Portefeuillehouder
Yasemin Cegerek

Door de fractie CU-SGP is aandacht gevraagd voor de extra afvalstroom bij gehandicapten en langdurig zieken. Wethouder Cegerek heeft toegezegd te onderzoeken of meegedraaid kan worden met een pilot voor luiers en incontinentiemateriaal.



Toelichting

--

Kwaliteit

We zijn in afwachting van recycling van luiers en incontinentiemateriaal.

Op dit moment is er 1 verwerkingstechniek met een beperkte capaciteit beschikbaar en deze verwerkingstechniek wint slechts een deel van de grondstoffen terug. In CirkelWaarde-verband (een samenwerking van AfvalVerwijdering Utrecht, Circulus-Berkel en ROVA) is met de verwerker op 1 juli 2021 een vijfjarige pilot gestart. Inzet is om te toetsen of de verwerkingsroute goed werkt, duurzaam is en of het voldoende perspectief biedt op de lange termijn.  Daarbij is speciale aandacht voor de verspreiding van microplastics, geuroverlast en besmetting met pathogenen of medicijnen.  De pilot start klein: 1.200 ton aan luiers en incontinentiemateriaal gaat verwerkt worden. Dit terwijl er jaarlijks in het werkgebied van AVU, Circulus-Berkel en ROVA 40.000 ton aan luierafval geproduceerd wordt. 

Al het luierafval dat apart ingezameld wordt, met uitzondering van de kleine hoeveelheid die mee gaat in de pilot, wordt verbrand in in een afvalverbrandingsinstallatie. Er zijn meerdere veelbelovende initiatieven, maar daarvan is nog niet duidelijk wanneer zij starten met verwerken. Dat betekent dat op dit moment het apart inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal nog geen meerwaarde biedt. De verwachting is helaas dat het nog lange tijd duurt voordat er voldoende recyclecapaciteit  zal zijn om luiers en incontinentiemateriaal op serieuze schaal te verwerken.

We blijven de initiatieven en mogelijkheden om luiers en incontinentiemateriaal te recyclen op de voet volgen.