege vóór 1 januari 2020 verstrekt kapitaal (exclusief Rijk) Besteding (jaar T) Bob Baten (jaar T) Bob (exclusief Rijk) Besteding (jaar T) onderzoekskosten artikel 52, eerste lid, onderdeel b, Bbz 2004 (Bob)
Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) 2004
Alle gemeenten verantwoorden hier het gemeentedeel over (jaar T), ongeacht of de gemeente in (jaar T) geen, enkele of alle taken heeft uitbesteed aan een Openbaar lichaam opgericht op grond van de Wgr. Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: G3/01 Indicator: G3/02 Indicator: G3/03 Indicator: G3/04 Indicator: G3/05 Indicator: G3/06
€ 0 € 0 € 0 € 0 € 0 € 0
BBZ vóór 2020 – levensonderhoud (exclusief BOB) BBZ vóór 2020 – kapitaalverstrekking (exclusief BOB) BBZ vóór 2020 – levensonderhoud en kapitaalverstrekkingen (BOB) BBZ vanaf 2020 – kapitaalverstrekking Volledig zelfstandige uitvoering (Ja/Nee)
Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden schulden levensonderhoud BBZ in (jaar T) (exclusief BOB) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden van achterstallige betalingen kapitaalverstrekkingen BBZ in (jaar T) (exclusief BOB) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden schulden levensonderhoud BBZ en achterstallige betalingen kapitaalverstrekkingen BOB in (jaar T) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden van achterstallige betalingen kapitaalverstrekkingen BBZ in (jaar T) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire
Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: G3/07 Indicator: G3/08 Indicator: G3/09 Indicator: G3/10 Indicator: G3/11
€ 0 € 0 € 0 € 0 Ja
SZW G4 Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)_gemeentedeel 2023 Welke regeling betreft het? Besteding (jaar T) levensonderhoud Besteding (jaar T) kapitaalverstrekking Baten (jaar T) levensonderhoud Baten (jaar T) kapitaalverstrekking (aflossing) Baten (jaar T) kapitaalverstrekking (overig)
Alle gemeenten verantwoorden hier het gemeentedeel over Tozo (jaar T), ongeacht of de gemeente in (jaar T) geen, enkele of alle taken heeft uitbesteed aan een Openbaar lichaam opgericht op grond van de Wgr Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: G4/01 Indicator: G4/02 Indicator: G4/03 Indicator: G4/04 Indicator: G4/05 Indicator: G4/06
1 Tozo 1 (1 mrt tot 1 juni 2020) € 0 € 0 € 1.632 € 16.115 € 607
2 Tozo 2 (1 juni tot 1 oktober 2020) € 0 € 0 € 27 € 0 € 0
3 Tozo 3 (1 oktober 2020 tot 1 april 2021) € 0 € 0 € 338 € 3.065 € 19
4 Tozo 4 (geldend van 1 april 2021 tot 1 juli 2021) € 0 € 0 € 0 € 0 € 0
5 Tozo 5 (geldend van 1 juli tot 1 oktober 2021) € 0 € 0 € 368 € 0 € 0
6 Totaal € 0 € 0 € 2.365 € 19.180 € 626
Kopie regeling Aantal besluiten levensonderhoud (jaar T) Aantal besluiten kapitaalverstrekking (jaar T) Volledig zelfstandige uitvoering (Ja/Nee)
Gemeente Gemeente Gemeente
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: G4/07 Indicator: G4/08 Indicator: G4/09 Indicator: G4/10
