Inleiding

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

De Voorjaarsnota 2023 / Perspectiefnota 2024-2027 is gelijk aan de opzet van vorig jaar. Er wordt inmiddels gerapporteerd op programmaniveau; dit draagt bij aan een compacter en beter leesbaar boekwerk. Tevens sluit dit hogere verantwoordingsniveau ook beter aan op de raadsbevoegdheid. 

In dit boekwerk zijn zowel de budgetbijstellingen voor het lopende jaar 2023 als voor de jaren 2024-2027 opgenomen. Bij de diverse onderdelen worden deze mutaties naast elkaar in tabelvorm weergegeven. Tevens zijn de realisatiecijfers uit 2022 en de budgetten van de primitieve begroting 2023 opgenomen.

Bij het 'Meerjarenperspectief' zijn de bijstellingen van de budgetten in 5 categorieën onderverdeeld. Bij de toelichtingen op de budgetbijstellingen is het nummer van de desbetreffende categorie aan het eind van de regel tussen haakjes weergegeven.

Bij het onderdeel 'Onzekerheden' is een uiteenzetting gegeven van de financiële vraagstukken waarover nog duidelijkheid moet komen van het rijk. De Meicirculaire 2023 zal wellicht antwoord geven op een deel van deze vraagstukken. Deze meicirculaire komt echter te laat om hiervan nu nog een financiële vertaling te maken; bij de begroting komen we hierop terug.

In het hoofdstuk 'Visie en koers college' is omschreven hoe het college omgaat met de bovengenoemde onzekerheden  en wat voor koers hiervoor wordt ingezet.

Bij de 4 programma's en de onderdelen 'Overhead', 'Algemene dekkingsmiddelen'  en 'Onvoorzien' wordt per onderdeel inzicht gegeven in de financiële mutaties en worden de belangrijkste afwijkingen toegelicht. 

Afgesloten wordt met de 'Financiële kaders' waarin de (beleids) uitgangspunten zijn verwoord. Het nieuwe investeringsplan voor de jaren 2024-2027 wordt opgenomen in de Programmabegroting 2024-2027.

Noot: De bedragen in dit document kunnen tot verwarring leiden. Een positief bedrag betekent een uitgaaf/lagere inkomst (nadeel); een negatief bedrag is een inkomst/lagere uitgaaf (voordeel).