Inleiding

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Deze Voorjaarsnota 2022/Perspectiefnota 2023-2026 is nieuw van opzet. Er is tegemoetgekomen aan uw wens om te komen tot compactere/beter leesbare P&C-producten; voor deze nota betekent dit dat er niet meer op productniveau maar op programmaniveau wordt gerapporteerd. Tevens sluit dit hogere verantwoordingsniveau beter aan op de bevoegdheden van uw raad.

In dit document zijn de voorjaarsnota en perspectiefnota volledig geïntegreerd. De bij- en aframingen 2022 hebben allemaal betrekking op de voorjaarsnota; de bij en aframingen voor de jaren 2023-2026 hebben betrekking op de perspectiefnota. Bij de diverse onderdelen worden deze mutaties naast elkaar in tabelvorm weergegeven. Tevens worden de realisatiecijfers uit 2021 en de budgetten van de primitieve begroting 2022 getoond. 

Bij het onderdeel 'Meerjarenperspectief' zijn de bijstellingen van de budgetten in categorieën onderverdeeld. Bij de toelichtingen op de budgetbijstellingen bij de diverse onderdelen is het nummer van de desbetreffende categorie aan het eind van de regel tussen haakjes weergegeven. 

Bij het hoofdstuk 'Onzekerheden' is een uiteenzetting gegeven van de financiële vraagstukken waarover het rijk nog moet besluiten en waar op dit moment nog geen duidelijkheid over bestaat. Verwacht mag worden dat een deel van deze vraagstukken bij de meicirculaire wordt beantwoord; over een ander deel zal pas in de toekomst duidelijkheid komen. Op dit moment is van al deze onderwerpen nog geen financiële vertaling te maken. In het hoofdstuk 'Visie en koers college' is aangegeven hoe het college omgaat met genoemde onzekerheden en welke koers hiervoor kan worden bepaald.

Vervolgens wordt er per programma inzicht gegeven in de mutaties en worden de belangrijkste posten toegelicht. Tenslotte volgt er een uiteenzetting van de 'Financiële kaders'. Een bijgewerkt investeringsplan treft u niet aan in dit document; deze wordt opgenomen in de Programmabegroting 2023-2026. 

Noot: De bedragen in dit document kunnen tot verwarring leiden. Een positief bedrag betekent een uitgaaf (nadeel); een negatief bedrag is een inkomst (voordeel).