1 Tozo 1 (1 mrt tot 1 juni 2020) 0 0 Ja
2 Tozo 2 (1 juni tot 1 oktober 2020) 0 0 Ja
3 Tozo 3 (1 oktober 2020 tot 1 april 2021) 0 0 Ja
4 Tozo 4 (geldend van 1 april 2021 tot 1 juli 2021) 0 0 Ja
5 Tozo 5 (geldend van 1 juli tot 1 oktober 2021) 0 0 Ja
6 Totaal 0 0 N.v.t.
Kopie regeling Besteding (jaar T) kapitaalverstrekking Tozo buitenland (gemeente Maastricht) Baten (jaar T) kapitaalverstrekking Tozo buitenland (gemeente Maastricht), aflossing Baten (jaar T) kapitaalverstrekking Tozo buitenland (gemeente Maastricht), overig Uitvoeringskosten (jaar T) uitvoering Tozo buitenland (gemeente Maastricht)
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R
Indicator: G4/11 Indicator: G4/12 Indicator: G4/13 Indicator: G4/14 Indicator: G4/15
1 Tozo 1 (1 mrt tot 1 juni 2020)
2 Tozo 2 (1 juni tot 1 oktober 2020)
3 Tozo 3 (1 oktober 2020 tot 1 april 2021)
4 Tozo 4 (geldend van 1 april 2021 tot 1 juli 2021)
5 Tozo 5 (geldend van 1 juli tot 1 oktober 2021)
6 Totaal € 0 € 0 € 0 € 0
Kopie regeling Levensonderhoud - Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden schulden levensonderhoud Tozo in jaar T i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Levensonderhoud- Mutaties (dotaties en vrijval) voorziening dubieuze debiteuren (jaar T) als gevolg van kwijt te schelden schulden levensonderhoud Tozo i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Kapitaalverstrekkingen - Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden van achterstallige betalingen op kapitaalverstrekkingen Tozo in jaar T i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire
Gemeente Gemeente Gemeente
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle D2 Aard controle R
Indicator: G4/16 Indicator: G4/17 Indicator: G4/18 Indicator: G4/19
1 Tozo 1 (1 mrt tot 1 juni 2020) € 0 € 0 € 0
2 Tozo 2 (1 juni tot 1 oktober 2020) € 0 € 0 € 0
3 Tozo 3 (1 oktober 2020 tot 1 april 2021) € 0 € 0 € 0
4 Tozo 4 (geldend van 1 april 2021 tot 1 juli 2021) € 0 € 0 € 0
5 Tozo 5 (geldend van 1 juli tot 1 oktober 2021) € 0 € 0 € 0
6 Totaal 0 0 0
SZW G10 Wet inburgering 2021_ gemeentedeel 2023 Besteding (jaar T) Baten (jaar T) (exclusief Rijk) Volledig zelfstandige uitvoering (Ja/Nee)
Gemeente Gemeente Gemeente
Alle gemeenten verantwoorden hier het gemeentedeel over Wet inburgering 2021 (jaar T), ongeacht of de gemeente in (jaar T) geen, enkele of alle taken heeft uitbesteed aan een Openbaar lichaam opgericht op grond van de Wgr
Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: G10/01 Indicator: G10/02 Indicator: G10/03
€ 43.338 € 0 Ja
SZW G12 Kwijtschelden publieke schulden SZW-domein hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire_gemeentedeel 2023 Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden schulden Bijzondere bijstand in (jaar T) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Gederfde baten die voortvloeien uit kwijtschelden schulden Wet Inburgering van 13 september 2012 in (jaar T) i.v.m. de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire Volledig zelfstandige uitvoering (Ja/Nee)
Gemeente Gemeente Gemeente
Alle gemeenten verantwoorden hier het gemeentedeel (jaar T), ongeacht of de gemeente in (jaar T) geen, enkele of alle taken heeft uitbesteed aan een Openbaar lichaam opgericht op grond van de Wgr
Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: G12/01 Indicator: G12/02 Indicator: G12/03
€ 0 € 0 Ja
SZW G13 Onderwijsroute_ deel gemeente 2023 Bestedingen onderwijsroute (jaar T) Baten onderwijsroute (jaar T) (exclusief Rijk) Bestedingen overige voorzieningen (jaar T) Baten overige voorzieningen (jaar T) (exclusief Rijk) Volledig zelfstandige uitvoering (Ja/Nee)
Gemeente Gemeente Gemeente Gemeente
Alle gemeenten verantwoorden hier het gemeentedeel (jaar T),ongeacht of de gemeente in (jaar T) geen, enkele of alle taken heeft uitbesteed aan een Openbaar lichaam opgericht op grond van de Wgr
Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: G13/01 Indicator: G13/02 Indicator: G13/03 Indicator: G13/04 Indicator: G13/05
€ 27.510 € 0 € 0 € 0 Ja
VWS H4 Regeling specifieke uitkering stimulering sport Ontvangen Rijksbijdrage (jaar T) Totale werkelijke berekende subsidie
Gemeenten
Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: H4/01 Indicator: H4/02
€ 54.306 € 110.613
Activiteiten Totale werkelijke berekende subsidie per project (jaar T) Werkelijke besteding voor de activiteiten inclusief btw x 17,5% (jaar T) Onroerende zaken Werkelijke besteding voor de activiteiten inclusief btw x 17,5% (jaar T) roerende zaken Werkelijke besteding voor de activiteiten inclusief btw x 17,5% (jaar T) overige kosten Toelichting - Verplicht als het een activiteit betreft welke NIET in de toekenning meegenomen is
Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t.
