Voorwoord

Hierbij presenteren we de Jaarrekening 2022.

2022 is in meerdere opzichten een bijzonder jaar geworden. De bestuursperiode 2018-2022 kwam ten einde. Er werden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Een nieuwe gemeenteraad trad aan. We namen afscheid van de coalitie van CU-SGP, CDA en PvdA. En de nieuwe coalitie van GB/BP, CDA en CU-SGP nam het stokje over. Enerzijds werd nauwgezet uitvoering gegeven aan de begroting 2022. Anderzijds zette de nieuwe coalitie middels haar Coalitieakkoord ‘Samen leven, samen doen’ nieuwe accenten die hun vertaling kregen in de perspectiefnota 2023 e.v. 

We hebben als gemeente onze handen meer dan vol aan de opgaven die ons lokaal en regionaal bezig houden. Woningen bouwen, zorgen voor wat kwetsbaar is, bijdragen aan de energietransitie, het realiseren van de MFA-Wapenveld en een nieuw centrum in Heerde, evenals twee uitleglocaties in Heerde en Wapenveld en het bijdragen aan regionale opgaven in de Kop van de Veluwe en de Stedendriehoek. Tal van vraagstukken passeerden college- en raadstafel. Samen werken we aan de ontwikkeling van Heerde.

Ook het internationale speelveld had impact op ons werk. Langzaam maar zeker lieten we in 2022 steeds meer de Coronapandemie achter ons. Tegelijk bracht de brute aanvalsoorlog in Oekraïne ons een nieuwe opgave. Uit het niets bleken heel veel vrijwilligers, organisaties en de gemeente Heerde in staat tientallen vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Inmiddels lijkt die opvang langer te gaan duren en vraagt dat structureel veel flexibiliteit van vrijwilligers, onderwijs, zorg en gemeente. Tot onze dankbaarheid stellen we vast dat velen van deze vluchtelingen werk gevonden hebben, vaak bij ondernemers in onze gemeente. Zoals ondertussen gebruikelijk rapporteren we in de Jaarrekening afzonderlijk over Corona en de Noodopvang vluchtelingen Oekraïne. 

Als de boeken sluiten, blik je terug en maak je de balans op. Wat is er goed gegaan, wat kon beter, wat laten we achter ons. Dat hebben we als College ook gedaan. Bij de Najaarsnota 2022 werd al een overschot aangekondigd (ruim €800.000,-). En nu we kunnen terugblikken resteert een flink positief, incidenteel resultaat (ruim €5 miljoen). 

Het College stelt voor een deel van het jaarrekeningoverschot mee te nemen naar 2023 en het overgrote deel toe te voegen aan onze reserve. Daarvan oormerken we een bedrag PM ten gunste van het door de raad zeer gewenste nieuwe Centrum van Heerde. Dat verbetert enerzijds onze financiële positie en biedt anderzijds ruimte voor een actueel vraagstuk. 

De jaarrekening is zoals gebruikelijk opgezet volgens de bekende voorschriften van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). De financiële overzichten worden – zoals de raad dat graag ziet – op programma- en productniveau gepresenteerd. Bovendien presenteren we deze rekening volledig digitaal in de inmiddels vertrouwde app.

Wij zien uit naar een plezierig en constructief debat met uw raad over deze Jaarrekening 2022.


Namens het College van BenW,
Wolbert Meijer,
Wethouder Financiën.