Beknopte analyse

Het saldo van deze najaarsnota is €808.000,- positief. Ten opzichte van de Voorjaarsnota 2022 en wijzingen vanuit de Meicirculaire 2022 is deze nieuwe prognose  €150.000,- lager. Dit verschil is hieronder per programmaonderdeel toegelicht.    

Het programma Bestuur kent geen grote afwijkingen afgezien van de ramingen die zijn opgenomen voor de noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen; hiervoor is €2.241.000,- geraamd; zowel aan de uitgaven- als inkomstenkant. Onduidelijk is nog de hoogte van de rijksvergoeding, echter deze is ruim voldoende om de uitgaven te kunnen dekken. Bij de jaarrekening zal het saldo worden opgemaakt. 

Bij Ruimte, ondernemen en wonen zijn er financiële meevallers bij de openbare ruimte van in totaal €95.000,- (afschrijvingskosten materieel/groenbeheer/houtopbrengst bosbedrijf) en kunnen de budgetten voor de Woonagenda en de Vitale vakantieparken (totaal €50.000,-) naar beneden worden bijgesteld. De Omgevingsdienst Noord-Veluwe is echter €90.000,- duurder en de verwachte opbrengst van de leges bouwvergunningen is €100.000,- lager.  In totaliteit is de raming voor dit programma €45.000,- ongunstiger.

Het verschil ten opzichte van de vorige prognose is bij het programma Sociaal maatschappelijk het grootst; hier wordt een nadeel van €251.000,- voorzien. Het leeuwendeel is het gevolg van hogere vervoerskosten voor basismobiliteit (€185.000,-) gevolgd door een bijstelling voor onderwijsachterstandenbeleid van €50.000,-.

Diverse verbeteringen aan het raadhuis, gemeentekantoor en de gemeentewerf zijn grotendeels de oorzaak van de bijstelling met €40.000,- van de prognose voor het onderdeel Overhead.

Bij het onderdeel Algemene dekkingsmiddelen kunnen de inkomsten uit O.Z.B. en toeristenbelasting naar boven worden bijgesteld en kan er een rentevoordeel worden ingeboekt. Dit resulteert in een voordeel bij dit onderdeel van €148.000,-.

Tenslotte is de post Onvoorzien met €40.000,- verlaagd. Voor €7.000,- wordt hiermee de woningaanpassing voor statushouders betaald; het restant wordt afgeraamd omdat de verwachting is dat dit geld niet meer besteed gaat worden in 2022.

Risico's
We leven in een onzekere tijd wat tot uiting komt in sterk stijgende prijzen voor grondstoffen, brandstof, energie en menskracht. Dit treft niet alleen onze organisatie maar heeft ook zijn weerslag op burgers, bedrijven en instellingen binnen de gemeente Heerde. Voor een deel zijn de gevolgen van deze crisissen meegenomen in ramingen; er is bijvoorbeeld rekening gehouden met een energietoeslag voor minima, verhoging van de vervoers-, brandstof- en energiekosten, maar het moet nog blijken of dit afdoende is voor de rest van het jaar. Daarnaast stagneren werkzaamheden door een gebrek aan personeel en is het niet ondenkbaar dat het coronavirus in het najaar weer oplaait met alle gevolgen van dien. Naast deze risico's waar de hele samenleving mee te maken heeft zijn er ook enkele risico's specifiek voor de gemeente Heerde. Deze risico's zijn hieronder genoemd.

Over te hevelen gelden
Veelal blijkt dat een (fors) exploitatieoverschot bij de jaarrekening voor een significant deel bestaat uit provinciale subsidies en middelen van provincie/rijk met een specifiek bestedingsdoel waarvan de uitvoering later plaatsvindt dan verwacht. Indien deze gelden niet via de balans naar een volgend jaar kunnen worden geboekt, dan maken deze onderdeel uit van het resultaat en vindt de overboeking naar een volgend jaar plaats via de resultaatbestemming. Dergelijke posten die het rekeningsaldo positief kunnen beïnvloeden zijn niet in deze najaarsnota opgenomen. 

Personele inzet M2A
Het hele jaar is er vanuit de verschillende vakdisciplines hard gewerkt aan het M2A-project. De inzet van eigen personeel wordt deels gecompenseerd door inhuur. Afgesproken is om deze meerkosten achteraf, bij de jaarrekening, inzichtelijk te maken. Bij de najaarsnota is hiermee nog geen rekening gehouden. 

Algemene uitkering
De huidige raming van de hoogte van de algemene uitkering is gebaseerd op de Meicirculaire 2022. De septembercirculaire is nog niet beschikbaar; onzeker is dus wat dit gaat betekenen voor de algemene uitkering, niet alleen voor 2022 maar ook voor de jaren erna.