Indicator: H4/03 Indicator: H4/04 Indicator: H4/05 Indicator: H4/06 Indicator: H4/07 Indicator: H4/08
1 Gemeente Heerde € 110.613 € 39.518 € 54.654 € 16.441
2
100
VWS H8 Regeling Sportakkoord 2020-2022 Beschikkingsnummer Totaal bedrag volgens beschikking Besteding aanstellen sportformateur (jaar T) Besteding uitvoering sportakkoord (jaar T) Cumulatieve besteding aanstellen sportformateur (t/m jaar T) Cumulatieve besteding uitvoering sportakkoord (t/m jaar T)
Gerealiseerd Gerealiseerd Gerealiseerd Gerealiseerd
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: H8/01 Indicator: H8/02 Indicator: H8/03 Indicator: H8/04 Indicator: H8/05 Indicator: H8/06
1 1042935 € 18.858 € 0 € 17.902 € 0 € 17.902
2
3
4
Kopie beschikkingsnummer Eindverantwoording (Ja/Nee)
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: H8/07 Indicator: H8/08
1 1042935 Ja
2
3
4
VWS H12 Regeling specifieke uitkering lokale preventieakkoorden of preventieaanpakken Besteding (jaar T) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) Is voldaan aan de uitvoering van het lokale preventieakkoord of aanpak? (Ja/Nee) Eindverantwoording? (Ja/Nee)
Aard controle R Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: H12/01 Indicator: H12/02 Indicator: H12/03 Indicator: H12/04
€ 9.990 € 9.990 Ja Nee
VWS H30 Specifieke uitkering versterking voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis 2023-2026 Naam onderdeel Totaalbedrag (jaar T) toegekend per onderdeel Besteding (jaar T) per onderdeel Welk bedrag per onderdeel neemt u mee van 2023 naar 2024? Cumulatieve besteding (t/m jaar T) per onderdeel Voldaan aan afspraken in akkoorden (Ja/ Nee/ n.v.t.)?
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: H30/01 Indicator: H30/02 Indicator: H30/03 Indicator: H30/04 Indicator: H30/05 Indicator: H30/06
1 Lokaal Sportakkoord € 20.339 € 20.339 € 0 € 20.339 Ja
2 Brede regeling combinatiefuncties € 95.754 € 84.968 € 10.786 € 84.968 Ja
3 Terugdringen Gezondheidsachterstanden € 19.254 € 14.314 € 4.530 € 14.314 Ja
4 Kansrijke Start € 16.981 € 13.583 € 3.398 € 13.583 Ja
5 Mentale Gezondheid € 6.739 € 3.561 € 1.586 € 3.561 Ja
6 Aanpak overgewicht en obesitas € 16.848 € 1.816 € 3.964 € 1.816 Ja
7 Valpreventie € 58.330 € 53.498 € 4.832 € 53.498 Ja
8 Leefomgeving € 9.627 € 7.696 € 1.931 € 7.696 Ja
9 OKO & Vroegsignalering alcoholproblematiek € 2.407 € 1.430 € 566 € 1.430 Ja
10 Versterken sociale basis € 55.364 € 56.511 € 0 € 56.511 Ja
11 Mantelzorg € 9.627 € 1.308 € 2.265 € 1.308 Ja
12 Eén tegen eenzaamheid € 9.627 € 1.308 € 2.265 € 1.308 Ja
13 Welzijn op recept € 5.295 € 908 € 1.246 € 908 Ja
14 Versterking kennis- en adviesfunctie GGD € 3.053 € 3.053 € 0 € 3.053 Ja
15 Coördinatiekosten regionale aanpak € 9.859 € 790 € 2.016 € 790 Ja
Kopie naam onderdeel Meegewerkt aan de monitoring (Ja/Nee/ n.v.t.)?
