Toelichting

--

Kwaliteit

In overleg met ROVA in 2019 is een vervolgstrategie ontwikkeld voor de verdere uitrol van het omgekeerd inzamelen.

Ons uitgangspunt is het realiseren van de doelstellingen van het Landelijk Afvalstoffenplan en het programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) en doorontwikkeling naar uiteindelijk een volledige circulaire inzameling van grondstoffen.

Ons uiteindelijke streven is 100% circulaire afvalinzameling.  Als stap op weg hier naar toe is per 1 juli 2019 is een laagfrequente variant van het omgekeerd inzamelen ingevoerd. De inzamelingsfrequentie van het restafval is verlaagd van 1x per 4 weken naar 1x per 6 weken. 

De evaluatie naar de effecten hiervan is in het najaar van 2020 afgerond. Uit de evaluatie blijkt dat de verlaging van de inzamelfrequentie geruisloos is verlopen. De hoeveelheid restafval is in 2019 met ruim 11% gedaald.

Duidelijk is ook dat de Coronacrisis in 2020 voor meer afval heeft gezorgd. Dit omdat inwoners door de Coronacrisis het afgelopen jaar veel meer thuis waren. Inwoners gaan niet meer uiteten maar eten thuis en menig inwoner heeft het huis opgeruimd.

De verwachting is dat het effect van de lagere inzamelingsfrequentie sterker zal zijn als de crisis voorbij is.

In 2019 werd 83% van het afval in onze gemeente gescheiden aangeleverd. De cijfers over het jaar 2020 volgen medio 2021.

Binnen het actieplan Heerde Circulair wordt nagedacht over de volgende stappen gericht op het scheiden van grondstoffen en het circulair maken van grondstoffen. Aandachtspunt hierin is het verbeteren van de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen.
Bij ons streven naar een circulaire afvalinzameling is de betaalbaarheid van de heffing voor onze inwoners een belangrijke randvoorwaarde.