Voorwoord

Als we terugblikken op 2021 zijn er overeenkomsten met 2020. Beide jaren zullen we ons herinneren als jaren waarin de Coronapandemie een groot stempel zette op ons leven en ons werk voor de inwoners. Veel werkzaamheden konden gelukkig voortgang krijgen. Tegelijk kunnen we vaststellen dat onze aandacht vaak volledig werd opgeslokt door het bestrijden van Corona, waardoor werkzaamheden niet uitgevoerd of vertraagd of ten dele werden opgepakt. Dat zien we terug bij het opmaken van deze Jaarrekening. Bij de najaarsnota werd al een overschot aangekondigd. En nu we kunnen terugblikken resteert een flink positief, incidenteel resultaat. 

Het college stelt voor een deel van het jaarrekeningoverschot mee te nemen naar 2022, toe te voegen aan de reserve en een belangrijk deel te reserveren voor het door de gemeenteraad zo zeer gewenste project de Noordgouw. Dat verbetert enerzijds onze financiële positie en biedt anderzijds ruimte voor actuele vraagstukken. 

Als de boeken sluiten, blik je terug en maak je de balans op. Wat is er goed gegaan, wat kon beter, wat laten we achter ons. Dat hebben we als college ook gedaan.

De Jaarrekening is zoals gebruikelijk opgezet volgens de bekende voorschriften van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). De financiële overzichten worden – zoals de raad dat graag ziet – op product- en subproductniveau gepresenteerd. Bovendien presenteren we deze rekening volledig digitaal in de inmiddels vertrouwde app (heerde.begrotingsapp.nl).

Wij zien uit naar een plezierig en constructief debat met uw raad over deze jaarrekening 2021.


Namens het college van B&W,


Wolbert Meijer
Wethouder Financiën