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: H30/07 Indicator: H30/08
1 Lokaal Sportakkoord Ja
2 Brede regeling combinatiefuncties Ja
3 Terugdringen Gezondheidsachterstanden Ja
4 Kansrijke Start Ja
5 Mentale Gezondheid Ja
6 Aanpak overgewicht en obesitas Ja
7 Valpreventie Ja
8 Leefomgeving Ja
9 OKO & Vroegsignalering alcoholproblematiek Ja
10 Versterken sociale basis Ja
11 Mantelzorg Ja
12 Eén tegen eenzaamheid Ja
13 Welzijn op recept Ja
14 Versterking kennis- en adviesfunctie GGD Ja
15 Coördinatiekosten regionale aanpak Ja
Eindverantwoording (Ja/Nee)
Aard controle n.v.t.
Indicator: H30/09
Nee
VWS H31 Regeling Specifieke uitkering noodfonds energie amateursportverenigingen Beschikkingsnummer / kenmerk Totaal ontvangen Rijksbijdrage (jaar T) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) ten laste van Rijksmiddelen Eindverantwoording (Ja/Nee) Toelichting
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: H31/01 Indicator: H31/02 Indicator: H31/03 Indicator: H31/04 Indicator: H31/05
SPUKNEAS230135 € 10.863 € 10.863 Ja
VWS H32 Regeling specifieke uitkering Meerkosten Energie Openbare Zwembaden Beschikkingsnummer / kenmerk Totaal ontvangen Rijksbijdrage (jaar T) Cumulatieve besteding (t/m jaar T) ten laste van Rijksmiddelen
Automatisch berekend Automatisch berekend
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t.
Indicator: H32/01 Indicator: H32/02 Indicator: H32/03
MEOZ23265 € 148.518 € 148.518
Naam zwembad Totale verlening per zwembad (jaar T) Cumulatieve besteding per zwembad (t/m jaar T) ten laste van Rijksmiddelen Verduurzamingsplan aanwezig (Ja/Nee) Toelichting
Aard controle n.v.t. Aard controle n.v.t. Aard controle R Aard controle D1 Aard controle n.v.t.
