Wanneer zijn wij tevreden

Tenminste zijn de laagvliegroutes boven de Veluwe van tafel.

Stand van zaken

Sinds 2014 heeft de gemeente Heerde het standpunt ingenomen dat er geen sprake mag zijn van overlast als gevolg van de (laag)vliegroutes van Lelystad Airport. Dit is vele malen en in verschillende procedures en acties tot uiting gebracht. Sinds enkele jaren doen we dat samen met een coalitie van andere gemeenten op de Noord-Veluwe. Inmiddels zijn dat de gemeenten Elburg, Oldebroek, Hattem, Epe en Voorst. Ook is er regelmatig contact met SATL. 
Het standpunt is in het laatste coalitieakkoord aangescherpt. Over vliegveld Lelystad kunnen we kort zijn: de plannen daarvoor zijn niet goed voor de leefkwaliteit, de natuur en het woongenot in onze gemeente. Een laagvliegroute vinden we geen optie en het liefst zien we dat vliegveld Lelystad niet opent. Net zoals de afgelopen jaren zullen we hier voor blijven strijden.
In december 2022 hebben wij de ministers van IenW en LNV nog ons standpunt bekend gemaakt over de aankoop van stikstofrechten door de Schiphol Group. In de komende tijd staan de regionale processen voor de luchtruimherziening op het programma. Daarin zullen wij ons als coalitie van gemeenten actief opstellen. Ook in andere processen als de natuurvergunning voor Lelystad Airport blijven wij actief. Tevens blijven wij meedoen in het bestuurlijk en ambtelijk provinciaal overleg.

Tijd (indicator)

G