Rekening op hoofdlijnen/ analyse exploitatieresultaat

Het jaar 2022 is afgesloten met een positief resultaat van €5.150.000,-. Dit resultaat is fors hoger dan de resultaten van 2021 (€3.346.000,-) en 2020 (€2.575.000,-). Bij de najaarsnota werd nog een positief resultaat van €808.000,- verwacht alleen is toen al aangegeven dat er nog geen duidelijkheid bestond over de Septembercirculaire 2022 en de mogelijke eindafrekening van de opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Inmiddels is deze duidelijkheid er wel; deze 2 onzekerheden resulteren tezamen in een voordeel van €2.857.000,-. Het resterende nog te verklaren voordeel wordt hiermee teruggebracht tot €1.485.000,-. Onderstaand is op hoofdlijnen per programma een verklaring van dit verschil gegeven.

Bestuur
De pensioenvoorziening wordt jaarlijks herrekend door een externe partij. De hoogte ervan is uiteraard afhankelijk van de rechthebbenden, echter, ook de rentevoet speelt hierbij een rol. De afgelopen jaren was er sprake van een dalende rente. De pensioenvoorziening wordt dan op peil gehouden door geld aan de voorziening toe te voegen. Nu de rente het afgelopen jaar vrij fors is gestegen kan er weer geld uit de voorziening worden onttrokken. Voor dit jaar betekent dit een voordeel van €272.000,-. Voor het wachtgeld van een oud-wethouder moet echter €237.000,- aan de voorziening 'wachtgeldverplichting college' worden toegevoegd. 

Ruimte, ondernemen en wonen
Van het duurzaamheidsbudget  is €112.000,- niet uitgegeven. Dit komt enerzijds door capaciteitstekort en anderzijds door een nog niet voldoende uitgekristalliseerd beleid.  Als gevolg van het uitstellen van de Omgevingswet is €110.000,- van dit budget niet besteed. In de openbare ruimte is €241.000,- overgehouden. De grootste besparing is ontstaan bij openbaar groen; de verwerkingskosten groen-, slib en sloot afval, maaiwerk en externe inhuur waren lager als gevolg van het droge voorjaar. Verder is de aanplant van nieuwe bomen nog niet opgestart. Door de zachte winter was er minder zout en materieel nodig om de wegen begaanbaar te houden. Het onderhoud van  een aantal gemeentelijke gebouwen is 'on hold' gezet vanwege voorgenomen sloop/herontwikkeling. Bij het raadhuis is nagenoeg geen onderhoud gepleegd omdat dit pand kortgeleden is gerenoveerd. In totaliteit is hierdoor €100.000,- minder aan onderhoud besteed. Tenslotte is aan gebruikerslasten voor de exploitatie van De Heerd €109.000,- minder uitgegeven omdat de verbreding van de Beheerstichting nog niet geheel is ingeregeld. 

Sociaal maatschappelijk
Bij het programma sociaal maatschappelijk is er €93.000,- minder aan uitvoeringskosten voor STIP uitgegeven. Het werkbedrijf Lucrato heeft het jaar 2022 positiever afgesloten dan vooraf geraamd. Hierdoor was het maar ten dele nodig om bij te dragen in het exploitatietekort; een voordeel van €75.000,-. Als gevolg van een nagekomen voordelige TOZO-afrekening over 2021 is er bij het onderdeel bijstandsverlening voor zelfstandigen €90.000,- bespaard. De kosten voor inburgering nieuwkomers zijn €71.000,- lager dan geraamd doordat er minder is uitgegeven aan uitvoeringskosten en maatschappelijke begeleiding. Aan woningaanpassingen is €100.000,- minder uitgegeven. Dit betreft een open eind financiering waarvan (het verloop van) de kosten lastig zijn in te schatten. Een laatste grote meevaller betreft basismobiliteit; hiervoor is in totaliteit €193.000,- minder aan uitgegeven. Dit voordeel is grotendeels nog het gevolg van de Coronapandemie. Er wordt nog steeds minder gebruik gemaakt van de regiotaxi en de dagbesteding dan voor de pandemie. Hierdoor zijn de beheer- en regiekosten ook lager. 

Overhead
De totale apparaatskosten (huisvesting/facilitair/ICT/personeel) waren €21.000,- hoger dan geraamd. Aan huisvesting-, facilitair-, en overige kosten is €275.000,- minder uitgegeven door lagere onderhoudskosten aan gebouwen en besparingen op abonnementen, porto-, kopieerkosten en papier. De ICT-kosten waren €183.000,- hoger als gevolg van hogere personeelskosten (inhuur) en gestegen kosten voor softwarelicenties en kapitaallasten. Het toenemend aantal personeelsleden in combinatie met thuiswerken is hier ook debet aan. Aan salarissen en hiermee verband houdende kosten is €114.000,- extra uitgegeven. Deze meerkosten zijn het gevolg van krapte op de arbeidsmarkt; hierdoor konden vacatures moeilijker worden ingevuld en is er daarom noodzakelijkerwijs vaker gebruik gemaakt van (duurdere) externe inhuur.