Indicator: H32/04 Indicator: H32/05 Indicator: H32/06 Indicator: H32/07 Indicator: H32/08
1 Berghuizerbad € 148.518 € 148.518 Nee
2
20
VWS H35B Specifieke uitkering IZA-doelen 2023-2026 (SiSa tussen medeoverheden) Hieronder per regel één code selecteren en in de kolommen ernaast de verantwoordingsinformatie voor die medeoverheid invullen Besteding (jaar T)
Aard controle n.v.t. Aard controle R
Indicator: H35B/01 Indicator: H35B/02
060200 Gemeente Apeldoorn € 0

Overzicht taakvelden

Terug naar navigatie - Overzicht Taakvelden
Exploitatie Begroting 2023 incl wijz Realisatie 2023
Totaal 0 0
1. Bestuur
0-1 Bestuur 1.696.000 2.615.265
0-10 Mutaties reserves -66.000 -66.000
0-2 Burgerzaken 334.086 282.505
0-4 Overige baten en lasten 23.140 18.945
1-1 Crisisbeheersing en brandweer 1.191.047 1.170.162
1-2 Openbare orde en veiligheid 631.946 647.129
6-1 Samenkracht en burgerparticipatie -1.557.700 -1.390.160
7-4 Begraafplaatsen en crematoria 8.881 8.630
8-3 Wonen en bouwen 201.952 182.381
Totaal 1. Bestuur 2.463.352 3.468.858
2. Ruimte wonen en ondernemen
0-10 Mutaties reserves -1.135.985 -946.751
0-2 Burgerzaken 2.124 335
0-3 Beheer overige gebouwen en gronden -217.830 -272.561
2-1 Verkeer en vervoer 3.070.299 2.812.775
3-1 Economische ontwikkeling 1.213.703 983.645
3-2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur 51.997 85.689
3-3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen 0 -8.435
3-4 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen 408.836 370.507
4-2 Onderwijshuisvesting 509.163 172.437
5-2 Sportaccommodaties 738.976 771.292
5-7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie 1.712.930 1.869.804
7-2 Riolering -265.328 -372.297
7-3 Afval -362.057 -396.332
7-4 Begraafplaatsen en crematoria 661.831 651.349
7-5 Begraafplaatsen en crematoria -36.455 -88.614
8-1 Ruimtelijke ordening 714.178 512.235
8-2 Grondexploitatie (niet-bedrijventerreine -260.008 797.168
8-3 Wonen en bouwen 310.861 382.322
Totaal 2. Ruimte wonen en ondernemen 7.117.235 7.324.568
3. Sociaal maatschappelijk
0-10 Mutaties reserves -660.762 -566.127
4-1 Openbaar basisonderwijs 112.328 108.581
4-2 Onderwijshuisvesting 546.447 455.451
4-3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken 1.132.386 1.198.851
5-1 Sportbeleid en activering 135.984 211.309
5-3 Cult.presentatie -productie en -partic. 418.694 400.678
5-5 Cultureel erfgoed 73.158 57.756
5-6 Media 349.976 343.377
5-7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie 5.200 4.300
6-1 Samenkracht en burgerparticipatie 510.018 440.982
6-2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen 3.754.723 3.763.977
6-3 Inkomensregelingen 2.866.490 2.568.089
6-4 Arbeidsparticipatie 2.477.943 2.378.139
6-5 Arbeidsparticipatie 419.829 403.514
6-6 Maatwerkvoorziening (WMO) 672.231 582.138
6-71A Hulp bij het huishouden (WMO) 2.436.163 2.323.738
6-71B Begeleiding (WMO) 1.554.310 1.577.128
6-72A Jeugdhulp begeleiding 53.000 56.285
6-72B Jeugdhulp behandeling 0 28.343
6-72D Jeugdhulp zonder verblijf overig 4.330.595 4.326.191
6-82A Jeugdbescherming 90.000 86.429
6-82B Jeugdreclassering 32.278 27.580
7-1 Volksgezondheid 699.630 701.863
Totaal 3. Sociaal maatschappelijk 22.010.621 21.478.571
4. Bedrijfsvoering
0-10 Mutaties reserves -449.402 -446.604
0-8 Overige baten en lasten 1.864.597 0
5-4 Cultureel erfgoed 121.234 67.394
Totaal 4. Bedrijfsvoering 1.536.429 -379.210
5. Overhead
0-10 Mutaties reserves -20.000 -893.753
0-4 Overige baten en lasten 8.759.301 9.302.608
Totaal 5. Overhead 8.739.301 8.408.855
6. Algemene dekkingsmiddelen
0-5 Treasury -1.074.484 -268.782
0-61 OZB woningen -3.689.415 -3.670.159
0-62 OZB niet-woningen -1.134.427 -1.121.976
0-64 OZB niet-woningen 11.910 54.871
0-7 Alg.uitkeringen en ov. uitkeringen GF -35.665.522 -36.686.348
3-4 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen -335.000 -321.689
Totaal 6. Algemene dekkingsmiddelen -41.886.938 -42.014.084
7. Onvoorzien
0-8 Overige baten en lasten 20.000 0
Totaal 7. Onvoorzien 20.000 0